Din datele transmise de DSP Hunedoara aflăm că rata de acoperire vaccinală la nivel de județ este de aproape 21% (20,85), cu 7 procente mai mică față de rata de acoperire vaccinală la nivel național, aceasta fiind de aproximativ 28%.
„În acest moment, rata de acoperire vaccinală la nivel național din populația eligibilă peste 12 ani este de circa 28%, practic, ne apropiem de o treime din populația eligibilă la nivel național”, sublinia săptămâna trecută medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Revenind la județul Hunedoara și la vaccinări, procentul vaccinării din cei aproape 21% de cetățeni vaccinați este sensibil egal: 10,10% – femei și 10,75 – bărbați.
Petroșani – locul scund. Bănița – 8%!
Directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, a transmis situația la nivel de localități hunedorene. Din tabelul publicat pe pagina de socializare a instituției pe care o conduce, rezultă un aspect foarte clar, acela că există câteva localități, dintre care una și din Valea Jiului, unde vaccinarea a decurs cât de cât bine, acoperirea vaccinală fiind peste procentul județului, alte localități unde procentul e sub pragul de acoperire vaccinală a județului, dar se apropie de acest procent de 20,85% și o serie de localități unde vaccinarea este până acum un adevărat dezastru.
Să vedem împreună câteva localități unde procentul de vaccinare este peste media județeană: Deva – 29,34%, Petroșani – 26,49%, Hațeg – 23,79%, Simeria – 23,19%, Hunedoara – 22,79%, Brad – 22,01%, Orăștie – 21,71%.
Există, spuneam, localități unde procentul se apropie de procentul de la nivel județean în ceea ce privește acoperirea vaccinală. Și aici vorbim de orașul Călan – 20,44%, urmat de localitățile din Vale, Lupeni – 18,01%, Vulcan – 17,82%, Petrila – 17,09%.
Mult mai slab se prezintă o serie de localități, precum Aninoasa -16,88%, Uricani – 15,42, comuna Baru – 15,91%, comuna Pui – 11,67% sau comuna Bănița cu doar 8,26%!
Județul Hunedoara – pe la mijloc de pluton
Dacă ar fi să comparăm procentul județului Hunedoara, de aproape 21%, cu Capitala, unde rata de acoperire vaccinală din populația rezidentă eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani este de 45,9%, sau cu județul Cluj, unde procentul a depășit 42% (42,6%), diferența e uriașă, mai mult decât dublă. Alte 9 județe au trecut pragul de 30%, dintre care amintim județele Sibiu – 36,18%, Brașov – 33,8% sau Timiș – 33%. Urmează grupul de județe, 25, cu o rată de acoperire vaccinală cuprinsă între 20%-30%, aici înscriindu-se și județul nostru.
În fine, 8 județe au deocamdată o rată de acoperire vaccinală sub 20%.
Dorința lui Mezei…
Am purtat o discuție cu directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei. Iată ce ne-a declarat oficialul devean de la Sănătate Publică.
„Factorii legați de vaccinare, de faptul că lumea nu mai este așa de interesată la nivel național, nu doar județean, sunt mai mulți. În primul, rând a venit această relaxare, dată de cazurile puține de infectări. În al doilea rând, este perioadă de concedii, vacanțe și era de așteptat ca oamenilor să le scadă dorința de vaccinare pe acest fond de incidență scăzută. Din păcate, mulți consideră în momentul de față că nu mai pot să se infecteze, deși le tot spun că toată pandemia a pornit de la un caz și poate oricând să revină.
Pe de altă parte, campania de vaccinare nu merge cum trebuie, eu nu sunt mulțumit! Eu mi-am fixat niște targeturi, dar poate că am fost mai optimist decât ar fi trebuit. Mi-aș fi dorit să ajungem în județ undeva la 200.000-250.000 de doze. Asta ar fi însemnat, la peste 400.000 de persoane și dacă am fi luat în calcul doar cetățenii de la 12 ani în sus, acel procent de 50%-60%. Cumulat și cu cei care au trecut prin boală, ajungeam undeva la 60% persoane imunizate cu siguranță”.
Toamna se numără (din nou) vaccinurile…
„Ținta de care vorbesc mai poate fi atinsă ținând cont de evoluția viitoare. Conform specialiștilor, ne așteptăm ca spre sfârșit de august, început de septembrie, ca varianta delta a virusului să fie dominantă și atunci probabil că va mai crește din nou interesul pentru vaccinare din partea oamenilor. În acest moment vaccinarea merge foarte slab. Tulpina Delta are o transmisibilitate foarte ridicată, undeva la 60%, iar pe de altă parte este o tulpină mai agresivă. Problema știți care este la Delta asta? Afectează tinerii! Vorbim de un segment de populație care până acum a fost mai ferit”.
Delta – neutralizată de vaccinurile
„Există un studiu, pe care l-am pus și pe site-ul DSP Hunedoara și pe pagina de Facebook a instituției noastre, realizat de specialiști din Marea Britanie. Raportat la vaccinurile Pfizer și AstraZeneca, cele mai folosite în Regatul Marii Britanii, studiul susține că aceste două vaccinuri acoperă inclusiv tulpina Delta, cu o eficacitate undeva la 88%, deci aproape de 90%, la două doze făcute.
Cel mai mare câștig al vaccinului este că poți să treci prin boală fără să-ți pui în pericol viața. Vaccinul are, deci, o eficacitate bună. Există un procent de 10% de persoane care chiar dacă se vaccinează, vaccinul nu dă randamentul scontat, în funcție de imunitatea fiecăruia, de alți parametri.
Pe de altă parte, chiar și vaccinat poți să iei virusul, dar nu vei ajunge în formă gravă la spital. De asemenea, îl poți și transmite chiar dacă ești vaccinat. De aceea s-au mai păstrat și regulile de protecție. Chiar dacă ești vaccinat, poți să transmiți virusul. Dar, repet, nu mai faci acele forme grave, severe…”
Valea Jiului nu stă mai rău decât restul județului
„În Valea Jiului, Petroșaniul și Lupeniul stau binișor, Petroșaniul fiind după Deva al doilea municipiu ca rată de acoperire a vaccinului în județ. Oricum, Valea Jiului nu e departe de media județului. În unele localități, ca Petroșani și Lupeni, se stă chiar binișor spre bine. Noi continuăm să facem campanii în localitățile mai mici, în orașe mici, la satele aparținătoare. Campania recentă de la Aninoasa a avut acolo un efect. Sunt mulțumit, ținând cont de situația actuală, de numărul celor care au venit acolo să se vaccineze. Iar aceste campanii vor continua și în alte localități din Vale sau din județ. Pentru sate am făcut un grafic, pe zile, unde vom merge să vaccinăm cu echipele de vaccinare. Iar oamenii vor fi anunțați din timp. Am pus graficul și pe site, dar am vorbit cu primarii să îi anunțe pe oameni când suntem în satul lor. De asemenea, am făcut un mesaj audio, care va fi transmis sătenilor din mașinile jandarmeriei, poliției sau ISU la difuzoare, înainte cu o zi. Oamenii vor fi anunțați de sosirea echipei mobile de vaccinare în localitatea dumnealor. De altfel, cred că știți, suntem primul județ din țară care am început cu aceste caravane de vaccinare. E drept, județul e împrăștiat oarecum, sunt multe sate, cătune răsfirate, de aceea aceste echipe mobile de vaccinare erau și sunt necesare. Din păcate, am avut și situații când echipa mobilă a mers într-o localitate mică și a vaccinat doar trei oameni. Asta este, nu avem ce face și suntem obligați să mergem peste tot, altfel nu se poate”, ne-a răspuns directorul DSP, Sebastian Mezei.