Să nu uităm de Sfânta Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu şi Maica...

Să nu uităm de Sfânta Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu şi Maica Fiului lui Dumnezeu, şi de marea sărbătoare de vară care se apropie

Timp de citire: 8 minute

Procesiune de vară în cinstea Maicii Domnului – unică pe meleagurile petrilene

Fraţi creştin-ortodocşi,
Cu ajutorul lui Dumnezeu în fiecare an din ultimii cinci, în Ajunul Prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, pe 14 august, noi, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din localitate, organizăm câte o procesiune. Aşa cum spunem şi la slujbe şi în discuţiile noastre din comunitatea locală, este bine şi privim cu bucurie faptul că noi, preoţii din acest orăşel, suntem uniţi, astfel că săvârşim în fiecare an pe 14 seara la una dintre bisericile noastre, vecernia cu litie, după care plecăm cu Sfânta Evanghelie, cu Sfintele Icoane ale Maicii Domnului, cu praporii şi cu sute de credincioşi în procesiune până la biserica următoare, unde săvârşim Prohodul Adormirii Maicii Domnului.

A doua zi, seara, la o a treia Biserică facem iar cu toţii împreună vecernia cu litie pentru Sfinţii Brâncoveni. Anul acesta va fi vecernia cu litie tot în seara de Ajun, pe 14 august, aşa cum e rânduiala, la Biserica „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” din Cartierul 8 Martie, unde am bucuria şi onoarea să fiu paroh. De unde vom pleca apoi în procesiune până la Biserica Sfântul Gheorghe, la Biserica din parohia părintelui Leon Tetileanu şi unde îl vom găsi şi pe părintele Alin Popovici. La anul vom schimba, probabil, vom merge în procesi­une de la Biserica din Cimpa până la Biserica din Lonea… Vom vedea atunci cum ne orga­nizăm mai exact şi care va fi traseul procesiunii.
Nicio casă de creştin fără icoana Maicii Domnului
Aceste procesiuni dedicate Maicii Domnului au mai multe simbolistici. În primul rând, ele sunt un bun prilej de a o cinsti cum se cuvine pe Stăpâna noas­tră Născătoarea de Dumnezeu, Maica Fiului lui Dumnezeu, „Născut nu făcut”. Fecioara Maria a fost, de altfel, slăvită în toate rugăciunile noastre după rânduiala Sfintei Biserici Ortodoxe şi după învăţăturile Sfinţilor Părinţi.
Apoi, prin aceste procesiuni există în mod voit o atenţionare clară făcută de biserica noastră, către credincioşi, dar, mai ales către necredincioşi, să vadă cu toţii că noi, ortodocşii, suntem uniţi, iar pe Maica Domnului NU avem voie să o uităm în rugă­ciu­nile şi în rânduiala noastră creş­tinească. Avem cultul deosebit al preaslăvirii Maicii Domnului şi obligaţia s-o cinstim pe Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos! De aceea, vrem ca toţi credincioşii să aibă câte o icoană cu Maica Domnului în casă, dar şi asupra lor, astfel că în fiecare an împărţim astfel de icoane sfinţite celor care participă la procesiune. Maica Domnului trebuie păstrată în suflet şi în vieţile noastre, ea fiind, de altfel, cea care aude întotdeauna strigătul nostru de ajutor cel mai repede.
Slujbă specială în Ajunul Adormirii Maicii Domnului
Există de-a lungul anului două slujbe speciale şi deosebite: în Vinerea Mare, când se face Prohodul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când se înconjoară o dată Biserica, se bate toaca, se trag clopotele şi este scos pentru singura dată în an Epitaful, la care toţi credincioşii pot să se roage, să se închine şi să treacă pe sub el, şi de Adormirea Maicii Domnului avem Epitaful Adormirii Maici Domnului, când la fel se va înconjura Biserica şi va fi apoi procesiu­nea. Toată lumea se va închina şi va săruta Epitaful Adormirii Maicii Domnului, se vor trage clopo­tele, vor bate toaca, vom cânta cu toţii şi ne vom ruga la Prohodul Adormirii Maicii Domnului. Va fi frumos. Şi pe această cale anunţ petrilenii şi pe oricine doreşte din toată Valea Jiului să ni se alăture.
Maica Domnului trebuie să existe în permanenţă în gândurile, sufletele şi rugăciunile noastre
Se ştie că există un cult deosebit al românilor pentru preacinsti­rea Maicii Domnului. Asta nu poate decât să ne bucure pe toţi. Dar şi când e bine, fiecare se gândeşte că s-ar putea şi mai bine… De exemplu, deşi la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj merg zeci de mii de pelerini pe 14 şi 15 august în fiecare an, la fel şi la alte mănăstiri din ţară care au atunci hramul, cred că Fecioara Maria trebuie să ocupe şi peste an mult mai mult loc în inimile şi gândurile noastre. E mare bucurie când copiii, fetele în mod special, sunt botezaţi cu numele Maria! Sunt milioane de astfel de nume şi e bine că se întâmplă acest lucru. Realitatea este următoarea: preacinstirea Maicii Domnului în dogmatica ortodoxă, în primul rând, este amintită cu preînchi­puirile din Vechiul Testament. Isaia vorbeşte în capitolul 7 versetul 14 că „iată Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi va pune numele Emanuel”, adică ceea ce înseamnă „cu noi este Dumnezeu”. În protoevanghelia, în Capitolul I, versetul 28 din „Facerea” se vorbeşte despre întruparea lui Mesia. În Sfintele Evanghelii se vorbeşte despre preacinstirea Maicii Domnului. Noi cinstim nu pe o femeie deosebită, nu pe un prooroc deosebit, cinstim pe cea care a dat naştere şi pe cea care s-a întrupat în pântece, în chip miraculos, în chip tainic, prin coborârea Duhului Sfânt a Fiului lui Dumnezeu. Aceasta e taina cea mare: Dumnezeu a ales o femeie, un om, ca să fie vas ales pentru zămislirea şi pentru naşterea Fiului lui Dumnezeu! Şi n-a ales o femeie oarecare, a ales o femeie credincioasă, cinstită, cu suflet mare.
Fecioara Maria – Maica Mântuitorului nostru se roagă în permanenţă pentru pământeni
Maica Domnului, Fecioara Maria, se situează pe cea mai înaltă treaptă în lumea lui Dumnezeu din Cer. Cei care cunosc învăţă­turile noastre ştiu că la sfinţi le spunem că-i cinstim. Ei bine, pe Maica Domnului noi o preacins­tim. De altfel, aşa ne spune şi Cântarea Axionului: „Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”. Maica Domnului nu numai că e situată în Împărăţia lui Dumnezeu deasupra sfinţilor şi deasupra tuturor îngerilor. Se află pe cea mai înaltă treaptă de cinstire.
Recomand tuturor celor care vor boteza copiii de-acum încolo să îi boteze cu nume de sfinţi, iar celor care botează fete să le pună numele Sfintei Maria, cel mai frumos nume de pe acest Pământ. De altfel, Sfinţii Atoniţi spun că „nici diavolul nu se apropie de numele Mariei, singurul nume de care diavolul nu se atinge! Să-şi boteze copiii cu un singur nume, de sfânt, nume ortodox şi românesc dacă se poate. Mai recomand pe această cale tuturor cititorilor care văd acest text să poarte la ei mereu o icoană cu Maica Domnului, cea mai rapidă mijlocitoare a omului către Dumnezeu. Este singura maică a noastră care se roagă în permanenţă pentru omenire. Spun toţi sfinţii noştri că Maica Domnului este singura care vine şi depune mărturie numai şi numai spre bine, pentru mântuirea sufletului omului, oricât de păcătos ar fi acesta. Maica Domnului este singura care se roagă pentru noi cât suntem în viaţă şi după trecerea noastră dincolo, este cea care vine în momentul judecăţii particulare şi înlesneşte la Fiul lui Dumnezeu, la Judecătorul su­prem, rugăciuni pentru mântui­rea sufletelor fiecărui pă­mân­tean. Maica Domnului e cea mai apropiată de om fiindcă a fost şi ea om. Recomand, de asemenea, credincioşilor să spună rugăciunea cu ascultare.
„Rugăciunea Inimii” şi rugăciunile importante ar fi bine să fie memorate de toată lumea şi de copii
Orice om are datoria să aibă un duhovnic. Pe măsura duhovniciei lui, duhovnicul, preotul care spovedeşte, să-i dea creştinului un canon, să-i dea o rânduială în rugăciune, pe măsura faptelor şi păcatelor sale. Sunt oameni ocupaţi, dar care se roagă totuşi ore în şir fără un cuvânt din carte, meritul lor deosebit fiind acela că au învăţat rugăciunile. Astfel când au puţin timp, se roagă la Dumnezeu oriunde s-ar afla. De aceea aş medita ca oamenii să încerce să înveţe rugă­ciunile cele mai importante, iar primul pas ar fi să-i înveţe pe copii. Cred că toată lumea ar trebui să ştie şi să zică ori de câte ori simt nevoia Rugăciunea Inimii, care nu-i greu de memorat: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Să nu lă­săm, fraţilor creştini, nici măcar o zi să treacă şi să nu ne rugăm. Învăţaţi şi copiii acest lucru. Este foarte important, gândiţi-vă la sufletele lor, la viaţa ce va urma şi la faptul că trebuie să se apropie de Dumnezeu zi de zi şi ceas de ceas! Rugăciunile înce­pă­toare, Tatăl nostru, Crezul, Împărate Ceresc nu trebuie să lipsească, zilnic, din buzele copiilor şi ale noastre, ale tuturor. Apoi, cei care au timp să rostească rugăciunile de dimi­neaţă şi rugăciunile de seară.
La necazuri sau la nori învol­buraţi, cum ne duce viaţa, citiţi Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Maicii Domnului, Canonul de pocăinţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sunt oameni care simt ajutorul anumitor sfinţi imediat, citind acatistul sfântului pe care-l simt mai aproape, protectorul casei sau al lor personal. Oamenii au diferite profesiuni, ei trebuie să ştie că sunt sfinţi mai apropiaţi diferitelor profesiuni. Zona noastră, Valea Jiului, e apropiată Sfintei Varvara, Ocrotitoarea Minerilor. Chiar dacă mineritul e spre final, sfânta se roagă pentru noi, avem biserici închinate Sfintei Varvara şi la Petrila, în Cartierul Brătianu, şi la Petroşani în Cartierul Aeroport. Rugaţi-vă, oameni buni, rugaţi-vă şi iar rugaţi-vă. Să nu uităm nici postul, spovedania şi împărtăşania.
Pe 15 august – la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Cheile Jieţului
De Adormirea Maicii Domnului, eu, personal, împreună cu credincioşii vom merge pe Cheile Jieţului de hramul mănăstirii. Vom fi luni acolo şi slujba o vom ţine cu toţii acolo. Ce bucurie mai mare poate fi decât să ai în localitatea ta o astfel de mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului?! Vom fi primiţi cu toţii de maica stareţă Pelaghia, de părintele Vasile şi de maici. Ne vom bucura cu toţii împreună şi ne vom ruga şi vom cânta pentru preacinstirea Maicii Domnului. Aşteptăm pe toţi petrilenii să ne urmeze pe 15 august!
Doamne Ajută-ne!
Preot Adrian Boantă,
Parohul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Petrila

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii