Strigător la cer! Erika Santa: „Părinţii fetiţei Irina Gyurko din Petrila vor...

Strigător la cer! Erika Santa: „Părinţii fetiţei Irina Gyurko din Petrila vor să folosească banii strânşi pentru probleme medicale în alte scopuri, şi anume pentru plăţi la cămătari, plata chiriei sau mâncare”

Timp de citire: 4 minute
Într-o conferinţă de presă care a avut loc la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, reprezentanţii Clubului „San Montan” Petrila, Erika Santa şi Florin Niţă, au vorbit despre cazul fetiţei Irina Gyurko pentru care clubul petrilean a organizat un concurs umanitar în urmă căruia s-a strâns o sumă de bani necesară pentru rezolvarea problemelor medicale ale fetiţei. Din cele relatate de reprezentanţii clubului reiese că părinţii Irinei intenţionau şi intenţionează să folosească banii în alt scop decât cel medical pentru care s-au făcut donaţii.
Dezinteres total din partea părinţilor Irinei, fetiţa de trei ani, care are grave probleme de sănătate la ambele picioare, neputând merge ca cu un copil normal. În urma unei acţiuni caritabile organizată de „San Montan” Petrila, mai mulţi sportivi şi oameni de bine au venit în ajutorul micuţei. Astfel, în urma donaţiilor s-a adunat suma de 13.600 de lei, bani suficienţi pentru tratament şi drumurile efectuate la spital. Erika Santa, preşedinte San Montan, a expus situaţia cu privire la acest caz. „Banii adunaţi au o destinaţie exactă, şi anume problemele de sănătate ale Irinei. Dar părinţii nu au înţeles exact destinaţia acestor bani. Ei au cerut bani ca să-şi plătească datoriile către cămătari sau datoriile la chirie. Or, aceşti bani donaţi de către oameni au fost în alt scop, doar în cel medical, legat de sănă­tatea fetiţei. Noi nu am fost absurzi, şi i-am ajutat să-şi plătească o dată chiria, i-am luat şi cărucior fetiţei sau un suc, când au fost cu fetiţa la medic, dar pretenţiile lor sunt nejustificate”, spune Erika. Prezentă la conferinţă, mama fetiţei, Margareta, şi-a arătat, paradoxal, nemulţumirea de ce banii nu sunt în contul ei. Erika a lămurit-o imediat: „Noi am deschis un cont, unde este depusă suma, în prezenţa unui avocat, titular de cont fiind clubul San Montan, dar nu vom lăsa nicidecum banii pe mâna părinţilor, atâta timp cât ei ne-au demonstrat că vor să folosească banii în alte scopuri. Mai mult decât atât, nici nu au adus toate chitanţele doveditoare că banii, pe care noi i-am dat de fiecare dată în prezenţa unui martor, au fost folosiţi pentru Irina. Ne trebuia un custode de cont şi nimeni din familia lor nu a vrut să se bage, specificându-ne faptul că nu sunt oameni serioşi”.
Sportivul Florin Niţă, prezent şi el la conferin­ţă, s-a ocupat îndeaproape de caz şi a însoţit fetiţa la nenumărate vizite medicale, fie la Bucureşti, fie la Cluj: „Am fost personal cu maşina mea la doctorul Dan Cosma la Cluj şi am vorbit despre cazul fetiţei. În loc să meargă cu mine, părinţii au preferat să meargă singuri să cheltuiască alţi bani din cei destinaţi copilei. Eu nu le ceream nimic. Am constatat la faţa locului că ne-au minţit. La un moment dat, părinţii fetei au spus că au nevoie de nişte bani în plus faţă de cei pe care îi primeau de obicei pentru transport, pentru că medicul ar fi cerut ca fata să facă nişte raze. Bun, le-am dat 200 de lei. După care ne-au spus că le mai trebuie 50 de lei, pentru că aceasta este suma pe care medicul ar fi pus-o de la el. Când am mers la Cluj, medicul mi-a confirmat faptul că nu a cerut ca fata să facă nicio rază, deci cei 200 de lei au fost folosiţi în alt scop. Noi nu am fost absurzi şi, întotdeauna, pe lângă banii pentru fată, le-am dat 50 de lei în plus. Trebuie să fim preventivi pentru că tratamentul fetei necesită ani, iar banii se vor termina. Mie, unul, mi-au dovedit că aceşti bani nu pot sta pe mâna lor”.
„De acum încolo, când ne vom mai apuca de astfel de cazuri, vom face o anchetă socială a noastră, pentru că nu mai vrem să trecem prin astfel de probleme. Mai mult decât atât, părinţii nu au depus la timp dosarul pentru ca fetiţa să beneficieze de orteze prin Casa de Sănătate. În loc să plătim 200 de lei, ne vedem nevoiţi în viitorul apropiat să plătim contravaloarea ortezelor recomandate de doctorul specialist, integral, 2.000 de lei. Asta arată încă o dată delăsarea părinţilor. Din păcate, nu-i putem lua cu forţa pe părinţi pentru a-i duce să depună dosarele”, a mai spus Florin Niţă. Care a insistat, în fiecare săptămână, ca părinţii să meargă să depună dosarul pentru eliberarea unui certificat de handicap.
La conferinţă de presă ar fi trebuit să ia parte şi un reprezentat de la Asistenţa Socială Petrila, dar nu şi-a mai făcut apariţia. Totuşi, o doamnă de la asistenţa socială i-a anunţat pe cei de la „San Montan” că mama fetei va pierde şi contractul de muncă, ea fiind angajată ca însoţitor al fetei. Margareta Gyurko nu a depus actele la timp pentru a mai putea beneficia de sprijinul financiar. „Este o mamă inconştientă. Pierde şi ajutorul de handicap, dar cel mai important e că Irina nu va mai beneficia de orteze prin Casa de Sănătate, aşa că acum vom plăti 2.000 de lei în loc de 200 de lei”, a mai adăugat Florin Niţă. Cazul, intrat de multă vreme în atenţia asistenţei sociale, şochează opinia publică prin dezinteresul total al părinţilor preocupaţi de propriile cheltuieli decât de problemele medicale ale fetiţei de doar trei anişor.
Loredana JUGLEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii