Senatorul Resmeriţă pune paie pe foc. / Cum s-au dus 5 milioane...

Senatorul Resmeriţă pune paie pe foc. / Cum s-au dus 5 milioane de euro de la CEVJ, legal sau ilegal?

Timp de citire: 2 minute

Legal sau ilegal? Aceasta este întrebarea opiniei publice din Valea Jiului după ce în spaţiul public a apărut un document din care reiese că CEVJ are de dat înapoi 5 milioane de euro din ajutorul de stat. Senatorul Resmeriță vine și spune că e grav ceea ce se întâmplă. Pe de altă parte, cei din conducerea companiei miniere spun că este doar o prostie, o interpretare greșită făcută de un funcționar din minister.

În conferința de presă susținută joi, Cristian Resmeriță, senator PSD de Valea Jiului, a prezentat public un document din care reiese că, din ajutorul de stat oferit CEVJ în primele luni de funcţionare, 5 milioane de euro ar fi fost cheltuite ilegal. Mai mult, Resmeriță afirmă că, acum, compania trebuie să dea banii înapoi.

„Din cei 70 de milioane de lei, potrivit decontului final, trimis de CEVJ, chiar complexul prezintă un raport din care arată că trebuie să restituie la bugetul de stat suma de 24.149.058 lei, adică aproximativ 5 milioane de euro, reprezentând ajutor de stat necuvenit. Doar pentru luna octombrie și noiembrie. Deci 5 milioane de euro din banii alocați complexului prin ajutor de stat au fost cheltuiți ilegal. Doar în primele luni de funcționare, octombrie și noiembrie, au cheltuit ilegal 5 milioane de euro, pe care trebuie să îi restituie. Vinovați sunt fără doar și poate cei din conducere, Consiliul de Administrație (CA). Această sumă este recunoscută de conducerea CEVJ, însă trebuie verificată de o comisie de la minister, care să facă un decont final. Există posibilitatea ca această sumă să crească în urma controlului de la minister. Eu stau și mă gândesc… dacă în halul ăsta își bat joc de bani cei puși să conducă acest complex, ce se va întâmpla cu cei 70 milioane de euro alocați acum câteva zile?”, a spus Cristian Resmeriță, senator PSD.

Pe de altă parte, președintele CA susține că senatorul ar fi într-o eroare, explicând și de ce.

„Momentan nu există nici un act administrativ care să confirme ceea ce a spus domnul senator, este doar o interpretare a unui funcționar public din minister, cu care nimeni nu este de acord, și care nu se va concretiza în vreun act. Concluzia e că nu trebuie să dea înapoi CEVJ nicio sumă din ajutorul de stat. Această interpretare spune că luna decembrie nu este cuprinsă în ajutorul de stat reglementat de OUG 79/2023. I-au dat o informație falsă domnului senator, nu i-au spus de fapt adevărul. La art. 1 aliniatul 2 din OUG scrie că ajutorul de stat se dă până la 31 decembrie 2023. Mai mult, al doilea OUG (129/2023), cuprinde și el luna decembrie. Eu am scris chestia asta, special ca să mă asigur că nu rămâne compania fără bani în decembrie. Realitatea e că nu putea fi lăsat CEVJ fără bani în decembrie. Nu a primit banii pe OUG 129/2023 și a cheltuit în continuare în contul OUG 79/2023”, a declarat Andrei Popa, președintele CA al CEVJ.

Pentru Complexul Energetic Valea Jiului s-au mai aprobat în Senat, în această săptămână, 70 de milioane de euro, ajutor de stat, bani din care trebuie să fie puse în siguranță minele care vor fi închise. Dar și să se creeze surse alternative de producere a energiei în zonă, unele neapărat prietenoase cu mediul. Încă de la început, modul de cheltuire a acestor bani a fost pus sub semnul întrebării, mai ales că nu este prima dată când vin ajutoare de la stat pentru mineritul din Valea Jiului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii