Reinnoire domenii web: de ce, cum si cand este necesara?

Reinnoire domenii web: de ce, cum si cand este necesara?

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Cu toate povestile care exista in jurul numelor de domeniu expirate – de la inconveniente social media pana la pierderi financiare uriase – este important ca companiile sa nu uite sa isi reinnoiasca numele de domeniu. Vestea buna este ca odata ce ati achizitionat numele de domeniu perfect acesta poate fi al dvs. pentru totdeauna. Actiunea de reinnoire a numelor de domenii web nu trebuie sa fie una complicata iar in acest articol vom prezenta tot ce trebuie sa stiti despre acest proces.

De ce trebuie sa va reinnoiti numele de domeniu web?

Primul lucru de retinut atunci cand achizitionati un nume de domeniu este ca nu il „detineti”. Este inchiriat de dvs. si daca doriti sa va pastrati numele de domeniu, trebuie sa reinnoiti contractul de inchiriere cand se aproape expirarea lui. In caz contrar, veti pierde numele de domeniu, website-ul si nu va veti mai putea folosi adresele dvs de email. Majoritatea website-urilor necesita multa munca grea iar daca aveti o afacere poate fi un atu esential pentru dvs.

Ciclurile de viata ale numelui de domeniu:

 • activ Numele de domeniu este activ pe o perioada de 1-10 ani iar in acest interval   puteti modifica nameserverele si informatiile de contact, iar website-ul dvs. online si emailul sunt functionale (daca aveti si un abonament de gazduire web activ).
 • expirat Website-ul dvs. si orice adresa de e-mail asociata cu numele dvs. de domeniu vor inceta sa functioneze. Totusi, va puteti reinnoi domeniul in termen de 30 de zile de la expirarea acestuia ( cu unele exceptii – de exemplu .eu).
 • perioada de gratie (pentru rascumparare) Dupa aproximativ 30-45 de zile de la expirare numele de domeniu va intra intr-o perioada de carantina. Il puteti inca reinnoi contra unei taxe de rascumparare in plus fata de taxa normala de reinnoire a domeniului.
 • stergere in asteptare (Pending Delete) In acest stadiu domeniul nu mai poate fi rascumparat. Domeniul va ramane cu acest status timp de aprox. 5 zile, apoi va deveni disponibil pentru o noua inregistrare.

Cum va puteti reinnoi numele de domeniu web?

Reinnoirea domeniului dvs. web este un proces simplu intre dvs. si registratorul dvs. (comerciantul de la care ati achizitionat domeniul dvs.). Probabil ca veti primi un email de la acesta inainte de termenul de expirare prin care veti fi anuntat ce trebuie sa faceti pentru a va reinnoi si pastra numele domeniului.

Chiar daca nu ati aflat acest lucru de la registratorul dvs. dar stiti ca domeniul web trebuie reinnoit este important sa luati legatura cu furnizorul serviciului de inregistrare. Daca nu sunteti sigur cine este registratorul dvs., puteti efectua o cautare cu ajutorul instrumentului WHOIS de cautare domenii. Pentru domeniile .ro puteti afla cine este registratorul dvs. click aici.

Cand va puteti reinnoi numele de domeniu web?

In general, va puteti reinnoi inregistrarea numlui de domeniu oricand inainte de data expirarii. Verificati data de la care registratorul dvs. permite cel mai devreme reinnoirea.

Ce se intampla daca nu va reinnoiti numele de domeniu?

Daca nu va reinnoiti numele de domeniu in cele din urma il veti pierde ceea ce inseamna ca site-ul dvs. web nu va mai fi disponibil, iar adresele dvs. de e-mail nu vor functiona.

Daca site-ul dvs. web este destinat afacerilor, aceasta situatie va avea impact asupra:

 • Modului in care va gasesc clientii
 • Modului in care va contacteaza clientii
 • Instrumentelor online si website-urilor pe care le utilizati pentru afaceri folosind o adresa de email inregistrata

Evident, toate aceste lucruri vor afecta prezenta dvs. online care va avea de suferit pe masura ce utilizatorii incearca sa va gaseasca sau sa va acceseze website-ul. Inseamna pierderea traficului, pierderea veniturilor si  pierderea vizibilitatii in motoarele de cautare.

In plus, pare foarte neprofesionist. Cine doreste sa colaboreze cu o companie a carei nume de domeniu expira?

Ce se intampla la expirarea unui nume de domeniu si ce puteti face?

La expirarea unui nume de domeniu se poate intampla unul dintre aceste doua lucruri:

 • Numele de domeniu expirat este sters imediat de catre registrator

Odata ce un nume de domeniu este sters de catre registrator, singura modalitate de a recupera numele de domeniu este de a contacta registratorul pentru a-l restaura. In general aveti doar 30 de zile (perioada de gratie) de la data la care registratorul sterge numele de domeniu pentru a-l restabili contra unei taxe asociata restaurarii.

Daca nu solicitati restaurarea numelui de domeniu, la sfarsitul acestei perioade numele de domeniu va fi sters de catre operatorul de registru si nu veti mai putea sa-l recuperati. Numele de domeniu va fi apoi disponibil pentru inregistrare de catre oricare terta parte, registratori de domenii, alţi registranţi.

 • Numele de domeniu expirat este disponibil pentru reinnoire pentru o perioada limitata de timp

Daca registratorul nu sterge imediat numele dupa expirare acesta poate oferi o perioada in care va fi disponibil pentru reinnoire. Aceasta perioada incepe imediat dupa expirarea numelui de domeniu si poate dura oriunde intre 1 pana la 45 de zile. In aceasta perioada, va puteti reinnoi numele de domeniu expirat, de obicei contra unei taxe stabilita de registratorul dvs. Verificati termenii si conditiile registratorului pentru a vedea daca este prevazuta aceasta perioada, pentru cate zile si orice taxe care ar putea fi asociate cu aceasta.

Daca numele de domeniu expirat nu este reinnoit in aceasta perioada, registratorul poate sterge numele de domeniu, il poate licita la un tert sau il poate muta in propriul portofoliu de nume de domenii. Din nou, cititi termenii si condiţiile registratorului dvs. pentru a intelege politica lor de gestionare a numelor de domeniu expirate.

Prevenirea pierderii numelui de domeniu definitiv

Procesul de a va asigura ca inregistrarea numelui dvs. de domeniu ramane valabila nu este unul complicat. Este important sa intelegeti procesul de reinnoire a domeniilor web si responsabilitatile dvs. pentru a nu risca sa pierdeti acest bun valoros.

 • Fiti la curent cu termenii si conditiile registratorului dvs. cu privire la expirarea numelui de domeniu
 • Efectuati la timp platile asociate cu numele dvs. de domeniu
 • Asigurati-va ca pastrati actualizate informatiile dvs. de contact in relatia cu registratorul, astfel incat sa primiti actualizari si memento-uri de reinnoire
 • Tineti evidenta datei de expirare a numelui de domeniu, astfel incat sa il puteti reinnoi inainte de a expira
 • Fiti atent la reminderele de reinnoire a domeniului (Politica ICANN impune registratorilor sa va trimita doua memento-uri de reinnoire cu aproximativ 1 luna si cu 1 saptamana inainte de expirarea unui nume de domeniu)

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii