„Realizarea Muzeului Civilizației Dacice în municipiul Orăștie”, în fața consilierilor județeni

„Realizarea Muzeului Civilizației Dacice în municipiul Orăștie”, în fața consilierilor județeni

Timp de citire: un minut

U.A.T.  Judeţul Hunedoara bifează unul dintre proiectele de investiții ale Programului de Dezvoltare Regională 2014- 2020, reabilitarea Muzeului Civilizației Dacice. Consilierii județeni susțin această investiție absolut necesară.

Clădirea se află în zona centrală a municipiului Orăştie, într-o arie urbanistică cu regim de centru istoric, în imediata vecinătate a bisericii fortificate medievale, în intersecţia dintre strada Nicolae Bălcescu şi strada Nicolae Iorga.

Edificiul are o vechime de aproape 200 de ani şi a fost construit ca sediu al Colegiului reformat Kun din Orăştie. La jumătatea secolului al XX-lea, în condiţiile celui de-al Doilea Război Mondial în spaţiul edificiului a funcţionat spitalul orăşenesc, iar în ultimii 30 de ani a adăpostit spaţii închiriate către diverse entităţi. Clădirea are forma de L, cu laturile de vest şi nord front stradal, şi se compune din: demisol (parţial pe latura de nord), parter, două etaje şi pod.

Clădirea se află în stare avansată de degradare și nu poate fi folosită la potențial maxim.

Reabilitarea acestui obiectiv va conduce la  dezvoltarea turismului și  integrarea Muzeului Civilizaţiei Dacice în zona istorică cu vestigii de epocă medievală din municipiul Orăştie.

Muzeul din Deva a luat fiinţă la 13 mai 1880, din iniţiativa Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara.   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva îşi desfăşoară activitatea în cadrul secţiilor din teritoriu prin Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, Muzeul de Istorie Locală şi Etnografie Brad, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Muzeul Memorial „Aurel Vlaicu”, Casa – Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Criş.

Obiectivul de investiții propus va  constitui Poarta de intrare în arealul cetăților Dacice din Munții Orăștie.

Obiectivul de investiții își propune  realizarea următoarei structuri:

– Parter : Muzeul de carte și icoane vechi, Spațiu pentru documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia, Centru de informare și promovare turistică;

– Etaj 1 : Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie;

– Etaj 2 : Muzeul Civilizației Dacice

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii