Un pământ/ Un mediu/Păstrează natura în viaţă

Un pământ/ Un mediu/Păstrează natura în viaţă

Timp de citire: 3 minute

Ziua Mondială a Mediului “One World, One Environment’
“GO WILD FOR LIFE”
„Un pământ/ Un mediu/Păstrează natura în viaţă”
5 iunie 2016

Ziua Mondială a Mediului este o ocazie de a analiza anual efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile de aplicat pe viitor pentru a reface ceea ce nepăsarea şi inconştienţa au distrus. De asemenea, reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.

În fiecare an, în data de 5 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Mediului. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU) cu prilejul Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm şi reprezintă elementul esenţial al „Programului pentru Mediu” al ONU.

Ziua Mondială a Mediului – 5 Iunie – instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm. Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinței de la Stockholm asupra Mediului. Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generațiile viitoare a unui mediu curat și sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică și socială.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului atrage atenția asupra problemelor grave generate de dispariţia diverselor specii de animale şi plante datorită acţiunii nesăbuite a omului, acţiuni cum sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comercială (colectarea de plante, vânatul iraţional şi braconajul), distrugerile produse de către speciile aclimatizate şi poluarea.

Dintre aceste cauze, distrugerea habitatelor reprezintă cea mai mare ameninţare pentru aceste specii. Drenarea mlaştinilor, defrişarea pădurilor, urbanizarea şi construcţia de drumuri duc la distrugerea sau fragmentarea acestor medii de viaţă. Astfel, speciile pierd contactul cu celelalte populaţii, reducându-se astfel diversitatea genetică şi adaptându-se mai greu la condiţiile climatice schimbătoare.

O altă cauză majoră care a dus şi duce la diminuarea drastică a faunei şi florei este poluarea mediului. Diferitele chimicale toxice s-au răspândit tot mai mult în circuitul hranei în cadrul ecosistemelor. Poluarea apei şi temperaturile ridicate ale apei au făcut să dispară numeroase specii de peşti endemici. Ploile acide au distrus, până la sfârşitul secolului XX, 118 milioane mp de material lemnos în Europa. De asemenea, deversările chimice au afectat pentru mult timp şi fundul oceanic.

Poluarea  are efecte dezastruoase si asupra sănătăţii omului. Efectele poluării asupra sănătăţii pot varia de la modificări fiziologice subtile la dificultăţi de respiraţie, tuse sau la afectarea sistemului cardiac sau respirator sau chiar apariția diverselor forme de cancer. Deşi toată lumea este expusă riscului de a dezvolta probleme de sănătate, cauzate de poluare, există anumite categorii mai sensibile la astfel de factori. Aceste categorii sunt: persoanele în vârstă, cele care suferă de afecţiuni cardio-respiratorii, copii şi nou-născuţii, persoanele care lucrează în aer liber sau în medii toxice. Reacţiile individuale privind poluarea şi efectele sale asupra organismului depind de câţiva factori importanţi precum: tipul de poluant, gradul de expunere, cantitatea de poluant, vârsta, precum şi starea generală de sănătate.

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate va organiza, de Ziua Mondială a Mediului, Desene pe asfalt – “One World, One Environment”/“GO WILD FOR LIFE” – „Un pământ/ Un mediu/Păstrează natura în viaţă” în faţa Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (zona pietonală) cu participarea elevilor de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” Deva, în data de 06.06.2015, de la ora 10:00.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii