(Reacţie oficială) Declaraţiile ministrului Mediului NU au făcut referire la activitatea Proserv...

(Reacţie oficială) Declaraţiile ministrului Mediului NU au făcut referire la activitatea Proserv SA Hunedoara

Timp de citire: 2 minute

Cotidianul Ziarul Văii Jiului a solicitat, miercuri, printr-o adresă transmisă mai multor instituţii ale statului, să precizeze dacă sesizările primite de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la lucrările de ecologizare (sesizări care, potrivit declaraţiilor ministrului, ar fi fost expediate şi altor instituţii ale statului) fac sau nu referire la activitatea Proserv SA Hunedoara.

Într-un comunicat remis miercuri presei din întreg judeţul, Comitetul Director al Proserv SA Hunedoara arăta că “nici SC Proserv SA și nici vreo altă firmă din grupul Micro Mega HD SA nu fac obiectul unor cercetări ale instituțiilor Statului Român cu privire la lucrările pe care le au în derulare”, iar lucrările sunt “executate în baza unor contracte câştigate şi derulate cu respectarea legii”.

În 24 iulie a.c., website-ul hunedoaralibera.ro relata că “Ministrul Mediului susţine că mai multe instituţii au fost sesizate cu privire la modul în care SC PROSERV SA a executat lucrările de ecologizare a fostei platforme industriale de la Călan”.

În realitate, chiar dacă reporterul nominalizează în întrebarea adresată platformele de la Hunedoara şi Călan (platforma de la Călan fiind ecologizată de Proserv SA – n.r.), ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu nu a făcut în răspunsul său referiri concrete la Proserv SA Hunedoara. Acest lucru rezultă, cât se poate de clar, şi din înregistrarea audio făcută publică de hunedoaralibera.ro. Repetăm: ministrul nu a menţionat, în răspunsul său, societatea Proserv sau orice alt agent economic. Mai mult ca sigur, reporterul a înţeles din răspunsul ministrului exact ce dorea să audă, nicidecum ceea ce a declarat oficialul. De altfel, şi dacă ar fi existat verificări în derulare cu privire la Proserv SA, certitudinea exactităţii unor eventuale constatări ar fi putut exista numai după o eventuală soluţie definitivă a unei instanţe (măsurile astfel dispuse fiind atacabile pe cale legală).

raspuns min mediuÎn urma solicitării cotidianului Ziarul Văii Jiului, Direcţia de Comunicare şi Relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis o serie de precizări. Informaţia esenţială este aceea că, reproducem întocmai, “conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nu a făcut referire la activitatea SC PROSERV SA”.

În plus, se arată în răspunsul primit de la minister, declarațiile referitoare la diversele activități de control efectuate de MMAP, sau instituțiile din subordinea sa, “au avut la bază întrebări cu caracter general care au vizat situații ipotetice și prevenția în cadrul activităților specifice, nefiind adus în discuție un caz concret”.

Luat de val, ministrul a dorit să demonstreze prin răspunsurile sale faptul că, în general, se lucrează. Purtat de acelaşi val, autorul a vrut musai să ne demonstreze că are dreptate. Noi nu spunem că nu are. Ci doar că o simplă declaraţie cu caracter general, chiar şi venită din gura unui ministru, nu reprezintă o dovadă, ci – până la acest moment – doar o verigă a unui întreg lanţ de presupuneri. Ziarul Văii Jiului şi Hunedoara Plus vor continua demersurile legale pentru lămurirea pe deplin a situaţiei. Vom reveni.
Cătălin DOCEA

P.S.: Dispreţuind pe deplin metoda “O găină a născut pui vii”, de vremelnic succes în presa anilor ’90, publicaţiile regionale ale trustului nostru de presă vor continua să fundamenteze anchetele publicate în mod exclusiv pe documente provenite din surse oficiale. Acte, nu vorbe!

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii