Intro:
O practică des întânită în rândul celor care folosesc butelii cu gaz metan trebuie să înceteze. Reprezentanții stațiilor GPL nu au voie să le încarce, indiferent de rugămințile solicitanților. La ultimele controale efectuate n-au fost constatate în flagrant astfel de acțiuni, dar asta nu însemnă să că reprezentații statului nu cunosc situația de fapt.
Corp stire:
Încărcarea unei butelii la o instalație de alimentare cu GPL auto este ilegală, pentru că este o acțiune periculoasă, riscantă, atât pentru client cât și pentru distribuitorul de GPL auto. O manipulare greșită poate duce la o catastrofă, iar cazul Crevedia este un exemplu. Umplerea buteliilor se realizează doar de către persoane juridice autorizate în acest sens conform legislației în vigoare, care dispun de personal calificat și autorizat ISCIR. Ultimele controale organizate în județul Hunedoara n-au surprins în fapt astfel de acțiuni, dar asta nu însemnă că organele abilitate nu cunosc practicile societăților caree dețin astfel de stații GPL.
“Avem un număr foarte mic de inspectori care trebuie să acopere tot județul și nu poți să te duci să stai o zi întreagă la un obiectiv, să pândești să vezi dacă se încarcă butelii. Un control durează în jur de 2-3 ore, vă dați seama că nimeni nu vine în acea perioadă să-și încarce butelia. Dar asta nu înseamnă că nu știm obiceiurile. Faptul că oamenii au început să se plângă că nu pot să-și încarce buteliile ne bucură, asta înseamnă că operatorii economici se conformează legii. Singura metodă legală și sigură de a asigura încărcarea buteliilor este schimbarea efectivă a acestora la operatorii care comercializează butelii”, a spus Bogdan Dăneasă, șeful inspecției de prevenire din cadrul ISU Hunedoara.
O butelie de aragaz încărcată cu GPL auto va reacționa diferit la creșterea temperaturii mediului înconjurător, existând chiar pericol de explozie. Diferența de presiune și caracteristici dintre cele două amestecuri poate duce la deformarea buteliilor, în special prin bombare. Dacă la aceste aspecte se adaugă și un montaj defectuos, atunci cresc riscurile de pericol / incident. Încărcarea buteliilor la punctele de distribuție a GPL-ului auto poate afecta robinetul buteliei. Sub presiunea gazului din interior, acesta poate să cedeze și să pună în pericol utilizatorul, operatorul stației și mediul înconjurător.
Astfel, toți cei care utilizează butelii de gaz în gospodărie trebuie să le schimbe direct la punctele care se ocupă, autorizat, de comercializarea buteliilor.