Ce impact are traficul asupra vieții de zi cu zi a oamenilor? Chiar dacă nu își dau seama, cu siguranță impactul este unul mare și negativ. O consecință este poluarea aerului, la care se adaugă și poluarea fonică. Pandemia de coronavirus a calmat traficul pietonal din marile orașe, dar asta nu pentru mult timp. Specialiștii spun că prin tehnologie, probabil se va obține un trafic mai eficient și nu unul mai mare, în următorii ani.
Problema traficului ridică multe semne de întrebare și ar trebui rezolvată. Specialiștii în mobilitate urbană spun că tehnologia poate ajuta la eficientizarea traficului, prin mijloace alternative de transport. Ei se referă la implementarea unor măsuri, pentru fluidizarea traficului auto. Un rol important îl are instalarea mai multor semafoare adaptative, ale căror caracteristici se pot regla, sau folosirea unui sistem de tip „smart traffic” care poate monitoriza și gestiona modul cum să circule bicicletele mai bine. Instalarea semafoarelor pentru biciclete, care să fie reglate este o soluție, astfel încât dacă sunt cicliști mai mulți, timpul de verde să fie mai lung. În zonele în care nu sunt cicliști, poate să fie un timp de verde mai scurt.
În țara noastră se dorește promovarea unor strategii de transport, cum ar fi mersul cu bicicleta, mersul pe jos și utilizarea transportului public de călători. Specialiștii în mobilitate caută soluții care să ducă la prosperarea țării și libera circulație a cetățenilor. Se vrea și reducerea impactului negativ al mobilității în ceea ce privește consumul de energie și calitatea mediului.
În mod ideal, s-ar dori atragerea unor fonduri europene în scopul implementării unor măsuri în acest domeniu, de mobilitate durabilă, care să contribuie și la menținerea calității mediului urban și dacă este posibil și la creșterea indicatorilor de sănătate. Deși pare greu de realizat, ar fi grozav dacă s-ar putea face ceva și pentru rezolvarea problemelor de poluare a aerului.
În toate orașele din țara noastră, chiar și în muncipalitățile mici s-au amplasat diferite variante de mobilier urban care contribuie la o reamenajare importantă în spațiile deschise. Multe elemente de mobilier urban (ex. jardiniere stradale, bănci în parcuri) conferă locului funcționalitate și frumusețe, fapt pentru care aceste produse sunt din ce în ce mai căutate. Cele mai durabile sunt jardinierele din beton, care se pot observa în multe parcuri, zone centrale și piețe publice, din orașe. Despre ele s-a spus că sunt foarte grele, însă sunt rezistente și perfect funcționale.
Un alt tip de mobilier de o mare importanță în orașe este cel care îmbunătățește viața cetățenilor. Este vorba despre băncile pentru parcuri sau băncile stradale, pe care oamenii se așază cu plăcere. Cei care le apreciază cu adevărat sunt persoanele în vârstă care ies la plimbare, sau persoanele care merg mult pe jos și simt nevoia la un moment dat să facă o pauză.
În România, merită reevaluată importanța spațiilor publice, pentru că aici se concentrează viața cetățenilor activi. O atenție deosebită trebuie acordată și persoanelor în vârstă, din orașe și suburbii. Calitatea spațiilor publice poate fi în fiecare an îmbunătățită, prin amenajarea de parcuri, de spații verzi, prin instalarea de bănci din lemn pentru cetățeni, de coșuri de gunoi, adăposturi pentru stații de autobuz și altele.
Chiar și mobilierul aparent simplu are rolul lui și poate contribui la îmbunătățirea designului urban. De pildă, piețele centrale și străzile ar putea fi înfrumusețate cu verdeață pentru a spori frumusețea orașului.
În orașele mari este necesară instalarea mai multor bănci în aer liber, iar asta nu doar în parcuri ci și în zone în care apare necesitatea utilizării acestora. De regulă, băncile sunt foarte importante în spații publice, pentru ca oamenii să se așeze puțin pentru odihnă, dacă se simt obosiți în acea zi. Prin urmare, băncile nu trebuie să lipsească și nici coșurile de gunoi, pentru că ele sunt deosebit de importante pentru menținerea orașelor curate. Deși se spune că unii oameni aruncă gunoaie pe jos și atunci când au coșuri în apropierea lor, totuși sunt și mulți cetățeni care dau dovadă de educație și le folosesc atunci când este cazul.
În țara noastră, urbanizarea este în creștere, oamenii se mută de la țară la oraș. Asta duce printre altele la apariția unor provocări, precum sunt: poluarea, intensificarea zgomotului, blocajele de trafic, lipsa de locuințe și de locuri de muncă. Ideal ar fi să se creeze mai multe locuri de muncă în orașele mici sau chiar în zonele rurale pentru a se realiza o Românie oarecum omogenă din acest punct de vedere.