Bisericile ortodoxe din Vale se pregătesc şi anul acesta, alături de bisericile din întreaga Episcopie, să transmită prin marşurile ce vor avea loc un mesaj clar: „Viaţa numai Dumnezeu ne-o poate da şi tot El e singurul ce ne-o poate lua! Stop avorturilor!”.
La ediţia de anul trecut a „Marşului pentru viaţă” au participat mai mult de 100.000 de români, în 287 orașe din România. Numărul de participanți de anul trecut îi face pe organizatori să spere că în 2018, la ediţia a VIII-a, acest număr va crește, la fel și numărul orașelor și comunelor care vor organiza acest marș sau vor avea diverse activități în luna martie, sub egida „Luna pentru viață!”.
Ca și în anii trecuți, majoritatea organizatorilor vor organiza Marșul în cea mai apropiată sâmbătă de data de 25 martie, adică pe 24 martie. Pe diferite canale media „Marșul pentru viaţă” va fi promovat la nivel național. Tema din acest an a „Marşului pentru viaţă” este „O lume pentru viață”. Motivarea temei este dată de faptul că scopul mișcării pro-viață este ca toți oamenii să valorizeze viața în mod firesc și ca valorile pro-viață să fie recunoscute ca firești pentru om și societate, așa cum sunt în realitate. Atitudinea pro-viață este normalitatea, nu se bazează pe ceva subiectiv, ci se întemeiază pe firescul lucrurilor. O lume normală este o lume în care unui copil i se dă șansa la viață și o lume în care o femeie în criză de sarcină este sprijinită să rezolve problemele cu care se confruntă.
„În plus, prin această temă nădăjduim să conștientizăm mai mult, fiecare dintre noi și împreună, ca societate, că o societate se dezvoltă pe măsura protejării vieții fiecărui membru al ei. România de azi și de mâine include copiii născuți și nenăscuți și este firesc să le acorde atenție și să le poarte de grijă. Este firesc să sprijinim o femeie în criză de sarcină și este firesc să dorim ca zâmbetul și lumina din ochii fiecărui copil să ajungă să bucure pe cei din jur. Activitățile care sprijină viața, activitățile care exprimă prețuirea pentru viață sunt activități firești pentru o societate care vrea să se dezvolte, să ducă mai departe și să îmbogățească ceea ce a primit de la generațiile anterioare. O lume pentru viață este o lume firească!
Cu aceste gânduri despre firescul atitudinii și faptei pro-viață, încercăm în acest an să invităm cât mai multe instituții și organizații să ia parte la firescul sprijinirii vieții. În mod special, nădăjduim că, alături de Marșul pentru viață, în Luna pentru viață, între 1–31 martie, în cât mai multe locuri din România, să fie organizate cât mai multe activități pentru viață, precum: conferințe, dezbateri, proiecții de filme pentru viață, lansări de carte, ateliere de lectură pentru copii, vizite în maternități de 8 martie, vizite la centre de plasament sau cămine pentru vârstnici, concursuri de desene pe asfalt, rugăciuni dedicate, ateliere de fotografie pentru familii etc. Sperăm ca Marșul care se va desfășura în toată țara să reprezinte punctul culminant al diferitelor activități organizate în fiecare oraș și comună în Luna pentru viață”, susţine Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă”.
Fiind vorba despre viaţă şi despre şansa unui prunc de a trăi, dată de Dumnezeu şi nu de către noi, oamenii, Biserica Ortodoxă Română continuă să susţină acest demers. La fel cu ea şi Episcopia Devei şi Hunedoarei, care, în respectul faţă de temeiul Sfântului Sinod nr. 981 din 29 februarie anul curent, anunţă toate protopopiatele din judeţul Hunedoara că se va organiza sub cupola Sfintei Biserici Ortodoxe „Marşul pentru viaţă” în oraşele şi municipiile: Deva, Hunedoara, Brad, Haţeg, Orăştie, Simeria, Ilia, Petroşani, Petrila, Lupeni şi Uricani.
„Vă rugăm să iniţiaţi în protopopiatele pe care le conduceţi, cel puţin în parohiile enumerate, dar nu numai, marşuri pentru viaţă, iar în celelalte parohii alte acţiuni, prin care credincioşii îşi pot manifesta solidaritatea cu activităţile pro-viaţă, cum ar fi: mitinguri de solidaritate, manifestări religioase precum citirea Acatistului Bunei Vestiri sau a Paraclisului Maicii Domnului – urmate de un cuvânt de învăţătură, vizite la centrele de plasament sau la secţiile de copii ale spitalelor, conferinţe, proiecţii de filme etc.”, se arată într-un comunicat emis protopopiatelor de către consilierul pe teme de învăţământ şi activităţi cu tineretul, din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Radu Trifon şi de către Secretarul eparhial, părintele Sergiu Succurro.
„În oraşele unde sunt sedii de protopopiat, cum e cazul municipiului Petroşani, Marşul pentru viaţă se va organiza pe data de 24 martie, cu participarea tuturor parohiilor din localitate şi cu implicarea şi a altor organizaţii, inclusiv ale celor de la şcoli şi licee dacă vor dori să ni se alăture. Traseul marşului de la Petroşani stabilit va fi din Piaţa Victoriei şi până în Parcul Central Carol Schreter. Deplasarea va avea loc pe carosabil în intervalul orar 16:00-18:00, iar cel ce se va ocupa de toate este părintele Iulian Selaje, sprijinit de colegii preoţi de pe raza municipiului. Să dea Dumnezeu să vină alături de noi câţi mai mulţi creştini, ţinând cont de faptul că marşul este destinat vieţii, credinţei, o viaţă pe care Dumnezeu ne-o dă, iar noi oamenii nu avem voie să o luăm decât prin voia Sa şi nu altfel”, ne-a declarat părintele protopop de Petroşani, Petrache Creţu.
La Uricani, în cea mai vestică localitate a Văii Jiului, părintele Petrache Creţu se va ocupa de organizarea marşului în intervalul orar 13:00-15:00, pe traseul Podul Bucura-parc-Biserica „Înălţarea Domnului”.
De partea cealaltă, în cea mai estică localitate a Văii Jiului, Petrila, „Marşul pentru viaţă”, coordonat de preotul Adrian Boantă, se va efectua pe traseul Biserica „Sfânta Treime”-strada Republicii-Monumentul Eroului Necunoscut-Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”, în intervalul de timp 12:30-14:30. În fine, la Lupeni, părintele Cristian Olariu se va ocupa de coordonarea marşului, sprijinit de colegii preoţi, pe traseul Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Bărbăteni-Biserica „Sfântul Nicolae” din apropiere de centrul oraşului, în intervalul orar 13:00-15:00.
de Corneliu BRAN