Suprataxă injustă, cu dedicaţie pentru cabanierii clasificaţi din Straja

Suprataxă injustă, cu dedicaţie pentru cabanierii clasificaţi din Straja

Timp de citire: 3 minute
• Cum vrea Primăria Lupeni să încaseze impozite mai mari ca ANAF-ul, impunând o taxă discriminatorie
Prin HCL 162/2016, privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2017, datată 15 decembrie 2016, Consiliul Local al municipiului Lupeni instituia taxa hotelieră, în cuantum de „2% din valoarea tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului (fără TVA)”.
O astfel de taxă a existat și în trecut (prevede­rea legală care o instituia fiind între timp abrogată), cuantumul acesteia fiind însă de 1% din tariful primei nopți de cazare. Important de menționat că introducerea de către Consiliul Local al municipiului Lupeni a unei asemenea taxe, însemnat mai mare în raport cu cea anterioară, era opțională, art. 484 alin. 1 din Codul fiscal precizând că, printre alte entități, consiliile locale “pot adopta taxe speciale”. Cu alte cuvinte, introducerea taxei era o opțiune, nicidecum o obligație. Plecăm însă de la premisa că, dacă ar fi corect gestionată, în interesul și pentru “creșterea” stațiunii, o astfel de taxă ar fi oportună.
De altfel, deși executivul local visa ca sumele de bani astfel colectate să revină în stațiune pentru operarea instalațiilor care deservesc pârtiile (ceea ce ar fost incorect, deoarece o taxă publică nu poate fi direcționată spre entități private, generatoare de profit), scopul utilizării taxei a fost foarte bine stabilit, anume – cităm tot din HCL 162/2016, Anexa 2 – “Taxa hotelieră constituie venit cu destinație specială fiind instituită în scopul asigurării activității de promovare a Stațiunii Turistice Straja Lupeni”. Consilierii locali n-au pus virgulă, deci nu punem nici noi în citat.
Lucrurile sunt, așadar, cât se poate de clare. Banii colectați de la cabanieri (unii dintre ei, după cum veți vedea în cele ce urmează) pot fi folosiți doar pentru evenimente, pliante, promovare de toate formele ori deplasări (dar tot în scop de promovare) la târgurile de profil. Promovare însemnând prezentarea stațiunii și orice activități utile atragerii de turiști.
Taxa în sine este, cum ar zice Dragnea, fix “bullshit”. Din mai multe motive. În primul rând, cabanierii pot vinde la grămadă cazare + masă, ceea ce presupune că aceștia pot reduce intenționat costul cazării tocmai cu scopul de a plăti cât mai puțin ca taxă hotelieră. De exemplu, cine îi oprește ca, din 100 de lei pe zi, să susțină că 90 de lei reprezintă mâncarea, și numai 10 lei cazarea? Nimeni! O astfel de practică, deși imorală, ar fi perfect legală.
Pe de altă parte, în forma actuală, haotic stabilită de către Consiliul Local al municipiului Lupeni, taxa este colectată doar de la cabanierii clasificați. Ținând cont de faptul că în Straja există de vreo două (dacă nu chiar trei) ori mai multe structuri de cazare neclasificate, care plătesc doar impozite în baza unor declarații pe proprie răspundere cu privire la activitatea desfășurată, asistăm la o nouă situație inechitabilă. Cabanierul clasificat și turistul său plătesc, cel neclasificat și turistul său… nu plătesc. Așa cum, tot în actuala formă stabilită, nici turiștii care folosesc infrastructura stațiunii, dar nu se cazează, nu plătesc vreun leuț în plus.
Absolut incorect este și faptul că, în loc să protejeze cabanierii clasificați, care produc venituri și asigură locuri de muncă în comunitate, Consiliul Local și Primăria municipiului Lupeni îi suprataxează. În baza recentelor modificări legislative, majoritatea firmelor (inclusiv cele care derulează activități în Straja) plătesc un impozit forfetar de 1% din cifra de afaceri. Nu doar că administrația locală vine cu un impozit și mai mare, de 2%, ci îi obligă direct pe agenții economici să achite impozitul de 1% către ANAF inclusiv pentru veniturile (taxa) de 2% care se cuvin administrației locale. Adică să achite un impozit pe venituri care, de facto, nu sunt ale lor. Bullshit, cum spuneam.
Toată această inechitate pleacă de la faptul că, în mod repetat, administrația locală lupeneană nu își respectă obligația de a consulta comunitatea locală atunci când ia decizii majore în ceea ce o privește. Căci, dacă s-ar fi întâmplat așa, consilierii lupeneni ar fi aflat că soluția optimă, echitabilă, era și rămâne una foarte simplă: taxa specială să fie colectată la accesul în stațiune, indiferent de forma acestuia: auto, pietonal sau cu telegondola. În acest fel, toată lumea plătește, stațiunea beneficiază.
Cătălin DOCEA
Suprataxă injustă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii