Șase! / Vin controalele pe linie de Mediu

Șase! / Vin controalele pe linie de Mediu

DISTRIBUIȚI

În fiecare primăvară, Ministerul Apelor și Pădurilor dă dispoziție în teritoriu să fie verificate atent modurile în care au fost salubrizate cursurile de apă și cum au fost întreținute șanțurile și rigolele din localități, în cazul de față cum sunt asigurate secțiunile de scurgere a apelor mari pe teritoriul județului Hunedoara.

De la Apele Române, prin SHI Petroșani, am aflat vineri că în acest sens a fost emis deja un Ordin al prefectului județului Hunedoara, prin care reprezentantul guvernului în teritoriu cere ca în perioada 18-20 martie să fie verificate tot ceea ce a cerut ministerul de resort.
„Este vorba de o comisie formată de către reprezentanții SHI Petroșani, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul județean Hunedoara și ai Gărzii Forestiere a județului Hunedoara, care va întreprinde aceste acțiuni pe raza localităților Văii Jiului în vederea verificării mai multor aspecte legate de acest subiect. Va fi verificat, în primul rând, modul în care au fost realizate măsurile și lucrările pe care administrațiile locale trebuia să le facă de la verificările din anul 2018. Apoi, comisia va verifica dacă există depozite de deșeuri și de material lemnos pe malurile și albiile cursurilor de apă, precum și în secțiunile de scurgere ale podurilor și podețelor care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii apei. Va fi verificată și existența sau nu a depozitelor de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite, o adevărată problemă în alte dăți. Nu în ultimul rând va fi verificat și modul în care au fost realizate/întreținute șanțurile și rigolele de scurgere ale apelor pluviale, precum vor fi verificate și zonele nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs mici inundații în anul 2018 și vor fi analizate măsurile dispuse de autorități pentru remedierea tuturor deficiențelor”, a subliniat pentru ZVJ, șeful SHI Petroșani, Sorin Corici.
Ca de fiecare dată, comisia va constata deficiențele, acolo unde există, și vor fi date termene de rezolvare a problemelor, urmând ca aceste termene să fie în atenția celor ce fac parte din această comisie. Apoi, se va reveni cu controalele, pe fiecare localitate în parte, iar unde problemele nu vor fi rezolvate vor începe avertismentele, în prima fază, și sancțiunile, amenzi destul de mari, într-o a doua fază. Să sperăm cu toții însă că nu se va ajunge la sancțiuni, în fond toate administrațiile locale, prin serviciile specializate cam ar trebui să știe ce au de făcut și nu ar trebui să fie împinse de la spate. Un mediu curat, cu ape curate, cu rigole și șanțuri curățate ca să se evite inundațiile la ploile torențiale care nu ne-au ocolit în ultimii ani, ar trebui să fie lucruri și aspecte prioritare pentru toți primarii responsabili și pentru toți funcționarii care au legătură cu toate astea. Vom vedea însă concluziile comisiei după perioada amintită. Sau cel puțin așa sperăm, că în fond sunt chestiuni ce țin de Mediu și care ne interesează pe toți, iar alături de autorități, fiecare dintre noi avem obligația morală să sprijinim acțiunile de ecologizare în orașul în care trăim și să nu mai aruncăm deșeuri menajere aiurea, inclusiv când mergem la iarbă verde în zilele libere. Doar așa rezultatele vor fi bune și vom putea avea ape curgătoare de munte curate, cristaline cum ne place să spunem, un mediu sănătos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii