Consilierul independent Florin Vasile Govor, alături de prietenul lui Cristian Popa, a făcut un alt pas în afaceri și a deschis la Vulcan o linie de producție pentru un suc natural de fructe. Și când spunem natural, ne referim la un suc presat la rece, nu realizat din produse conservante, care folosește doar ingrediente autohtone, deci este sută la sută românesc, nu doar produs în România.
Ideea afacerii i-a venit imediat după ce soția lui Florin a născut și copilul se apropia de vâsta diversificării.
”Îmi doream să dau copilului meu un produs natural, nutritiv, de calitate superioară, dar nu am găsit nimic pe piață care să îmi placă, așadar am zis să îl produc eu. Storcătoarele din comerț sunt greu de folosit, și aruncă tot ce este mai bun dintr-un fruct, multă coajă. Așadar am căutat o instalație care să scoată cât mai mulți nutrienți din fructe, să folosească tot fructul la procesare. Am găsit o intalație bună la Timișoara pe care am achiziționat-o, am început să fac suc. Prima dată am dat cunoscuților, prietenilor, apoi am zic că ar bine să ne extindem”, ne-a detaliat Florin Vasile Govor.
Start- Up Nation a fost sursa de finanțare a actualului business
Producția la scară mară a fost pornită în octombrie. Până momentul de față cei doi parteneri au produs 6 tone de suc de fructe. Cantitatea va fi mult mai mare de anul viitor, o dată ce distribuția va crește. La acest început promițător au ajuns după ce au realizat un business plan și l-au depus pentru finanțare la Start- Up Națion în 2017. Afacea a primit finanțare, iar după un drum birocratic nu foarte greu, dar nici foarte ușor, se văd și roadele.
”Finanțarea pentru linia de producție am obținut-o prin Start Up Națion unde am aplicat cu partenerul meu de afaceri. Am început timid, cu producție mică, și ditribuție locală. Vindem în magazine naturiste, distribuim la magazinele Edy Ursu, restaurantul Via l-a inclus în meniu, de asemenea unele cabane din Straja l-au pus pe meniu. Anul acesta dacă ieșim pe 0, fără pierderi este extraordinar, iar de anul viitor sperăm să avem și ceva profit. Vor diversifica și rețetele, și distribuția”, explică Florin Govor.
Rețeta unui suc de calitate- ELIXIR
Primele sucuri produse sunt un amestec de măr, sfeclă, morcov, cătină. Merele sunt dintr-o livadă bio de la Caraș- Severin, iar restul ingredientelor provin în principal din Valea Jiului. Cătina și afinele se culeg de pe Oborocel, și de pe munte, iar sfecla și morcovii se cultivă în curtea unui prieten de la Paroșeni, care s-a angajat ca anul viitor să cultive special pentru ei. Toate ingredientele se presează la rece și sucul obținut se sterilizează la doar 74 de grade, tocmai pentru a se păstra nealterate proprietățile acestora, spre deosebire de sucurile UHT care pierd din calitatea nutritivă.
Produsele păstrează în întregime proprietățile antioxidante ale ingredientelor. Anul viitor, o dată cu diversificarea rețetelor, se va alege inclusiv adăugarea fibrelor naturale. Se dorește crearea unui produs care să poată fi consumat și de diabetici. Termenul de valabilitate al produselor este de un an, iar după momentul deschiderii ambalajului, sucul trebuie păstrat la frigider și consumat în maxim 2 săptămâni.