Uricani / Asemănări, dar și diferenţe vizibile cu ochiul liber

Uricani / Asemănări, dar și diferenţe vizibile cu ochiul liber

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Centrul vechi al orașului Uricani și centrul vechi al Vulcanului au ceva în comun. Ambele datează cam de la mijlocul secolului trecut, blocurile de locuințe construite aici fiind în stilul barocului sovietic. Solide, cu pereți de-o jumătate de metru, cu două, trei sau până la patru etaje și cu spații comerciale la parter.

Și în Uricani,
și în Vulcan, dar și în alte orașe, fiindcă rușii au împânzit țara cu ele, te simțeai, pur și simplu, strivit de cenușiul acestor blocuri care seamănă unele cu altele ca niște picături de apă. Nu mai țin minte dacă în Uricani să fi văzut asta, dar, la Vulcan, știu că, prin șaptezeci și ceva, s-a încercat să li se dea câtorva dintre aceste imobile culori vesele și odihnitoare. Și chiar că s-a reușit. După care nici vorbă să se mai fi încercat o tentativă asemănătoare.

Trecerea timpului
și-a pus vizibil amprenta pe aceste clădiri. Tencuiala și elemente de zidărie exterioară s-au desprins, iar pe terasele unor blocuri, așa cum se vede în Vulcan, au crescut pomi care și-au înfipt temeinic rădăcinile în acoperiș. La mai toate din Vulcan acoperișurile s-au degradat, fiind reparate după cum au putut locatarii. La un singur cvartal de locuințe compus din treisprezece scări s-a reușit înlocuirea acoperișului. Și asta numai după ce ocupanții lor au fost lămuriți că trebuie să se constituie într-o asociație de locatari, pentru ca, pe lângă contribuția lor financiară modestă, să beneficieze de sursă de finanțare externă.

De un an și ceva
între centrul vechi al Uricaniului și cel al Vulcanului au apărut deosebiri pe care numai dacă ești rău intenționat nu le zărești. În timp ce al Vulcanului a rămas în aceeași amorțire cenușie, orașul vechi din Uricani a început să întinerească. Ușor, ușor, un pic câte un pic. Demararea fazei I a amplului proiect de modernizare și anvelopare termică a blocurilor de locuințe, inițiat de primărie cu câțiva ani în urmă, își arată primele rezultate. Pe strada 1 Mai blocul 4, căruia mai trebuie să-i fie vopsit brâul, și blocul 11 sunt gata. Lucrările sunt încheiate și la blocul 2 de pe Revoluției, în timp ce la 4 operațiunile avansează conform graficului.

Deși cu întârziere,
cu puțin timp în urmă a fost terminat de reabilitat și blocul 1 de pe strada 1 Decembrie. Acela de lângă stația de întoarcere a autobuzelor. Tot pe 1 Decembrie mai este gata blocul 11, în timp ce la blocul 9 se continuă lucrările. Locatarii blocului 3 de pe Trandafirilor sunt mândri acum că imobilul lor e ca nou, iar la un altul de pe aceeași stradă, nu-i mai știu numărul, zilele trecute se montau schelele. Febra înnoirii este prezentă și la două blocuri din cartierul Sterminos la care constructorii au schimbat podurile și se apucă, acum, de înlocuirea acoperișurilor. Și e vorba, dacă ați reținut, numai de faza I a proiectului. După ce se va derula și a doua, primarul Dănuț Buhăescu este pregătit să continue astfel de proiecte, care se fac cu finanțare de la primărie, guvernamentală- europeană și cu contribuția cetățenilor, și în exercițiul financiar european 2021-2027.

Și în centrul vechi al
Vulcanului zărești apartamente anvelopate termic pe exterior. Numai că ele sunt ici-acolo. Nici vorbă de vreun imobil modernizat și reabilitat termic de sus până jos, și pe dinafară, și în exterior. Să aibă oamenii vreo reținere? Să le fie teamă de costuri? Și la Uricani, îmi amintesc foarte bine, a existat așa ceva. Locatarii nici nu voiau, la început, să audă de asociații de proprietari, dar, ușor, ușor, au fost lămuriți și s-au convins ei înșiși de necesitatea și avantajul creării acestei forme de asociere. Plus de facilitatea pe care o oferă primăria în ceea ce privește termenul de zece ani de achitare în rate a contribuției bănești. Fapt dovedit de numărul de cereri depuse la primărie lună de lună.

Firește că
oamenii, cei în vârstă, mai ales, sunt mai reticenți atunci când e vorba să se unească-n asociații de proprietari, dar sunt de părere că administrația publică locală vulcăneană trebuie să fie mai activă și să facă mai mult, pentru a-i lămuri în privința binefacerilor pe care le pot aduce acestea. Nu pot să zic că nu se face deloc asta, dar ce e acum e foarte puțin. Blocurile reabilitate termic în Vulcan pot fi numărate pe degetele unei singure mâini. La altele câteva de pe Bulevardul Mihai Viteazul și de pe Nicolae Titulescu lucrările, care ar fi trebuit să fie gata acum, în iunie, nici măcar nu au început.

P.S. Blocuri vechi de mai bine de cincizeci de ani sunt și în Petroșani, și în Petrila, și în Lonea. Le-am luat în discuție numai pe cele din Vulcan și Uricani dintr-un motiv simplu: făcând teren mai mult în partea de vest a văii le știu mai bine.

de Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii