Și nemții de la AHK România cred că / Meseria este brăţară de...

Și nemții de la AHK România cred că / Meseria este brăţară de aur

Timp de citire: 4 minute

Săptămâna trecută la Petrila, delegația Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a susținut ideea învățământului dual, ca fiind una dintre soluțiile de viitor pentru firmele din localitate și pentru viitorii investitori de a-și găsi forță de muncă calificată, meseriașii de care vorbește toată lumea că nu prea mai sunt prin țară.

În speranța că poate interesa vreun cititor, revenim cu declarațiile făcute pe această temă de două persoane competente pe acest subiect.
„Noi sperăm într-o colaborare cu cei de la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România). Ideea este că, de fapt, noi vrem să dezvoltăm învățământul dual. Avem învățământ profesional, avem colaborare cu firmele din zonă, exploatăm toate oportunitățile, dar în momentul în care interesul este și mai mare din partea firmelor, iar acestea mai vin și cu o bursă pentru elevi cum prevede legea, atunci e foarte clar că și elevii vor fi mai interesanți. Și, de ce nu, poate și părinții lor vor avea o altă gândire despre școala profesională. Este bine să ai meseriași tineri formați în propria ta localitate, este bine pentru toată lumea, pentru ei în primul rând, pentru firme în al doilea rând, pentru părinți că nu mai cheltuiesc atâția bani, și pe de altă parte că copiii lor nu mai pleacă să lucreze cine știe pe unde sau în străinătate. Este bine în general, dacă tragem linie, pentru oraș și comunitate, că există meseriași angajați la firme, firme care produc și atrag apoi și bani la bugetul local. Iată câte beneficii, iar faptul că tinerii nu ne-ar mai pleca ar fi poate unul dintre cele mai mari câștiguri pentru întreaga comunitate locală. În ceea ce m-ați întrebat privind programele școlare, da, aici e foarte clar că mai e mult de lucrat. Din păcate, săptămâna școlară a devenit una scurtă, de cinci zile, iar programul a rămas la… șapte zile. Dacă mă întrebați de meserii corelate cu piața muncii actuală, eu cred că ar trebui a se face în licee mai multe pregătiri în meserii pe linie de mecanică, electromecanică, electronică, automatizări, pentru că să știți că eu n-am prea văzut ingineri șomeri în aceste domenii. Și, cu siguranță, aceste meserii au un viitor”, a declarat după întâlnirea cu delegația germană doamna director Cecilia Mitran.
La rândul său, după mai multe discuții avute cu directorul liceului și primarul Vasile Jurca, doamna Anca Hociotă, directorul Departamentului Membri și Formare Profesională, a făcut câteva declarații interesante la finalul acțiunii jurnaliștilor prezenți legate de învățământul dual ce ar trebui mai bine reprezentat la Petrila: „În primul rând, companiile ar trebui să se implice mai mult, pentru că trebuie acordate și acele burse care să-i stimuleze pe tineri. La Petrila am văzut că există câteva firme care se implică, ceea ce este remarcabil. Dar dacă ar trebui să se întâmple și mai mult, ar trebui, după părerea mea, ca mai multe companii să se îndrepte către școli și să transmită mesaje clare de ce calificări au nevoie. Și atunci, trebuie să se creeze parteneriate, în care există școala, există agentul economic și unitatea administrativ-teritorială. Doar așa se pot crea parteneriate puternice, durabile, de viitor, iar ceea ce am văzut azi, aici la Petrila, este bine, dar vă spun că în toată țara există învățământ dual, nu doar la Brașov, unde noi suntem implicați și din păcate nu întotdeauna toți cei trei actori, toate cele trei părți sunt atât de implicate. Dacă mă întrebați cum îi putem convinge pe părinți să-și îndrepte copiii spre un astfel de sistem de învățământ, eu le spun așa: copiii pot merge și la un liceu, mai departe, dar dacă au o calificare, o diplomă într-o meserie – un lucru care de fiecare dată va fi nevoie, este mai bine pentru ei și au siguranța găsirii unui loc de muncă pe viitor. Da, dacă vor să meargă la liceu, nicio problemă, ei își pot continua studiile după aceea, pot să-și dea Bacalaureatul și, de ce nu, chiar să meargă apoi mai departe, la universitate. De fapt, eu spun că o companie ar trebui să-și susțină elevul mai departe să meargă să-și continue studiile, pentru că tânărul respectiv va fi în viitor nu doar meseriașul bun, ci, cine știe, poate viitorul manager bun din compania respectivă. Mesajul e însă important de transmis și de știut de tineri și părinți: învățământul profesional nu este un învățământ deschis, firmele trebuie doar să aibă încredere și să se gândească la calificarea acestor tineri. Școala în ziua de azi e foarte puțin ancorată în ceea ce se caută azi pe piața muncii, tocmai de aceea învățământul profesional oferă oportunitatea școlii și elevului de a avea ceva practic”.
Trebuie menționat că la Petrila există deja câțiva tineri care au prins prin parteneriatul de care vorbea doamna director Anca Hociotă locuri de muncă la câteva firme, asta după ce s-au calificat în anumite meserii. Este vorba de elevi care profesează la firme precum „Simaus Rom” sau „Penny”, după cum le spunea celor din delegația germană directorul liceului tehnic din localitate, Cecilia Mitran, dar care în momentul de față sunt mult prea puțini, exemple de acest fel fiind încă destul de rare și de izolate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii