Situaţie îngrijorătoare / Nu mai sunt copii de şcoală 

Situaţie îngrijorătoare / Nu mai sunt copii de şcoală 

Timp de citire: 2 minute

În urmă cu foarte puţin timp, eram oarecum contrariat de faptul că – într-o clădire de şcoală cum este cea din cartierul vulcănean Paroşeni-Sohodol, una pusă la punct de jos şi până sus, şi la exterior, şi în interior – numărul preşcolarilor şi cel al elevilor înscrişi este îngrijorător de mic. Interesant este de ce s-a ajuns aici, mai ales că nici nu poate fi pusă în discuţie indiferenţa conducerii Şcolii Gimnaziale nr.4 din Vulcan, care o coordonează, sau lipsa de cadre didactice.

Fenomenul în sine
se manifestă şi la şcoala 4. Amănunt aflat chiar de la doamna profesoară Ecaterina Illyes, directoarea acestei unităţi de învăţământ. Dacă, în anii trecuţi, se înregistrau, constant, câte 1.200 de elevi înscrişi, în prezent numărul acestora este de 600. La Şcoala Gimnazială nr.3 din Paroşeni-Sohodol, fiindcă pe ea am avut-o în colimator, situaţia este următoarea. Sunt trei copii la clasa pregătitoare, doi în clasa I, tot doi în a II-a, cinci în clasa a III-a şi tot cinci în clasa a V-a. Pe lângă aceştia mai sunt 18 la grădiniţă.

În anul şcolar actual
exista posibilitatea înfiinţării a două clase de simultan. Inspectoratul judeţean a aprobat o derogare de la numărul standard, 12-12, de elevi/ clasă. I-a permis conducerii şcolii coordonatoare să funcţioneze cu formula 12-11. Aceasta, însă, nu s-a putut materializa, pentru că s-au înscris numai 18 copii. Nici gând să fi fost luaţi profesorii de aici, cum, întâmplător, am auzit de la cineva. În anul şcolar trecut, bunăoară, a funcţionat o „simultană” de clase a VII-a şi a VIII-a, iar cadrele didactice care veneau să predea erau de la Şcoala Gimnazială nr.4 din Vulcan.

De ce s-a ajuns aici?
Doamna profesoară Ecaterina Illyes este de părere că totul a pornit de la un capriciu. Un moft, mă rog. La început au fost părinţii cu dare de mână care şi-au dus copiii la şcolile gimnaziale din Vulcan. După care la fel au procedat şi alţii. Aşa se face că, acum, găseşti elevi din Paroşeni-Sohodol care învaţă la Şcoala Gimnazială „Teodora Lucaciu” (fostă nr.1), la Şcoala Gimnazială nr.5 din Coroeşti şi la Şcoala Gimnazială nr. 4 din centrul vechi, asta în timp ce la Sohodol stă nefolosită pe trei sferturi o clădire boboc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii