De miercuri s-a terminat cu căldura și la Vulcan. Caloriferele din cele trei sute și ceva de apartamente, câte au mai rămas branșate la sistemul centralizat de termoficare, s-au răcit și reci vor rămâne și în lunile de iarnă care au mai rămas.
Asta nu înseamnă că,
automat, personalul de la SC Termoficare Vulcan SA a fost pus pe liber. Nu. Celor 34 de încă angajați ai societății îmbolnăvite de insolvență li s-a dat să mai respire câteva zile de preaviz. Asta până-n 8 martie, după care, în cel mai bun caz, vor intra în șomaj. Perioada de preaviz nu înseamnă trai de belfer, vii la muncă și nu faci nimic.
Directorul Petru Rera
mi-a spus că fiecare angajat știe ce are de făcut. Echipele de meseriași execută operațiile necesare închiderii punctelor termice, iar fetele de la birou, în formații mixte femei-bărbați, au plecat cu colindatul la populație, pentru a mai recupera din datoriile pe care oamenii le au la căldură. Misiune grea, fiindcă, auzind că s-a terminat cu termoficarea, unii care se cred șmecheri s-au gândit că de ce să mai dea bani pentru căldura primită până acum?
“Ce va fi mai departe
nu avem de unde să știm!”, mi-a mai zis ing. Petru Rera, cu speranța că problema termoficării se va rezolva cumva până la urmă. Dar pentru acest cumva există doar o soluție. Achitarea tuturor datoriilor pe care SC Termoficare Vulcan SA le are la creditorul său SE Paroșeni. 330.000 de lei ar fi factura pe luna ianuarie. Acesteia i s-ar adăuga pierderile din sistem care se cifrează undeva la 80.000 de lei. Salariile angajaților societății de distribuție vulcănene ajung, lunar, la 70.000 de lei. Numai că, la rândul ei, și SC Termoficare Vulcan SA are de recuperat de la debitori 1,3 milioane de lei.
Însă e greu de spus
când și în ce mod vor reuși casierițele societății să adune banii aceștia, din moment ce datoria este de ani de zile, iar majoritatea datornicilor nu se înghesuie să dea banul. Momentan, nici la vârful administrației publice locale din Vulcan nu se știe ce va urma. Lăsat singur la butoanele primăriei, vicele Cristian Merișanu pare să fie depășit de situație. Desigur, treaba asta cu sistarea termoficării nu a căzut într-un moment potrivit, ținându-se seama că, în iunie, vin alegerile locale. Dar adevărul este că, chiar și dacă primăria ar asta pe un munte de bani, cum s-a exprimat el însuși, nu există posibilitate legală de a face plățile. Așa că, bănuiesc c-a dat el de înțeles, este așteptat să revină primarul Gheorghe Ile cu soluții miraculoase pe care să le pună în discuția unei viitoare ședințe a consiliului local.
Gheorghe OLTEANU