Salutăm un „succes” edilitar: Primarul Vasilică Jurca a transformat Petrila într-un patinoar

Salutăm un „succes” edilitar: Primarul Vasilică Jurca a transformat Petrila într-un patinoar

Timp de citire: 4 minute

• Următoarea investiție: patine pentru petrileanul amator de „senzații tari”

Pe parcursul anului trecut vă prezentam faptul că Primăria oraşului Petrila a achiziţionat utilaje pe bani deloc puţini, spre satisfacţia primarului Jurca Vasile, care ne spunea că „de-acum încolo situaţia la Petrila, iarna, se va gestiona mult mai uşor, inclusiv zona de trotuare, avem în acest moment tot ce ne trebuie şi sunt mulţumit”. Tot anul trecut, în toamnă, la una din şedinţele de consiliu local eram înştiinţaţi cu toţii, inclusiv populaţia Petrilei, că „există material antiderapant suficient, atât sare ,cât şi nisip existând pentru toată iarna…”. 

Petrileni – indignaţi de starea trotuarelor
Numai că de la promisiuni şi laude, situaţia după al doilea val de ninsoare din această iarnă nu stă chiar aşa cum a menţionat edilul. Mai mulţi petrileni din cel mai mare cartier de blocuri al Petrilei, Cartierul 8 Martie, ne-au sesizat săptămâna trecută faptul că niciun trotuar, în afară de cele de la drumul principal, n-a fost curăţat, „asta la mai bine de o săptămână după ultima ninsoare”.
„Ne rupem gâtul şi picioarele pe ele dimineaţa, când ne ducem copiii la şcoală sau la grădiniţă şi pe nimeni nu interesează! Oare primarul ales şi viceprimarul n-au în vedere şi situaţia din cartiere? Oare nu plătim şi noi taxe şi impozite ca toţi ceilalţi cetăţeni?”, ne-a spus un petrilean. Care ne-a mai menţionat faptul că „pe strada unde stă primarul să vedeţi ce lună şi bec este totul, cum n-a fost niciodată. Am văzut treaba asta întâmplător, având ceva treabă pe-acolo, timp în care în 8 Martie nimic, nici în pacările aşa-zis amenajate unde plătim bani de chirie anuală primăriei!”. Gavril I., cetățeanul revoltat pe bună dreptate, locuieşte în apropiere de Şcoala nr. 5 din Petrila şi care-şi duce zilnic copiii la şcoală. „Gheaţă cât cuprinde, n-au venit să cureţe, mergeţi să vedeţi cum stă situaţia! Nici măcar cu sare şi nisip n-au aruncat! Halal gospodărire a oraşului, numai lauda e de ei!”, ne-a spus supărată telefonic doamna Florica V., din acelaşi Cartier 8 Martie, vinerea trecută. Care tocmai dăduse o „bună” trântă pe gheţuşul de pe trotuar, din fericire de data asta fără urmări cu suferinţe fizice.
Şi declaraţiile pot continua. Încă 10-15 cetăţeni ne-au spus revoltaţi că au impresia că Petrila, acum iarna, cu excepţia şoselelor, este un „sat al nimănui” în ceea ce priveşte curăţarea trotuarelor şi împrăştierea de material antiderapant pe ele.

Niciun trotuar curăţat… Nici vorbă de nisip şi sare 
Sâmbătă, 27 ianuarie, am mers să vedem dacă, într-adevăr, lucrurile stau aşa cum sunt spuse de oameni, nu că nu i-am crede pe unii, dar ştim că uneori există tendinţa de exgera­re. Şi ce am constatat este faptul că situaţia pare chiar mai gravă decât ni s-a spus. În Cartierul 8 Martie, pe una din străzile importante ale acestuia pe care se află o şcoală şi o grădiniţă şi foarte multe blocuri, atât pe un sens de drum, cât şi pe celălalt, NICIUN TROTUAR NU ESTE CURĂŢAT, ba, mai mult, NICI MĂCAR O ROABĂ DE SARE ŞI NISIP (să nu mai spunem de o remorcă) n-a fost împrăştiată. Gheţuş cât cuprinde kilometri de stradă, iar situaţia stă la fel şi pe străduţele mai mici, adiacente, sau pe altele mai mari din tot cartierul, unde locuieşte cel puţin un sfert din populaţia localităţii! Cum e posibil aşa ceva, Vasilică Jurca? Simplu: delăsare, indiferenţă, indolenţă, lipsă de respect faţă de cetăţeni! Asta e concluzia, şi fără supărare, din moment ce au trecut opt zile de la ultima ninsoare (şi care, hai să fim serioşi, n-a fost chiar atât de mare, deci se putea gestiona situaţia dacă se dorea!). Din imaginile surprinse sâmbătă credem că toată lumea poate vedea care este situaţia şi faptul că nici noi şi nici cetăţenii care ne-au sesizat pe bună dreptate nu exagerăm cu nimic.

Patinoar cu „senzații tari”
Și noi era să ne rupem gâtul pe gheața de pe trotuarele din Cartierul 8 Martie. Recunoaștem că nu am știut de proiectul primarului Vasilică Jurca de a transforma Petrila într-un patinoar și a achiziționa patine pentru tot petrileanul…
Sâmbătă am constatat cu… fundul nostru că, în afară de gheața pregătită probabil pentru marele patinoar al Petrilei de primarul Vasilică, există pe unul dintre trotuarele ce duc la şcoala gimnazială din zonă „adevărate capcane dacă nu cunoşti zona”. Este vorba de nişte ţevi secundare şi racorduri la coloana de gaz metan, care stau pe trotuarul intens circulat ca nişte mici bariere. Acești țevi sunt „senzațiile tari” ale patinoarului uriaș ce este Petrila. După ce se întunecă, ţinând cont şi de lămpile chioare de la mult lăudatul şi trâmbiţatul „iluminat public stradal” (că nu s-a găsit încă soluţia iluminării cu LED-uri de putere mare şi foarte economice din punct de vedere al consumului, umblându-se după alţi cai verzi pe pereţi şi apoi urmând văicăreala clasică precum că nu sunt bani la buget…), oamenii care trec pe trotuarele acestea (că nu e singurul trotuar aflat în această situaţie) trebuie să fie atenţi nu doar la gheaţă, ci şi la aceste obstacole provenite din gândirea multilateral dezvoltată a celor care au proiectat şi executat lucrarea acum mulţi ani. „Deşi li s-a spus, inclusiv în campania electorală, de această anomalie tehnică, nici gând să ţină cont de ea şi să remedieze, vicele menţionând că gazul şi lucrarea respectivă ţine de cei de la gaz. Dar, oare, trotuarul de cine ţine? Sau cetăţenii? Este absolut ilar ce se întâmplă”, ne-a mai spus doamna Florica, pe bună dreptate revoltată pe primarul Vasilică Jurca. „Dacă vrea să transforme orașul în patinoar, așa cum am auzit, să ne spună oficial. Și să ne cumpere și patine. Dar vor fi probleme cu oamenii cu handicap, cu oamenii în vârstă, că nu toți vor ști să se dea cu patinele”, a mai spus doamna Florica.

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii