Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani are și în acest an cuprinse în Programul de Gospodărire al Apelor o serie de ample lucrări. Așa cum ZVJ v-a obișnuit în fiecare an, considerând că munca celor de la Apele Române din Petroșani este foarte importantă pentru siguranța tuturor celor din Valea Jiului, vă prezentăm lucrările care vor fi efectuate pe cuprinsul zonei noastre de către aceștia. Mulțumim d-lui inginer Sorin Corici, șeful SHI Petroșani, pentru informațiile furnizate.
Placare cu beton consolidare de mal din gabioane și refacere zid de sprijin pe Pârâul Crevedia
„Este o lucrare prin care ne propunem anumite lucrări de cămășuire cu beton ale construcțiilor hidrotehnice existente pe Pârâul Crevedia, pe o lungime de 32 de metri, precum și refacerea zidului de sprijin pe o lungime de 5 metri. Lucrările de placare cu beton se vor executa pe cele două fețe ale primului rând de gabioane, astfel: fața perpendiculară pe cursul apei a primului rând de gabioane se va îmbrăca cu un strat de beton, care va avea grosimea de 20 cm, iar tronsonul superior va avea grosimea de 10 cm”.
Principalele volume pentru realizarea lucrării sunt: beton placare b 200 – 17 cm; cofraje – 97 mp; beton zid b 250 – 17 mc; umpluturi în gabioane cu bolovani de râu – 5 mc”.
Reparare prag pe Pârâul Morișoara
„Această lucrare are drept scop mai multe obiective, dintre care amintesc aici asigurarea stabilității în plan orizontal și vertical al traseului albiei, dar și stoparea fenomenelor de degradare al lucrărilor hidrotehnice existente pe acest curs de apă”.
Principalele volume pentru realizarea acestei lucrări sunt: plasă STM d – 8 mm (24 mp); armătură prag (16 kg); beton – 8 mc; strat din bolovani de râu – 24 mp; barbacane – 2,4 m.
Apărare de mal din anrocamente pe Jiul de Vest – zonă aval pod Jimboreanu din Lupeni
„Ne propunem executarea unui prism din anrocamente pe o lungime de 50 m. Obiectivul lucrărilor aici constă în executarea unui prism din arrocamente cu un volum de 3,51 mc/ ml. Cota de fundare a prismului din anrocamente va fi cu 1 cm sub cota de talveg. Pentru executarea acestei lucrări vor fi necesare un excavator JCB 130, un încărcător frontal JCB și o autobasculantă”.
Principalele volume pentru realizarea lucrării de care ne vorbește Sorin Corici sunt în mod special anrocamentele din piatră brută – 176 mc.
Apărare de mal din anrocamente pe Jiul de Vest – zona Iscroni
„Această lucrare propune executarea unui prism din anrocamente pe o lungime de 20 de metri. Obiectivul lucrărilor constă în executarea unui prism din anrocamente cu un volum de 3,51 mc/ml. Cota de fundare a prismului din anrocamente va fi cu 1 cm sub cota talveg. Și aici vom avea nevoie de un excavator JCB 130, de un încărcător frontal JCB 426 și de autobasculantă MAN. Volumele pentru realizarea lucrării vor fi anrocamentele de piatră brută – 70 mc”.
Refacere risberme praguri pe Jiul de Est – zonă aval Stație de Epurare Lonea
Venind spre zona de Est a Văii Jiului, inginerul de la ape ne-a vorbit și de această lucrare:
„Obiectivele acestei lucrări au drept scop asigurarea stabilității în plan orizontal și vertical al traseului albiei, dar și stoparea fenomenelor de degradare al lucrărilor hidrotehnice existente pe acest curs de apă. Principalele volume pentru realizarea acestei lucrări sunt anrocamentele piatră brută – 26 mc”.
Refacere risbermă pe Pârâul Jieț
Nici Pârâul Jieț n-a fost uitat, după ceva timp în care nu s-au mai efectuat prea multe lucrări hidrotehnice pe-acolo.
„Lucrările propuse au drept scop următoarele obiective: asigurarea stabilității în plan orizontal și vertical al traseului albiei; stoparea fenomenelor de degradare al lucrărilor hidrotehnice existente pe acest curs de apă. Principalele volume pentru executarea lucrării sunt anrocamentele piatră brută – 32 mc”.
Decolmatare Jiul de Vest în zona amonte Stație Hidrometrică Câmpu lui Neag
La capitolul decolmatări, trei la număr, începem cu cea ce se va executa la Câmpu lui Neag din Uricani.
„Vor fi efectuate lucrări de recalibrare și reprofilare a albiei Jiului de Vest în această zonă menționată. Lucrările de terasamente propuse a se executa vor mări secțiunea necesară curgerii libere a apelor și tranzitarea viiturilor. Aici vom folosi un excavator, un încărcător frontal și un buldozer, volumul de terasamente calculat fiind de 5.400 mc pe o lungime de 140 m”, ne-a explicat șeful SHI Petroșani.
Decolmatare Jiul de Vest – zonă aval pod fostă E.M. Paroșeni zonă pod DJ 666 A
Continuăm mai la vale și ajungem la lucrarea de decolmatare din aval de podul de la fosta Mină Paroșeni și apoi de la podul de la Aninoasa.
„Acolo, la Paroșeni, se vor efectua lucrări ca și la Câmpu lui Neag, volumul de terasamente calculat fiind de 4.070 mc. La fel va fi și cu decolmatarea dIN zona de pe Jiul de Vest, de lângă podul de pe DJ 666 A, doar că acolo volumul de terasamente, calculat, este de 4.530, pe o lungime de 194 metri”, a încheiat Sorin Corici.
Lucrări necesare, așteptate, și cu toată criza e bine că s-au găsit fonduri într-un an așa de greu pentru țară
După cum se vede și în acest an SHI Petroșani are câteva lucrări pe care mulți cetățeni și primari le așteptau de ceva vreme. Bine ar fi ca ploile și vremea să țină cu noi în Vale și să avem parte de un an liniștit. După prima lună de vară și după lunile de primăvară s-ar putea spune că nu au fost probleme. Dar vara nu s-a încheiat, mai e și toamna, ceea ce face să nu tragem încă concluzii legate de vreme. Aceste investiții – și altele, sunt mai mult decât necesare și e bine că au fost bani la buget pentru ele, în condițiile în care trecem, totuși, printr-o criză și o perioadă foarte grea pentru toți românii.