Senatorul Resmeriţă lansează nucleara: CEVJ – pe pierdere din prima lună. Șefii...

Senatorul Resmeriţă lansează nucleara: CEVJ – pe pierdere din prima lună. Șefii din minerit ar fi primit chiar și bonusuri pentru asta!

Timp de citire: 3 minute

Nici cu ajutorul de stat consistent, Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) nu reușește să fie măcar leu pe leu. Mai mult, societatea nou-înființată înregistrează deja pierderi, în timp ce în situația financiar-contabilă apar bonusuri financiare consistente pentru șefii companiei. Senatorul Resmeriță trage un semnal de alarmă, iar cei din companie spun că șefii au doar indemnizații, nu și bonusuri. Una peste alta, senatorul are dreptare: CEVJ consumă bani mulți ca să producă (mai) nimic.

CEVJ funcționează pe baza ajutorului de stat aprobat de Guvernul României. Prima tranșă a fost deja cheltuită, iar compania a reușit să obțină – în prima lună de activitate, de pildă –  doar 55.000 de lei, o sumă infimă luând în considerare cheltuielile.

La început de noiembrie, senatorul Resmeriţă l-a interpelat pe ministrul Burduja de la Energie, cerându-i datele financiare (cheltuieli şi încasări) ale CEVJ SA pentru prima lună de funcţionare, octombrie 2023.

Documentul este disponibil integral la acest link.

A reieșit astfel că, încă din prima lună de funcționare, CEVJ a fost pe pierdere.

„Pentru perioada 5 octombrie până în 31 octombrie, prima lună de funcționare, dar nici măcar o lună, 26 de zile mai exact, ca și venituri CEVJ a avut 14.930.000 lei, adică 3 milioane de euro, o sumă colosală. Din acești bani 14.875.000 de lei au fost din ajutorul de stat. Alte venituri pe care le-a avut complexul sunt de 55.000 de lei. Adică în luna octombrie CEVJ a încasat doar 55.000 de lei, asta însemnă că nu au produs nici un kw de energie. Concluzia este că, în prima lună, au produs 0, au încasat tot atât, dar au primit și 3 milioane de euro. Cheltuielile totale în aceeași lună au fost de 16.288.000 lei. Practic, pe lângă ajutorul de stat, au cheltuit suplimentar aproape 300.000 de euro”, a declarat Cristian Resmeriță, senator PSD de Valea Jiului.

Cele mai mari cheltuieli s-au făcut cu salariile, bonusurile, indemnizațiile CA și ale directorului general.

„Cheltuieli cu salariile și, atenție!, bonusurile, au fost de 13.866.000 de lei. Deci, practic din bani s-au dat salariile și contribuțiile, toți banii s-au cheltuit pe asta. Ce mă miră pe mine e că sunt trecute și bonusuri. Eu vreau să vă spun că, în ritmul acesta, banii pe care Guvernul i-a alocat s-au terminat. Dacă o țin tot așa, cei 70 de milioane de euro care s-au alocat zilele astea se vor termina foarte – foarte repede și o să o luăm de la început”, a mai adăugat Cristian Resmeriță, senator PSD de Valea Jiului.

Contactată telefonic, conducerea CEVJ a găsit o justificare. Pe de o parte, Eusebiu-Bebi Durbacă a pasat explicația pe motiv că, în prima lună, nu era numit în funcţie. Asta deşi, vă reamintim, când CEVJ începea pe pierdere, Durbacă nu era portar, ci tot factor de decizie în minerit. Cristian Roșu spune că acele cheltuieli vizează bonusuri pentru toți cei 2.000 de angajați.

„Eu n-am primit niciun bonus, la ce face referire dânsul, eu nu eram director general, eu din 6 noiembrie am fost numit”, a spus Eusebiu-Bebi Durbacă, actualul director general vizibil neperformant al CEVJ.

„S-au primit doar indemnizații, atât. Nu bonusuri, nu există. Eu vă spun doar ce iau cei de la C.A. Doar salariu fix și atât. Acolo în tabel sunt toate salariile angajaților de la CEVJ, care au diferite bonusuri prin CCM: zi de naștere, ziua angajatului… Acolo sunt trecute cheltuielile pe o lună pentru toți cei 2.000 de angajați care au bonusurile stipulate în contract”, a declarat Cristian Roșu, membru CA CEVJ. Roşu face referire la tabelul inclus în răspunsul recepţionat de senatorul Resmeriţă de la ministrul Burduja.

Complexul Energetic Valea Jiului este pe pierdere, termocentrala Paroșeni funcționează prea puțin, iar toate planurile managerului de succes Durbacă sunt doar la faza de dorințe, studii şi păreri.

În decursul acestei luni trebuie să între în conturile CEVJ cea de a doua tranșă a ajutorului de stat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii