Seminarul pentru operatorii de apă-canal din România de la Petroșani a oferit...

Seminarul pentru operatorii de apă-canal din România de la Petroșani a oferit / Soluţii pentru accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare

Timp de citire: 4 minute

Directorii generali ai companiilor de apă și canalizare din aproape întreaga țară, împreună cu o serie de specialiști în domeniul implementării de programe europene POIM, au fost, la finele săptămânii trecute, oaspeți ai Apa Serv Valea Jiului, cu ocazia desfășurării la Petroșani a unui important seminar de informare privind accesarea și utilizarea fondurilor europene în extinderea, reabilitarea și modernizarea rețelelor publice de apă și canalizare din România.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Română a Apei – Comitetul Teritorial Olt-Jiu împreună cu Apa Serv Valea Jiului, operatorul local al serviciilor de alimentare cu apă și canalizare de la Petroșani.
„Suntem onorați de faptul că Asociația Română a Apei a ales Petroșaniul ca loc de desfășurare al acestei importante întâlniri de lucru la care au participat directorii generali ai aproape tuturor operatorilor de servicii de utilitate publică de acest tip din România, dar și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, ai consultanților naționali și europeni în derularea programelor POIM, reprezentanți ai unor firme prestigioase în domeniul producției de materiale și echipamente utilizate în activitățile de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru prezența, într-un număr atât de mare, la Petroșani și sper că dialogul pe care l-am putut avea împreună a fost unul util pentru noi toți în perspectiva creșterii calității serviciilor pe care le oferim cetățenilor”, a declarat Costel Avram, director general al Apa Serv Valea Jiului Petroșani și vice­pre­ședinte al Comitetului Teritorial Olt-Jiu din cadrul ARA.
Decizia Asociației Române a Apei de a derula la Petroșani această importantă întâlnire de lucru, care a vizat identificarea soluțiilor care trebuie adoptate de operatorii locali și regionali de apă și canalizare pentru a întocmi proiecte eligibile pentru finanțare europeană prin POIM dar și măsurile ce trebuie luate pentru implementarea corectă și eficientă a acestora, vine și ca urmare a faptului că Apa Serv Valea Jiului este primul operator din România care a semnat deja un contract de finanțare pe fonduri POIM, urmând ca, începând cu acest an, să deruleze investiții de circa 90 de milioane de euro în toate localitățile din Valea Jiului.
De altfel, participanții au apreciat în mod deosebit explicațiile și recomandările făcute de echipa de proiecte a Apa Serv Valea Jiului și a şefului Departamentului Dezvoltare al operatorului de apă-canal de la Petroșani, ing. Monica Tarcea în ceea ce privește gesionarea de programe europene de investiții n domeniu.
„La nivel național, Apa Serv Valea Jiului a devenit deja un exemplu de bune practici în domeniul accesării și utilizării fondurilor europene pentru implementarea unor proiecte care au ca scop extinderea, reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, a stațiilor de tratare și a celor de epurare a apelor uzate. Desigur că ne face plăcere să le putem împărtăși colegilor din țară din experiența noastră, așa cum eu cred că din schimbul de idei și de experiență pe care l-am avut, dar și din dialogul cu factorii responsabili în derularea de fonduri europene în România, vom avea cu toții de câștigat, iar experiența acumulată ne va fi de folos atât în ceea ce privește accesarea de către România a banilor europeni pe POIM, cât și în implemenetarea și derularea proiectelor câștigate cu maximă eficiență, astfel încât greșelile care ar putea genera aplicarea de corecții financiare din partea UE să fie reduse la minim sau, de ce nu, eliminate”, a mai spus Costel Avram, director general al Apa Serv Valea Jiului.
Discuțiile au vizat, totodată, și unele măsuri de ordin tehnic și economic în ceea ce privește activitatea operatorilor regionali de servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare, una din temele importante fiind cea a modului de abordare a problemei nămolului rezultat din activitățile de epurare a apelor uzate, în contextual noilor directive europene în materie.
La evenimentul de la Petroșani, au participat alături de președintele Asociației Române a Apei – Comitetul Teritorial Jiu-Olt, Vasile Maier – director general al SC Apa Canal Sibiu; secretarul Comitetului Teritorial Jiu-Olt al ARA, Thomas Roth și directorii generali ai companiilor de apă și canal din Galați, Târgoviște Ploiești, Mediaș, Alba-Iulia, Oradea, Călărași, Brăila, Gorj, Iași, Miercurea Ciuc, Covasna, Baia Mare, Craiova, Tulcea, Focșani, Drobeta Tr. Severin, Slatina, Deva, Timișoara, Suceava, Arad, Bistrița, Piatra Neamț, Tg. Mureș, Constanța și Petroșani.
De asemenea, au fost prezenți la seminarul de la Petroșani șefi ai serviciilor UIP din cadrul operatorilor de apă și canalizare din România, consultanți ai Jaspers, BDO și Halcrow, reprezentanți ai POIM din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și manageri ai unor producători de echipamente de ultimă generație utilizate în activitatea de management a rețelelor de apă și canalizare.
Oaspeți ai organizatorilor au fost, în același timp, reprezentanți ai comunității locale și regionale, respectiv președintele Consiliului Județean Hunedoara (acționarul majoritar al Apa Serv Valea Jiului) – Mircea Bobora, prefectul județului Hunedoara – Fabius Kiszely, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară APA Valea Jiului – ing. Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan) și președintele Consilului de Administrație al Apa Serv Valea Jiului – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin (rectorul Universității din Petroșani).
Birou Presă Apa Serv Valea Jiului Petroşani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii