Bugetul țării este aproape gata să iasă din Parlament. Motiv de bucurie, dar și de tristețe pentru multe administrații publice locale care, conform datelor deja știute, nu prea au mari așteptări pentru 2021.
În toată perioada
de timp în care bugetul național a fost discutat și răsdiscutat, Dănuț Buhăescu și-a făcut cunoscute opiniile în ceea ce privește sumele de bani alocate primăriilor din țară. Edilul șef uricănean a fost – și a făcut cunoscut asta, inclusiv parlamentarilor PSD, cărora le-a remis opiniile sale – pentru o transparență totală a modului în care se face repartizarea fondurilor. „Eu am solicitat, spune el, alocarea de fonduri pentru UAT-urile responsabile care au accesat fonduri europene și care trebuie să pună cota locală de contribuție”.
Îngrijorarea lui Dănuț Buhăescu
este întru totul întemeiată. „La repartizarea sumelor per cap de locuitor, a observat el, alocările financiare au scăzut. Atunci – mă întreb și vă întreb – cum să ceri dezvoltare în orașele mici și mijlocii? Și, mai ales, în cele care au trecut și trec, în continuare, prin programe de restructurare economică? Așa cum este cazul localităților din Valea Jiului afectate de închiderea mineritului”.
Fin observator
al situației actuale, Dănuț Buhăescu și-a amintit că, „la finalul anului trecut, primăriile PNL au fost securizate, din punct de vedere al banilor, cu sume pe care nu le-au putut cheltui”. Există primării liberale care „dispun de zeci de miliarde de lei (vechi – n.a.) necheltuite și pentru care nu se pune problema că nu va avea banii necesari achitării cotelor locale la proiectele europene”. „În schimb, a încheiat el, problema aceasta este posibil să apară la Uricani!”.