Uricani / Dănuţ Buhăescu revine în chestiunea referitoare la creşterea nivelului cotei de echilibrare...

Uricani / Dănuţ Buhăescu revine în chestiunea referitoare la creşterea nivelului cotei de echilibrare a bugetului local

Timp de citire: un minut

Ca și în alte localități, taxele și impozitele locale din Uricani nu au crescut în acest an. “S-a adăugat numai rata inflației care, în 2021, a fost de 5,1 la sută”, mi-a precizat Dănuț Buhăescu la începutul discuției pe această temă.  

Indicele ratei
inflației de 15-16 la sută înregistrat în 2022 se va aplica la taxele și impozitele locale din 2024. “Primăria Uricani nu va mări nici în 2024 taxele și impozitele locale, precizează primarul, ele urmând doar să fie ajustate cu rata inflației stabilită și comunicată de Institutul Național de Statistică”. Situație în care, aflu de la interlocutor, în unele orașe mari taxele pe parcările auto s-au dublat, iar cele pe terenuri au cunoscut o creștere considerabilă. “Asta în afara aplicării ratei inflației”, mă atenționează Dănuț Buhăescu.

Ca atare,
a continuat primarul orașului Uricani, “noi ne propunem ca, în 2024, în afara aplicării ratei inflației, nivelul taxelor pentru parcările auto și terenuri să rămână același”. Dănuț Buhăescu a reiterat o chestiune care-i frământă pe mai toți primarii localităților ale căror întreprinderi de stat au  fost puse la pământ fără consimțământul autorităților locale și care au nevoie și ele de dezvoltare. În acest sens, primarul insistă că “Guvernul trebuie să înțeleagă că și cotele pentru echilibrarea bugetelor locale, un fel de subvenții, ale orașelor, mai ales ale celor monoindustriale, trebuie să ajungă cel puțin la 1.500 de lei/cap de locuitor. Condiție indispensabilă pentru ca acestea să beneficieze de resurse normale pentru dezvoltare”.

Dacă orașul Uricani,
de exemplu, ar sta numai în taxele și impozitele locale, nu s-ar putea asigura salariile din administrația publică locală și nu ar exista bani pentru serviciile de iluminat și de gospodărire locală. Pentru nici un fel de serviciu public, de fapt. Mai mult, în acest caz nu ar fi la îndemână nici sumele suplimentare sau cele care urmăresc dezvoltarea de investiții și nu ar fi disponibile nici cele pentru  modernizarea și dotarea școlilor.

Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii