La începutul lunii iulie am avut din nou prilejul de a ne întâlni cu poezia, am avut bucuria de a fi martorii unei lansări de carte semnată de un scriitor consacrat: Ioan Barb.
Nume binecunoscut în peisajul literar hunedorean, Ioan Barb a reuşit să se impună ca o voce distinctă în lirica actuală, ca un poet sensibil şi profund.
De profesie jurist, Ioan Barb a fost de la bun început bine receptat de critica literară naţională. În perioada 1997-2003 a lucrat ca redactor-şef al cotidianului regional „Transilvania Jurnal” (Deva), a fost redactor-şef adjunct la săptămânalul „Lumina” (Deva) şi reporter special la cotidianul „Hunedoreanul”. A fost jurnalist corespondent la publicaţiile: „Curentul”, „Capital”, „Curierul Naţional”, „Cronica Română” şi la postul de radio „Europa FM”. De asemenea, a fost colaborator al posturilor Radio Deva şi Radio 21 FM.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, din anul 2011. A fondat, la Călan, revista de literatură şi artă „Algoritm literar” (2010) la care colaborează nume prestigioase din viaţa culturală românească.
Activitatea literară a lui Ioan Barb a fost recunoscută prin Premiul Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România „Cercul literar de la Sibiu”, pentru poezie (2011).
Despre creaţia sa au avut aprecieri scriitori şi critici literari ca: Al. Cistelecan, Cornel Ungureanu, Radu Ciobanu, Ioan Moldovan, Felix Nicolau, Rita Chirian, Horia Gârbea, Mioara Bahna, Silviu Guga, Ioan Radu Văcărescu, Aurel Sibiceanu, Eugenia Ţarălungă, Ioan Evu, Dumitru Hurubă, Eugen Evu, Radu Igna, Constantin Butunoiu, Liviu Ofileanu, Liviu Comşia, Constantin Stancu etc.
Volumul Oraşul alb este scris sub semnul nostalgiei şi afecţiunii faţă de locurile natale, faţă de Călan şi oamenii lui care au trăit atâtea drame de-a lungul timpului. Autorul are vii în minte şi în suflet momente care i-au marcat copilăria şi adolescenţa, figura părinţilor desprinzându-se ca o efigie. Este un volum al aducerilor aminte, al filtrării prin imagine poetică a impresiilor care au rămas vii şi care nu pot fi şterse.
Despre acest recent volum, Oraşul alb, scriitorul Felix Nicolau scrie: „Nostalgiile pitoreşti şi culturale ale lui Ioan Barb sunt deja marcă înregistrată. Aceste picturi în alb constituie o inovaţie şi nu au nimic în comun cu vechea tehnică chineză a pictării vidului. Albul aici este un fel de zahăr tos presărat peste memorii ce mixează macroistoria cu istoria mică. (…) Oraşul alb este, de fapt, Streiul înnegrit de industrie, dar imaculat în amintirile copilului ce oscila între sat şi fabrici. Un volum document, aşadar”.
Poetul este legat cu întregul suflet de aceste locuri, are propria lui „rezervaţie de amintiri transmise din tată în fiu”. Aceste amintiri transpar şi în recentul volum, lansat astăzi, care poartă sugestivul titlu Oraşul alb. Vom găsi aici figura mamei, a tatălui, a unchiului care îşi lăsase un braţ în Crimeea, vom auzi undele repezi ale Streiului cum curg „ca un şarpe de casă”, vom auzi „pufa” mergând pe şine, vom auzi „duda” chemându-i la muncă pe cei „mântuiţi de funingine”, vom vedea flăcările stinse ale „Doamnei Cocserie”, într-un cuvânt, vom simţi întregul univers al locurilor care s-au legat de sufletul poetului. Sunt locuri ce par să dovedească adevărul dureros că până „şi Dumnezeu a rămas în şomaj”. Este un volum impresionant, un volum care ne umple de emoţie, un volum ce pune în lumină, cu toată sinceritatea, sentimentele unui poet care îşi iubeşte cu durere, profund şi definitiv, locurile de baştină.
Cu prilejul lansării volumului Oraşul alb, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a oferit poetului o Diplomă de Excelenţă pentru originalitatea universului liric cuprins în volumele sale. La finalul lansării, a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poetul Ioan Barb.
Ioan Sebastian BARA