Un maestru al reportajului oaspete la Deva

Un maestru al reportajului oaspete la Deva

Timp de citire: 2 minute

La sfârșitul lunii aprilie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu Campania „Premianții fără premii”, a organizat o întâlnire cu jurnalistul Viorel Ilișoi, aflat la Deva, care și-a lansat volumul intitulat „Cele mai frumoase reportaje”, apărut la Editura GRI din București.

Viorel Ilișoi este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai buni jurnaliști autori de reportaje, continuând tradiția marilor maeștri ai genului: Brunea-Fox și Geo Bogza.

Colaborator de-a lungul a peste două decenii la publicațiile „Atitudinea”, „Timpul”, „Național”, „Cotidianul” și „Jurnalul Național”, Viorel Ilișoi a fost prezent în paginile acestora cu reportaje realizate în medii dintre cele mai diverse, reportaje despre oameni pe care viața i-a pus în cele mai dramatice situații. Articolele lui sunt veritabile reportaje literare, fiind scrise cu talent, cu un acut simț al observației, cu un har care duce imediat cu gândul la marii înaintași în materie de reportaj literar: Brunea Fox și Geo Bogza. Intitulat simplu, Cele mai frumoase reportaje, volumul lui Viorel Ilișoi cuprinde autentice clipe de viață, povești adevărate despre oameni adevărați. Autorul sondează medii dintre cele mai diverse, mai insolite, de la pacienții secției de oncologie la controlorii de bilete, de la culegătorii de mere la gunoieri, de la octogenarii care se întâlnesc la liceul absolvit în urmă cu multe decenii la sate care pier încet încet, de la deținuții din penitenciare la căldărarii nomazi și înșiruirea ar putea continua. Este demn de remarcat faptul că, pentru a cunoaște cât mai bine oamenii a căror experiență de viață o imortalizează în reportaj, Viorel Ilișoi a trăit efectiv printre „subiecții” de care s-a ocupat, a intrat în lumea lor, le-a cunoscut viața, felul de a vorbi, le-a înțeles durerile.

Observația fină, atentă, făcută cu precizie de laser se îngemănează în textele lui Viorel Ilișoi cu un talent literar incontestabil, grație căruia autorul reușește să ne introducă în miezul istoriilor de viață pe care le-a imortalizat cu o artă desăvârșită. Viorel Ilișoi se identifică total cu lumea pe care o surprinde, cu oamenii a căror viață o observă, se scufundă pur și simplu în mediile pe care apoi le imortalizează ca pe niște adevărate tablouri vii. Este dovada unei meserii făcute cu pasiune, este dovada unei autentice vocații pentru profesiunea de reporter literar.

Toate reportajele adunate în această carte reușesc să compună o imagine veridică a unor segmente din realitățile, de cele mai multe ori nemiloase, ale României de astăzi. Este limpede că dacă cineva ar dori să cunoască țara noastră așa cum este, cu luminile și umbrele ei, cu amestecul de noroi și de cer, ar trebui neapărat să citească reportajele literare semnate Viorel Ilișoi.

Cartea aceasta este o dovadă incontestabilă a faptului că reportajul literar   și-a depășit condiția de „cenușăreasă” și că Viorel Ilișoi își merită pe bună dreptate caracterizarea de „domnul Reportaj”, dat fiind că a așezat reportajul pe locul cuvenit, alături de creațiile marilor maeștri ai genului.

Am fost onorați de prezența la Deva a lui Viorel Ilișoi și, cu siguranță, toți cei care îi vor citi cartea vor avea parte de emoții cu totul speciale și vor înțelege că, dincolo de talent și spirit de observație, reportajele lui Viorel Ilișoi sunt scrise cu sufletul.

La final, jurnalistul Viorel Ilișoi a oferit doritorilor autografe.

Ioan Sebastian Bara

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii