Staţiunile Straja şi Parâng / Asaltate de turişti

Staţiunile Straja şi Parâng / Asaltate de turişti

Timp de citire: 4 minute
Deşi n-a mai nins zdravăn din a doua zi de Crăciun, poate mai mult ca niciodată cele două staţiuni din Valea Jiului, Straja-Lupeni şi Parâng-Petroşani, au fost mai pline de turişti, înainte şi după Revelion. La un asemenea puhoi de oameni era firesc să existe şi evenimente nedorite, în general accidente petrecute la schi. De reţinut că ele n-au fost mai multe decât în anii trecuţi, iar cele care au fost, cu câteva excepţii, n-au fost foarte grave.
Straja – 74 de accidente la schi şi 10.000 de turişti 
De la şeful Salvamont Lupeni, George Resiga, am aflat şi numărul celor care s-au accidentat la schi, în decurs de o lună în staţiunea Straja, care este cea de-a treia staţiune din ţară după numărul de turişti care au urcat la munte să practice schiul, conform datelor publicate de statisticienii care se ocupă cu monitorizarea pârtiilor de schi din România, un loc onorabil să recunoaştem!
„Este vorba de perioada 4 decembrie, de când a început sezonul de schi în Straja şi până astăzi, 4 ianuarie. Numărul accidentelor provocate la schi a fost de 74 de cazuri, din care mai bine de jumătate au necesitat intervenţia SMURD şi a personalului calificat. În general, a fost vorba de traumatisme craniene şi lombare, câteva fracturi şi un caz mai grav de ruptură de himen la o doamnă care a căzut, iar băţul de schi i-a provocat o leziune cumplită. Totuşi, nu pot spune că au fost mai multe cazuri decât în anii trecuţi, la aproape 10.000 de turişti care vin şi care, în marea lor majoritate schiază sau se distrează pe zăpadă, e o cifră oarecum normală. Bine că n-au fost cazuri mult mai grave, asta datorându-se şi faptului că băieţii noştri au fost mereu printre schiori, făcând munca de prevenţie şi acordând primul ajutor imediat în caz de accident, inclusiv de transport la ambulanţe dacă a fost cazul”, a declarat pentru ZVJ George Resiga.
Tot de la George Resiga am aflat că dacă doriţi să urcaţi în Straja veţi găsi patru pârtii funcţionale din şapte, pe care funcţionează din plin cele 18 tunuri de zăpadă. „Chiar dacă n-a mai nins cam de multişor, tunurile de zăpadă îşi fac datoria şi se schiază relativ foarte bine pe patru pârtii. Nu se schiază momentan din lipsa zăpezii pe pârtiile canalului, pe pârtia din Vf. Straja şi pe pârtia de sub telescaun. Astăzi (miercuri – 4 ianuarie – n.r.) e soare şi e foarte frumoasă vremea, foarte plăcut de schiat mai cu seamă că nu prea bate vântul – cel puţin la ora la care vorbim, iar în staţiune sunt, după estimările noastre, circa 5.000 de turişti. Probabil în week-end, de Sfântul Ion, numărul turiştilor va fi din nou mai mare, dar noi suntem pregătiţi, aşa cum s-a întâmplat şi până acum”, ne-a mai spus George Resiga.
Parâng – 8 cazuri de accidente la schi şi circa 2.500 de turişti
Dorind să aflăm câţi turişti au fost şi în estul Văii Jiului, la staţiunea Parâng, dar şi ce alte evenimente nedorite au fost de Crăciun şi de Revelion, precum şi ce se întâmplă acum în staţiune, am luat legătura cu noul şef Salvamont Petroşani, Remus Popescu.
„De la Crăciun şi până azi am avut în Parâng un număr de 8 accidente provocate de schiori sau de cei care practică sporturile de iarnă. Dintre acestea, două au fost mai grave, o posibilă ruptură de coloană plus fractură de bazin la o persoană şi o fractură închisă la mână la o altă persoană. În rest, câteva cazuri de entorse şi luxaţii, nimic deosebit pentru sezonul de schi unde astfel de accidente apar inevitabil. Oricum, numărul accidentelor n-a fost deloc mare, iar asta ţine şi de faptul că mereu avem câte doi-trei băieţi care stau pe pârtii şi care îi mai temperează pe vitezomani. Numărul total de Revelion şi din data de 1 ianuarie a fost de circa 2.500 de turişti în staţiune, pârtiile au fost bune şi toate au funcţionat. Acum, pe 4 ianuarie, estimăm cam 1.500 de turişti, dintre ei foarte mulţi practicanţi de schi şi, în general, familii care iubesc muntele, schiul, natura în general şi mişcarea în aer liber”, a declarat pentru ZVJ Remus Popescu.
De la şeful Salvamont am mai aflat că, în general, n-au fost alte incidente majore: „Orice încercare de a se intra cu maşini sau ATV-uri pe pârtii sau în preajma lor a fost stopată de către jandarmii montani, cu care avem o colaborare foarte bună şi care imediat i-au temperat pe unii sau pe alţii, luând măsurile legale. În privinţa rătăcirilor, cum se mai întâmplă când unii pleacă fără să ştie unde exact, am mai avut, dar dat fiind faptul că avem mijloace de deplasare rapidă prin zăpadă, i-am găsit repede. Bine, nici n-au fost cazuri, ştiu eu, ca unii să plece departe, spre zona de creastă şi fără echipament la ei. Nu. Au fost cazuri de rătăcire prin apropiere, depistate imediat. În general, observ că la munte vin tot mai mulţi oameni care cunosc bine regulile muntelui, care vin echipaţi tot mai corespunzător şi care dovedesc prin cum se comportă că iubesc muntele, natura”, a mai mărturisit Remus Popescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii