Trei miliarde de la U.E. pentru România

Trei miliarde de la U.E. pentru România

Timp de citire: 4 minute
de Corneliu BRAN

Grație ultimelor măsuri luate de Uniunea Europeană, suma totală de sprijin pentru statele membre UE va fi de 37 miliarde euro, România având alocate 3 miliarde de euro, din care peste 1,1 miliarde euro „imediat” și în luna aprilie.

Ca marea majoritate a europarlamentarilor europeni și români, și Iuliu Winkler consideră în aceste zile că „prioritatea UE o reprezintă viața și sănătatea oamenilor”, însă, pentru a avea rezultate „trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor”. Iuliu Winkler este europarlamentar UDMR, partid care a făcut parte din aproape toate combinațiile guvernamentale până acum și care, apropo de starea jalnică a sistemului sanitar românesc, are și el partea sa de vină (la fel ca și celelalte partide), mai ales că un ministru al Sănătății a fost membru UDMR. Însă acum, importante sunt măsurile, capacitatea de reacție a U.E. Despre acestea face vorbire și Winkler.

Bine ar fi fost ca toate acestea spuse, legate de sănătatea și solidaritatea europenilor, să fi fost susținute și aplicate prin măsuri ferme luate de Uniunea Europeană și Comisia Europeană cu mai mulți ani înainte. Cum bine ar fi fost ca toate sistemele medicale din țările U.E. să fi fost puse la punct cu materiale, aparatură medicală, inclusiv secții ale fiecărui spital din Europa cu personal bine instruit pe linie de prevenire ale unor boli infecțioase cauzate de viruși din „familia” coronavirus.

Dar cum se spune, „mai bine mai târziu decât niciodată”. Credem că ceea ce susține  Winkler, va fi de-acum înainte „literă de lege” pentru U.E. Prin urmare, sănătatea va deveni cu adevărat o prioritate pentru aceste instituții europene și pentru țările ce le compun, iar solidaritatea va fi  nelipsită, așa cum este de fapt idealul acestei uniuni create la nivel de state europene.

Revenind la Iuliu Winkler, această expresie „solidaritate europeană și acțiunea comună în fața pericolelor” a fost rostită de europarlamentarul român în discursul susținut în fața colegilor europeni înainte de aprobarea măsurilor financiare de urgență din cadrul „Inițiativei pentru investiții”, ca un răspuns adus de oficialii europeni la pandemia cu COVID-19. Iuliu Winkler a mai arătat în explicația sa de vot că „prima urgență este combaterea epidemiei, consolidarea sistemelor de sănătate publică și o cooperare coordonată între sistemele sanitare”. „Nimic nu este mai prețios decât viața și sănătatea oamenilor. Trebuie însă să vedem clar că salvarea economiilor este la fel de urgentă. Suntem deja presați de evoluția fulgerătoare a crizei economice. De aceea, toate provocările trebuie confruntate simultan. Trebuie de pe acum să concepem politicile publice care vor relansa UE după pandemie. În acest efort, Parlamentul European trebuie să-și manifeste pe deplin inițiativa” a mai precizat în discursul său europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.

Totodată, Iuliu Winkler consideră „extrem de importantă adoptarea de către Parlamentul European a inițiativei prin care statele membre vor avea acces la 37  miliarde de euro pentru a sprijini cetățenii, întreprinderile și sistemele de sănătate”. Dumnealui a mai menționat în plen că la fel de importante sunt și celelalte două decizii ale legislativului european, „legate de criza din domeniul transportului aerian și de majorarea la 800 de milioane de euro a Fondului de solidaritate UE”.

În continuarea discursului, deputatul european UDMR a pus punctul pe „i”, adică exact ce susțineam și noi la începutul acestui material: „Toate aceste decizii sunt necesare dar insuficiente. Primele măsuri de criză ale U.E. au fost necoordonate, arătând că instituțiile europene sunt nepregătite și că informația necesară unui răspuns imediat nu a fost la dispoziția acestora. Zilele trecute am fost martorii unor decizii contradictorii, chiar haotice, luate de statele membre. Solidaritatea europeană s-a evaporat cu desăvârșire”.

„(…) Cred cu tărie că prioritatea acțiunilor de urgență trebuie să fie oamenii, familiile și locurile de muncă (…)”, a concluzionat spre finalul alocuțiunii europarlamentarul hunedorean.

Prin măsurile luate de Comisia Europeană, care pare că a reușit în sfârșit să-și dea seama de importanța acestor măsuri pentru toate statele ce fac parte din UE – cum trebuia să fie încă de acum minim o lună dacă nu chiar mai mult și să nu se ajungă la dezastrul de azi și nici la o viitoare criză financiar-economică cu care ne tot amenință analiștii economici și financiari de la începutul crizei, măsuri aprobate de Parlamentul European, României îi revin resurse financiare de peste 500 milioane de euro accesibile imediat și alte 637 milioane euro din luna aprilie 2020. Resursele totale de care România dispune se cifrează la 3 miliarde de euro, din cele 37 de miliarde euro aprobate și finanțate de europeni. Iuliu Winkler precizează pentru ZVJ că „aceste resurse nu reprezintă „bani proaspeți”, ci finanțări existente din fondurile de coeziune, redistribuite de CE pentru acțiunea împotriva pandemiei de noul coronavirus”.

Rămâne de văzut dacă această sumă va ajunge României și dacă suma totală alocată nu cumva e prea mică ținând cont la dezastrul economic, medical și social la care s-a ajuns, iar pandemia nu e nici pe departe spre final după cum se observă din toate cifrele și datele statistice europene și mondiale. Dar tot e bine că pare că Europa s-a trezit din amorțire într-un final, sperăm cu toții să nu fie cumva prea târziu și criza să se adâncească. Dar cum speranța moare ultima, să fim totuși optimiști și să ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute și viața să revină la normalitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii