#WSD2018 este hashtagul sub care momentele inedite petrecute în Parâng de Ziua Mondială a Zăpezii au umplut internetul. Oamenii chiar s-au simțit bine sâmbătă și duminică în Parâng. Stațiunea a fost plină, a fost zăpadă, pârtiile au fost bune. Un singur lucru rămâne sub hashtagul #deficiență, transportul spre stațiune.
Un telescaun vechi cu parcare și loc berechet de îmbarcare vs. un telescaun nou fără acces pentru turiști
În weekend au fost cozi interminabile la telescaunul spre Parâng. Angajații telescaunului au lucrat non-stop, iar lumea a înghețat sloi la coadă. Telescaunul din Parâng a lucrat la capacitate maximă, în timp ce telescaunul nou a funcționat și el, dar aproape gol. El deservește practic doar persoanele cazate în zona Rusu. Dacă vrei să urci în Parâng, și vii echipat cu schiuri, plăci, boots, nu ai cum să parchezi la bază și să urci pe jos cu bagajele. Dacă urci cu mașina până la Rusu, nu ai unde să o lași, pentru că nu este amenajată o parcare care să deservească acest TS3. Așadar, el devine inutil. El a funcționat în weekend, dar în pierdere, în timp ce lumea îngheța în telescaunul vechi, și parcurgea drumul spre munte lent, greoi.
O altă problemă a noului TS3, poate cea mai importantă, este că te lasă la mijlocul drumului. Ca să ajungi în partea de sus a stațiunii, trebuie să mai iei un bilet. Practic nu există nici măcar un tichet valabil pentru cele două telescaune, care să îți permită să urci jumătate din drum cu TS3, cealaltă jumătate cu telescaunul vechi.
Hotel Rusu își pune la dispoziție parcarea pentru cei care vor să folosească TS3
Turiștii care aleg totuși să folosească TS3 beneficiază de parcare gratuită la Hotel Rusu, bineînțeles, dacă la complex nu este programat vreun eveniment.
Turiștii au la dispoziţie 150 de locuri de parcare gratuită, la circa 30 de metri de stația de îmbarcare. Parcarea este luminată și supravegheată non-stop prin sistem video. Parcarea este gratuită, indiferent dacă ești sau nu cazat în hotel. Gratuitatea este valabilă pe tot parcursul sezonului turistic de iarnă, deci până la 31 martie. TS3 funcționează în intervalul 10:00-16:00.
Drumul spre Parâng stă în șah, în instanță
Drumul spre stațiune ar fi ideal pentru orice posesor de mașină, și ar rezolva problema transportului.
Realizarea drumului cuprinde și parcări ample, deci ar fi o soluție bună.
Drumul a fost proiectat, s-a realizat licitația pentru alegerea constructorului și anul trecut ar fi trebuit să înceapă deja lucrările. Dar, după stabilirea constructorului, a început iureșul. Oferta Drupo a fost declarată inacceptabilă și s-a acceptat oferta Strabag. Dar cu toate acestea, Consiliul Național de Soluționare a Contestaţiilor a primit contestații și de la Drupo și de la Strabag. Lovitura de grație a fost dată de SC Mano Sprint SRL și SC Trans Construct Import Export SRL – prin Mano Sprint SRL care a contestat în instanță licitația realizată de Consiliul Județean Hunedoara. Ce-i drept, CJ Hunedoara a dat-o în bară cu licitațiile pentru proiectele majore de dezvoltare, și gestiunea deșeurilor fiind blocată tot din cauza licitației.
Având în vedere că în instanță dosarele merg greu, este puțin probabil ca anul acesta să avem o soluție pentru a putea merge mai departe.
SC Mano Sprint SRL, o firmă de construcții din Arad, înființată în 2013, nu a apelat la instanță doar pentru neînțelegeri cu UAT Județul Hunedoara, ci și pentru alte neînțelegeri, cum ar fi cu UAT Orăștie și cu UAT Pui privind achizițiile publice.
Drumul de legătură dintre Hotel Rusu şi Masivul Parâng ar fi avut un termen de finalizare de 27 de luni. Este vorba de aproape 4 kilometri de drum realizat de la zero, în condiţii speciale.
Executarea lucrării „Modernizare DJ 709F: DN 7A-Cabana Rusu-Masivul Parâng, km 6+600-10+325, judeţul Hunedoara” a fost estimată la suma de 16.596.526 lei pentru cei 3.725 metri de drum. Însă vorbim de realizarea unui drum în condiţii speciale.
Traseul în plan vertical începe de la cota 1167 m şi se termină la cota 1533 m, la cabana parapantiştilor. Serpentinele se vor realiza la o rază de 20 de m, ceea ce va implica un volum mare de terasamente, săpături mai mari în debleu de 12-14 m şi afectarea limitelor domeniului public. Este prevăzută şi realizarea unei parcări în suprafaţă de 395 mp, amplasată la finalul drumului proiectat pe partea dreaptă. Sunt prevăzute consolidări de ziduri cu sprijin de beton, ziduri de sprijinire cu gabioane, cu înălţimi de 1,5-3 metri.
de Alina PIPAN