Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează, în perioada 6–11 iunie 2016, acţiunea intitulată „Şcoala de vară – Restaurare ceramică”. Evenimentul va debuta luni, 6 iunie 2016, de la ora 11:00, în Sala Şemineului din Palatul „Magna Curia”.
Scopul principal al evenimentului este promovarea activităţii de restaurare în rândul tinerilor cu speranţa că pe viitor vor îmbrăţişa această profesie: salvarea patrimoniului mobil şi imobil constituind o prioritate în momentul de faţă.
Acţiunea se va desfăşura pe trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de experţi în domeniu; demonstraţii practice a procesului de restaurare, acţiune interactivă, unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni; expunerea obiectelor şi oferirea de diplome şi premii participanţilor.
„Păstrarea patrimoniului cultural mobil şi imobil necesită o strategie de implementare a unor proiecte de sensibilizare a tuturor persoanelor şi în special a tinerilor. Restaurarea artefactelor se numără printre principalele funcţii ale muzeului, rolul său fiind foarte important la nivel naţional. Specialiştii Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, realizează o muncă laborioasă în procesul de valorificare a patrimoniului mobil. Acest eveniment face parte dintr-o campanie de promovare şi mediatizare a modului în care trebuie păstrat, ocrotit şi respectat obiectul muzeal pentru a fi transmis generaţiilor viitoare”, declară Ioana Popiţiu, şeful Secţiei Restaurare-Investigaţii-Conservare din cadrul MCDR.