Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani: „Tinerii din Vale au toate condiţiile la...

Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani: „Tinerii din Vale au toate condiţiile la Petroșani ca să studieze și ca să înveţe carte de bună calitate, e mult mai ieftin și pentru părinţi, e aproape de casă, de prieteni și cunoștinţe…”

Timp de citire: 7 minute

În aceste zile studenții petroșeneni se află în plină sesiune de examene, etapa de iarnă. Miercuri, 6 februarie, am stat de vorbă cu rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr. ing. Radu Sorin, la biroul dumnealui din cadrul Rectoratului, pentru că am vrut să știm care sunt preocupările conducerii universității în această perioadă de început de an, până, cel puțin la jumătatea anului, când se va mai încheia un ciclu anual universitar.

Preocupări la ordinea zilei
„Universitatea din Petroșani este preocupată în aceste zile, pe de-o parte, de finalizarea în bune condiții a sesiunii de examene din iarnă, de obținerea unor rezultate bune de către studenții noștri, iar pe de altă parte, de etapele la care lucrăm pentru acreditarea domeniilor de masterat. În acest sens, pregătim evaluarea internă în vederea trimiterii dosarului pentru acreditarea școlii doctorale și a domeniilor din cadrul acestei școli. Ambele procese de evaluare sunt foarte importante, pentru că noi, la această oră, avem acredi­tate toate domeniile de masterat și domeniile de doctorat, unde, cu excepția ingineriei electrice, avem șanse să ținem celelalte patru domenii. La masterat sunt sigur că nu vor fi probleme de acreditare, dar ne concentrăm eforturile pentru ca acest proces de evaluare să iasă cât mai bine. În paralel cu toate acestea, pregătim toate materialele necesare promovării universității pentru admiterea din vară, în așa fel încât elevii din anii terminali ai liceelor să fie informați asupra specializărilor pe care le avem, inclusiv a extensiei de la Hunedoara în ceea ce privește Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, care este acreditată acolo. Suntem în curs de acreditare și a unui curs de Administrație Publică la Deva, ceea ce ar însemna o nouă extensie a universității noastre”, ne-a informat rectorul Radu Sorin.

Perfecționare în turism și servicii 
Faptul că la Hunedoara, ca și la Petroșani, la universitatea-mamă, există posibilitatea ca tinerii absolvenți de liceu să se pregătească într-un domeniu de viitor pe raza județului Hunedoara, precum turismul, județul nostru, fiind se știe, o zonă a țării cu foarte multe atracții turistice și cu un potențial în această ramură peste media țării, ne-a determinat să-i punem rectorului mai multe întrebări legate de disciplina Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor.
„Turismul hunedorean se află în plină dezvoltare nu numai în Valea Jiului, ci și în nordul județului, dacă ținem cont de numeroasele obiective turistice, cum ar fi Castelul Huniazilor de la Hunedoara, Cetatea din Deva, Lacul Cinciș, Sarmizegetusa, cetățile dacice de la Orăștie, parcul din Simeria, muzeele din Deva și Brad, Valea Mureșului, mănăstirile Densuș și Prislop și așa mai departe. Din acest motiv am gândit această extensie la Hunedoara, aproape de toate aceste obiective de care vorbim și de multe altele, vizitate din ce în ce mai mult de turiștii din țară și din toată lumea. Această dezvoltare, tot mai mare pe an ce trece, impune cu siguranță și pregătirea unor viitori specialiști în domeniul turistic și al serviciilor, pentru că, să nu uităm, odată cu aceste obiective turistice, culturale și istorice se dezvoltă încet, dar sigur, și domeniul serviciilor, apărând tot mai multe locuri de cazare și masă, multe la un nivel superior față de ce era în trecut, vorbind aici de infrastructură și dotări. Există azi foarte multe pensiuni, hoteluri sau restaurante noi, iar an de an apar altele și altele, ceea ce înseamnă că este nevoie de viitori specialiști în acest domeniu, precum și de personal bine calificat și instruit. Ceea ce va face ca pe viitor absolvenții noștri în acest domeniu își vor putea găsi mult mai ușor de lucru. Recent, am vorbit cu câțiva oameni care au asemenea pensiuni și locații de care am vorbit și care mi-au spus că ar dori să-i trimitem deja pe studenți în practică la ei, să se obișnuiască cu domeniul, iar pe viitor să ajungă oameni de bază acolo. Cu cunoștiințele teoretice pe care le primesc la cursurile noastre și cu cunoștiințele practice pe care le primesc în perioada cât fac practică, credem că acești tineri au viitorul carierei înainte, ei putând obține un loc de muncă decent și, de ce nu, în viitor să ajungă directori de hotel sau de pensiune, ori de restaurant și așa mai departe”, ne-a răspuns Radu Sorin.

Viitorul – un turism dezvoltat
Ca să fim mai exacți, pentru cei interesați, l-am rugat pe rectorul Universității din Petroșani să ne mai dea amănunte despre această disciplină din cadrul universității.
„Da. Noi avem acolo, la Liceul Economic Emanuil Gojdu din Hunedoara, un loc în care merg cadrele didactice de la noi de la Petroșani să țină cursuri, după-amiaza, iar tot acolo o să facem și examinările. Deci, studenții care sunt din Hunedoara nu se mai deplasează la Petroșani. La Petroșani avem, de asemenea, această specializare, astfel că am cuprins-o, cum s-ar zice, pentru tot județul, cei interesați de domeniu având acum posibilitatea să învețe tot ce este legat de turism și servicii. Deci, un student poate opta la admitere pentru această disciplină, cursurile durează trei ani, iar apoi masterul, unde cred că și dumnealor vor trebui să vină la Petroșani. Dar, deocamdată, avem acreditată această disciplină și la Petroșani și la Hunedoara”.

Cele mai mici prețuri la taxa de școlarizare anuală 
Întrebat cât costă acum locurile cu taxă la Universitatea din Petroșani, pentru a le reaminti celor interesați, Radu Sorin ne-a oferit cu amabilitatea-i recunoscută toate amănuntele: „Locurile cu taxă costă 1.800 lei pe an la licență, 2.200 lei pe an la masterat și 3.500 lei pe an la doctorat. Căutăm să avem cât mai multe locuri bugetate de către Ministerul Educației, în așa fel încât studenții să nu plătească taxă, iar pentru cei care doresc în plus să învețe, le reamintesc că aceste taxe sunt cele mai mici la nivel național! La nicio altă universitate din țară nu vor găsi prețuri mai mici.  La turism, că tot am vorbit de această disciplină, avem 60 de locuri la Petroșani și tot 60 de locuri la Hunedoara, din care 30 fără plată și 30 cu plată”, a venit răspunsul.

Sfaturi pentru liceenii care au de gând să plece din țară 
I-am spus rectorului Universității din Petroșani că, din păcate, unii dintre tineri doresc ca, după absolvirea liceului, să plece în străinătate, fie la studii în continuare, fie la muncă și l-am întrebat cum vede această situație destul de gravă, în condițiile în care Statul Român școlarizează gratis până la terminarea liceului, toate aceste investiții ducându-se oarecum pe apa sâmbetei. Dar ce să facă tinerii dacă în țară nu-și prea găsesc locuri de muncă, cum e și exemplul Văii Jiului?
„Da, e o situație foarte gravă și este trist că tinerii noștri au o asemenea concepție. Poate la unii această concepție le este inoculată din familie, poate la alții de la școală sau de prieteni… Problema muncii în afara țării este din ce în ce mai nesigură, dacă ne uităm acum și la Brexit, la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vedem tot mai multe probleme și acesta este doar începutul. Spun asta deoarece vor urma tot mai multe probleme în toată Europa, iar toți care lucrează deja acolo, în spațiul UK, vor avea și mai mari probleme cu timpul. Sfatul meu pentru tinerii din Vale este ca ei să vină să se școlarizeze aici, la Universitatea Petroșani, să se perfecționeze într-un domeniu pe care îl vor ei – că avem o gamă variată de domenii cam pentru toată lumea – având șansa ca prin parteneriatele pe care le avem cu firme din Vale, din județ și chiar din întreaga țară, să poată după aceea să lucreze oriunde în România sau chiar în străinătate. Au toate condițiile acum la Petroșani ca să studieze și ca să învețe carte de bună calitate, e mult mai ieftin și pentru părinți, e aproape de casă, de prieteni și cunoștințe, eu unul nu văd rostul plecării unui tânăr fraged ca ani și fără experiență și calificare. Bun, nu vrei studii superioare, deși, dincolo, o diplomă te ajută mult în multe domenii, atunci învață bine o meserie înainte, fă-ți vechime și practică și apoi, odată perfecționat și cu o limbă străină învățată bine, poate și cu un permis auto și cu cunoștiințe în informatică găsești un loc bun de muncă și în străinătate, unde vei fi apreciat în ceea ce faci. Așa, este o aventură să pleci necalificat într-un domeniu… trebuie să fii pregătit de muncă fizică, că e greu să găsești alte locuri de muncă mai ușoare fără o calificare și puțină experiență. Asta recomand, sper ca tinerii noștri să înțeleagă toate acestea, iar aici rolul familiei și al dascălilor trebuie să fie mult mai mare ca până acum. Când nu cunoști nimic e greu și în țară, dar afară, de aceea dacă te perfecționezi prin studii și practică, poți apoi, de ce nu, să prinzi posturi bune în diverse domenii, chiar și lucrând la o multinațională care-și desfășoară activitatea și pe teritpriul României. Sunt posibilități multiple, totul e ca tinerii noștri să înțeleagă bine aceste lucruri și lor să li se explice, ei fiind prea cruzi ca și vârstă ca să fie și lucizi în ceea ce fac”, ne-a mai spus Radu Sorin, dând astfel și un sfat competent tinerilor din școlile și liceele noastre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii