Un studiu european spune adevărului pe nume: Măsurile anti COVID-19 au salvat...

Un studiu european spune adevărului pe nume: Măsurile anti COVID-19 au salvat vieți omenești, dar au afectat trei sferturi din IMM-urile europene

Timp de citire: 3 minute

COVID-19 și restricțiile impuse au făcut ravagii nu doar în țara noastră, ci peste tot în Europa. Conform europarlamentarului hunedorean, Iuliu Winkler, care ne-a transmis marți, 16 martie, o concluzie a unui studiu realizat recent de SME Europe (este al doilea de acest gen din câte am înțeles), organizația economică a Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul Europei, trei sferturi dintre IMM-urile de pe continentul european au fost afectate în ultimul an de restricțiile impuse ce au ținut de pandemie! Fiind realizată de un partid, o prezentăm cu rezervă, fără pretenția de adevăr absolut, fiecare partid având interesele sale.

 

„În acest ultim an, sectorul european al IMM-urilor a fost lovit din plin. În ciuda programelor de ajutor desfășurate în toate statele membre, 7,5% dintre IMM-uri au fost nevoite să își închidă activitatea, iar 68,5% au fost închise pentru diverse perioade, începând cu luna martie a anului trecut”, ne-a comunicat marți Iuliu Winkler, în calitate de prim-vicepreședinte al SME Europe, cu ocazia lansării rezultatelor studiului de care făceam referire la început.

Mai mult, europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler atrage atenția că și mai îngrijorător este faptul, din ce rezultă din acest studiu, că 56% dintre IMM-urile europene „susțin că vor mai supraviețui cel mult 6 luni”, dacă și în acest an situația va fi similară cu cea din 2020. Doar 18% din IMM-uri spun că au resurse să-și mai mențină activitatea un an, mai precizează europarlamentarul.

„Sectorul IMM reprezintă 99% din întreprinderile din UE, asigurând două treimi din locurile de muncă din sectorul privat și contribuind cu mai mult de jumătate din valoarea adăugată totală creată de întreprinderile din UE. În aceste condiții, faptul că mai puțin de 25% din micile firme europene sunt sigure că pot să facă față măsurilor luate de contracarare a pandemiei trebuie să fie un semnal de alarmă atât pentru statele membre cât și pentru Comisia Europeană”, mai susține Winkler.

Referitor la atât de amintitele „programe de asistență” și „ajutoarele acordate de stat”, europarlamentarul hunedorean susține că treaba nici aici nu e prea grozavă: Studiul SME Europe ne arată că sectorul IMM are nevoie de trei intervenții urgente: finanțare și servicii de suport în privința digitalizării și dezvoltării domeniului de e-commerce; consultanță în domeniul planificării și dezvoltării afacerilor; debirocratizarea și simplificarea accesării programelor de asistență financiară pe timp de criză”.

De ce trebuie trei intervenții de urgență, cum susține Iuliu Winkler? Simplu, deoarece același studiu arată că 61,9% dintre firmele europene participante la studiu au afirmat că „programele de asistență sunt dificil de accesat”.Nu ne mai miră nimic, în condițiile în care birocrație mai mare ca în România nu există, iar mecanismele europene sunt și ele la fel de „stufoase”, un adevărat exemplu de birocrație dat în primul rând de UE când discutăm de accesarea de fonduri europene și de programe. Vorba aceea, „până să ajungi la miere, nu treci de albine”, astfel că nu de puține ori afaceri și proiecte bune au eșuat din cauza birocrației. Una peste limită și normalitate! O birocrație excesivă care omoară din start multe idei și care pe cetățeanul simplu nu-l ajută de loc, la fel și firmele mai mici. Un semnal tras prin acest studiu de care europenii de la vârful UE și Comisiei Europene trebuie să țină cont pe viitor și nu e prima dată când acest lucru este evidențiat. Chiar și ZVJ a venit, dacă mai țineți minte, anii trecuți cu vreo două astfel de exemple, oameni care au renunțat în cele din urmă să mai acceseze fonduri europene și să pornească o afacere din cauza atâtor „hârțogării” și aprobări de tot felul, dar și a termenului foarte lung de așteptare.

Așteptăm de la Winkler să se pronunțe, dacă e așa de competent, asupra tăierii tichetelor de vacanță de către guvernul său asupra HoReCa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii