Un nou sistem de arbitraj pe investiţii

Un nou sistem de arbitraj pe investiţii

Timp de citire: 2 minute

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE), a declarat că instituirea unui nou sistem de arbitraj investițional între UE și SUA, ca parte a Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), ar trebui să conducă la revizuirea numeroaselor Tratate Bilaterale de Investiții – BIT – dintre statele membre ale UE.

Mecanism de protejare a investiţiilor

Declaraţia europarlamentarului hunedorean a fost făcută în contextul în care Comisia Europeană (CE) a prezentat, în ședința de luni a INTA, draft-ul propunerii pe care negociatorii Uniunii îl vor înainta partenerilor americani cu privire la noul mecanism de arbitraj în domeniul investițiilor care va face parte din acordul TTIP aflat în curs de negociere. Noul sistem de arbitraj în investiții vine să înlocuiască mecanismul ISDS de arbitraj între investitori și stat criticat vehement de opinia publică.

„Propunerea CE este binevenită deoarece ea răspunde îngrijorărilor exprimate public de ambele părți ale Atlanticului, dar mai cu seamă în unele dintre statele membre ale UE. Categoric avem nevoie de un mecanism de protejare a investițiilor, dar, în același timp, avem nevoie de transparență și de predictibilitate atât pentru investitori, care doresc să-și protejeze investițiile împotriva abuzurilor, exproprierii, discriminării, dar și pentru state și guverne, care trebuie să-și păstreze intact dreptul de a legifera care este un atribut firesc al suveranității naționale”, a declarat deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al INTA.

Potrivit acestuia, propunerea CE instituie un nou sistem al curților de arbitraj investițional care va fi compus dintr-un tribunal permanent format din 15 judecători și o curte de apel compusă din 6 membri. Sistemul este menit să elimine posibilitatea apariției conflictului de interese în cazul judecătorilor printr-un sistem transparent de numire al acestora. Reglementarea specifică clar, conform recomandării formulată de PE în rezoluția sa despre TTIP, că statele nu pot fi îngrădite de sentința instanței investiționale în competența lor de legiferare.

Reformă în tratate din interiorul UE

Winkler mai spune că, în acest context, apare o problemă care nu este legată direct de acordul TTIP , dar care este foarte importantă pentru numeroase state membre ale UE. „Statele din estul Europei, azi membre ale UE, au încheiat, în ultimele decenii, numeroase Acorduri Bilaterale de Investiții cu state din vestul Europei și ele membre ale UE. Majoritatea acestor acorduri bilaterale prevăd și arbitrajul privat – ISDS. Sper ca noua propunere a CE să devină parte integrantă a TTIP în urma negocierii cu partenerii americani. În acest context, cred că ar fi binevenită inițiativa de a revizui rețeaua de tratate bilaterale de investiții dintre statele membre ale UE. Cred că ar trebui declanșată o serie întreagă de negocieri bilaterale menite să reformeze  aceste tratate intra-UE. Acest proces de negociere trebuie să aibă ca rezultat fie ieșirea din vigoare a acestor acorduri, depășite de realitatea apartenenței la blocul comunitar, fie eliminarea mecanismelor ISDS învechite și înlocuirea acestora cu un nou mecanism. Este o provocare complexă în care jurisdicția UE este doar parțială, competențele aparținând semnatarilor, dar este în același timp o problemă care trebuie semnalată și introdusă pe agenda guvernelor europene”, a spus Iuliu Winkler în cadrul ședinței INTA.

Mihaela PETROȘAN 

În prezent, România are încheiate 21 de Acorduri Bilaterale de Investiții cu state membre ale UE, printre care le amintim pe cele cu Olanda, Suedia, Franța, Polonia, Marea Britanie, dintre care majoritatea includ și mecanismul ISDS.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii