Studenții de la Petroșani au donat sânge pentru cei aflați în nevoie

Studenții de la Petroșani au donat sânge pentru cei aflați în nevoie

Timp de citire: 3 minute

O campanie de donare de sânge a avut loc la Universitatea din Petroșani. Câțiva studenți, dar și cadre didactice, au decis să facă acest gest nobil, care poate fi esențial pentru cei care au nevoie de sânge. O picătură de sînge poate face diferența dintre viață și moarte atunci când nu o ai.

România ocupă un loc codaș la capitolul donării de sânge. Chiar și așa, zilnic acest gest nobil se încurajează și promovează prin campanii de donare de sânge. O astfel de campania a avut loc la finele săptâmânii trecute la Petroșani și i-a vizat strict pe studenții si corpul profesoral al Universității din Petroșani. Cu inima în dinți unii, curajoși alții, vineri o mână de studenți s-au strans la un loc, pentru a dona sânge la centrul de transfuzie de la Petroșani.

„Am venit să donez sânge pentru o cauză nobilă. Sunt mândru că fac asta, pentru că astfel, printr-un mic gest de al meu, pot face un mare bine, cuiva aflat în nevoie”, a spus unul dintre studenți.

„Donez pentru prima oară, iar atunci când m-am hotărât să fac asta mi-am spus că dacă pot să o fac, de ce să nu o fac, oricum nu am nimic de pierdut, așa că de asta am ales să vin azi să donez” a spus o studentă aflată la prima donare.

Cei care au mai donat sânge dealungul vieții erau de-a dreptul curajoși și mai ales optimisti, că prin acest mic gest al lor, pot salva o viață.

„Este o chestie de solidaritate, eu am mai donat în trecut, așa că nu e nimc special. Situația mondială cu toate aceste boli care apar, războaiele ar trebui să ne determine să donăm sânge într-un număr cât mai mare, pentru că este foarte mare nevoie”a declarat un student aflat la a doua donare de sânge.

Rectorul Universității din Petroșani Radu Sorin ar fi vrut să doneze și el sânge însă, nu a putut face asta pe motiv că nu se încadrează în categoria de vârstă impusă la donare, dar chiar și așa, la prima oră a dimineții reprezentantul mediului academic de la Petroșani a venit pentru a-i susține pe cei care au ales să se alăture campaniei.

„Este un pic mai greu la început, să îi constientizăm pe studenți de importanța donării de sânge. Este totuși un început care ne dorim să îl permanentizăm. A fost inițiativa unor colegi mai tineri care au experiență în donarea de sânge și desigur că am cautat ca împreună cu cadrele didactice tinere, studenții, personalul auxiliar al universității să începem o asemenea campanie. Astăzi poate mai timid, pentru că mulți studenți nu știu poate despre ce e vorba, sau nu sunt cu adevărat constienți de importanța acestui gest, dar eu cred că după ce colegii lor care donează astăzi sânge le vor transmite impresiile cu care au rămas de pe urma acestei donări, numărul doritorilor va crește din ce în ce mai mult pe viitor” a spus Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Ușile centrelor de transfuzie sunt deschise pentru toți donatorii eligibili. Sângele poate ajuta atât la transfuzii, cât și la operațiile complicate. Nu există un substitut pentru sânge. Sângele nu poate fi fabricat și singura sursă este donarea de sânge de către oameni. Mai mult, elementele celulare din unitatea de sânge, celule roșii și trombocitele sau proteinele din plasma donată au o valabilitate bine stabilită, astfel încât dacă unitatea de sânge nu a fost folosită, ea trebuie înlocuita cu una noua. Astfel, donarea de sange trebuie sa fie un proces continuu la care toți putem participa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii