Primarul Municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a semnat astăzi contractul de finanțare pentru proiectul “Solutii informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației”, finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) prin AM POCA 2014-2020 – Autoritatea de Management Program Operațional Capacitate Administrativă.
Proiectul are o valoare de 2.438.589 lei cu TVA (aproximativ 519.000 euro) și va începe în luna decembrie 2018, imediat după semnarea de către ambele părți. Durata acestuia este de 24 de luni.
„Prin acest proiect ne propunem să oferim servicii administrative prin mijloace elecronice 24/7, să reducem birocrația și să creștem calitatea serviciilor oferite, să eficientizăm fluxurile interne și nu în ultimul rând, să îmbunătățim imaginea instituției. De asemenea, prin serviciile solicitate ne dorim să realizăm o alternativă la tradiționala deplasare spre ghișeele instituției”, declară Dan Bobouțanu.
Soluțiile propuse acoperă cele 5 grade de sofisticare a serviciilor
electronice: informarea, interacțiunea, interacțiunea bidirecțională, tranzacționarea și personalizarea (notificări automate privind scadența plăților)
Ce se realizează:
Terminal self-service – alternativa la utilizarea tabletei, PC-ului, telefonului – terminalul este de tipul unui infochioșc, dar scanează Cartea de Identitate și completează automat cererea în numele cetățeanului, o imprimă. Cetățeanul o semnează olograf și o introduce înapoi în terminal. Acesta va primi pe loc un bon, cu numărul de înregistrare din Infocet, iar unele documente se pot imprima și elibera pe loc, după caz, chiar de către terminal. Terminalul dispune pe POS pentru carduri bancare și cititor de coduri de bare, pentru efectuarea plăților. Aceste terminale vor fi instalate la sediul Centrului de Informare a Cetățenilor, din cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara și pe aleea pietonală din fața Casei de Cultură din municipiu.
Realizare Portal web (pentru utilizatorii de calculatoare) – pentru depunerea online a formularelor și documentelor justificative pentru eliberarea certificatelor fiscale, autorizațiilor de transport, urbanism etc. Eliberarea unor documente se poate face tot online, pe adresa de e-mail, și vor fi semnate electronic. Toate documentele vor avea imprimate coduri QR, care după scanare vor oferi informații suplimentare despre instituție, notificări etc.
Aplicație mobilă (pentru telefoanele mobile) – aceleași
funcționalități ca și portalul pentru depunerea online a formularelor.
Notificarea automată pe adresa de e-mail a cetățeanului, privind termenele de plată (înaintea scadenței) – va preveni emiterea somațiilor în număr foarte de mare și un grad ridicat de colectare a taxelor și impozitelor, prin plata voluntară efectuată de cetățean în urma notificării prealabile.
Semnatura electronică -în Infocet documentele se vor semna electronic și vor fi repartizate nivelelor ierarhice inferioare spre soluționare (și invers), cu notificarea persoanei ce are documente spre soluționare.
Bugetare participativă – colaborare, consultare cetățeni – cetățenii semnalează neajunsurile comunității locale, propun soluții, se supun la vot și ulterior cele mai eficiente se vor implementa din bugetul local.