Timp de o noapte şi de mai bine de o jumătate de...

Timp de o noapte şi de mai bine de o jumătate de zi, / Vulcanul a fost binecuvântat de prezenţa moaştelor Sfântului Nectarie

Timp de citire: 2 minute
Sute de vulcăneni şi locuitori ai oraşelor învecinate au venit, miercuri seara, la Biserica Ortodoxă a Parohiei 1 Vulcan, pentru a se închina la moaştele Sfântului Nectarie.
moaste12Autoturismul care
a purtat sfânta încărcătură a ajuns la biserică la opt fără zece, seara. Adică, la ora programată. Racla în care sunt moaştele sfântului a fost dată jos din maşină, după care, purtată pe umeri de către patru preoţi, a ajuns în biserică. Mai întâi, însă, cu cântece bisericeşti şi cu preoţi care tămâiau calea, racla şi mulţimea au ocolit sfântul lăcaş.
Înăuntru,
racla a fost depusă pe un piedestal anume construit. Lumea s-a aşezat cuminte la rând şi, unul câte unul, enoriaşii treceau prin faţa raclei, se închinau şi o sărutau. După care un preot îi binecuvânta şi-i miruia pe frunte şi pe mâini. Apoi, fiecare îşi căuta un locşor în biserică de unde să fie părtaş la slujba de priveghere care era pe cale să fie înfăptuită.
moaste26Printre cei care
au fost prezenţi la acest eveniment inedit pentru Vulcan se aflau doamna Angela Stoica şi primarul Gheorghe Ile. Fosta viceprimăriţă, actual candidat la funcţia de primar, era însoţită de un grup de susţinători, pe când Ile, care cu puţin timp în urmă cutreierase oraşul, în campanie, venise doar cu un colaborator apropiat. Nu a existat din partea niciunuia dintre ei vreun semn sau altceva care să fie interpretat ca propagandă electorală. În sfântul lăcaş, în vecinătatea moaştelor Sfântului Nectarie, toată lumea era egală în faţa lui Dumnezeu.
moaste5Este de lăudat
efortul pe care părintele paroh Ionel Onuţ, avându-l alături pe vrednicul epitrop Eugen Stan, l-a făcut, pentru siguranţa cu care au fost vegheate relicvele sfinte, dar şi pentru acela ca feţele bisericeşti care le-au slujit şi le-au privegheat toată noaptea de miercuri spre joi să aibă la îndemână toate cele trebuincioase îndeplinirii datoriei pentru care au îmbrăcat haina preoţească. Şi, zicând asta, fie-mi permis să-i amintesc pe toţi cei care, o noapte întreagă, împreună cu gazda, parohul Ionel Onuţ, i-au adus cântări de slavă lui Dumnezeu: preotul protopop Petrache Creţu, preotul Iulian Sălagea, preotul Mănăsuc Zgîrcea, preotul Marius Herţa, preotul Cristian Olaru, preotul Eugen Mărtescu, arhidiaconul Nifon de la Mănăstirea Crişan şi arhidiaconul Florin Gheorghina de la Catedrala Episcopală Deva. Strana a fost asigurată de un grup de psalţi condus de protopsaltul Andrei Dumitru.
moaste6Conform aprecierilor
organelor de poliţie şi jandarmerie care au asigurat menţinerea ordinii publice, la acest eveniment religios din Vulcan,  petrecut la Biserica cu Hramul Sf. Nicolae, au participat mai bine de cinci sute de persoane. Moaştele Sfântului Nectarie au rămas în biserică până joi, la ora 14:00. După care au fost duse înapoi la schitul hunedorean în care îşi au locul permanent de şedere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii