Radu Sorin, rectorul Universităţii din Petroşani: „Anul acesta şi anul viitor INSEMEX...

Radu Sorin, rectorul Universităţii din Petroşani: „Anul acesta şi anul viitor INSEMEX doreşte să angajeze cel puţin zece absolvenţi de-ai noştri pe domeniul ingineriei şi cercetării”

Timp de citire: 7 minute
Ca la orice început de an şi Universitatea din Petroşani aşteaptă perioade mai bune din punct de vedere al realizărilor şi al activităţii decât cele de anul trecut. Pentru că luni, 9 ianuarie, şi la Petroşani cursurile studenţilor au început, iar activitatea cadrelor didactice este şi ea în toi după sărbători, ne-am adresat rectorului instituţiei de învăţământ superior, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, cu câteva întrebări menite să dezlegăm care sunt planurile pentru acest 2017. Cum anul trecut, Radu Sorin, după ce a fost ales rector, a fost mai mult în străinătate, ne-am bucurat sincer că am avut şansa să-l găsim în… România.
Înainte de toate,
profesorul Radu Sorin a făcut o paranteză, vorbindu-ne de cursuri după pauza datorată vacanţei: „La început de an fireşte că noi, cei de la Universitatea din Petroşani, ca toată lumea de altfel, ne dorim un an 2017 mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat. De luni încep, după cum se ştie, cursurile, după vacanţa de iarnă a studenţilor, avem două săptămâni pline de activităţi didactice, după care începe sesiunea de iarnă, timp de patru săptămâni, cu examenele de rigoare. În această perioadă până la sesiune am mobilizat studenţii şi cadrele didactice să recupereze lucrările de laborator restante, să-şi termine proiectele pe care le au, să-şi lămurească unele probleme vizavi de cursuri şi activităţile care există, o perioadă să-i spunem reparatorie, în aşa fel încât sesiunea de examene din iarnă să fie pe măsura aşteptărilor”, ne-a declarat rectorul Universităţii din Petroşani.
Întrebat care ar fi proiectele pe termen scurt, până în vară, Radu Sorin a ţinut să declare pentru cotidianul nostru: „Pe partea administrativă, am început de anul trecut o consolidare a scărilor de la bibliotecă, fiindcă am avut ceva probleme cu această clădire. Pe ultima sută de metri a anului trecut am primit nişte bani pe care putem să-i folosim la investiţii pentru racordarea la reţeaua de gaz şi a sălii de sport şi a laboratoarelor de lângă aceasta, inclusiv vestiarele de la Stadionul Ştiinţa. Vrem ca să ne punem astfel la adăpost dacă cumva se va ajunge în situaţia, nedorită, ca reţeaua de termoficare centralizată să nu mai funcţioneze din cauza infrastructurii de reţea principală îmbătrânite – ce vine de la Paroşeni sau din cauza problemelor deloc puţine şi mărunte ce le are în acest moment CEH. Pentru celelalte săli şi laboratoare aveam şi alternativa pe gaz, iar acum, cu aprobarea Senatului pentru folosirea acestor bani, vom crea o alternativă şi pe gaz a acestor încăperi unde îşi desfăşoară activitatea foarte mulţi studenţi, cadre didactice şi, în cazul stadionului, sportivi şi antrenori. Cam de aceste două lucrări pot să vă spun deocamdată. Sigur, vor exista, ca în fiecare an, şi alte lucrări ce ţin de întreţinere şi reparaţii curente”.
Referitor la… gradele din amfiteatre, rectorul ne-a declarat: „Deocamdată încălzirea spaţiilor din săli şi laboratoare o facem prin sistemul de termoficare centralizată, mai puţin în spaţiile căminelor studenţeşti unde încălzirea se face pe sistemul de gaz. Am dorit ca aceste cămine să le încălzim pe gaz pentru a preveni astfel orice avarie care ar putea exista la Paroşeni sau pe traseu, fapt ce ar putea genera ca două-trei zile studenţii să locuiască în condiţii de frig şi fără apă caldă. Studenţii din cămine plătesc, unii, bursierii, au reduceri, dar plătesc şi ei o parte, cât a fost stabilit de Senatul Universităţii, de aceea am decis că varianta pe gaz este cea mai bună la aceste cămine din campusul universitar. Referitor la încălzirea centralizată, atâta vreme cât reţeaua funcţionează normal, sălile vor fi şi ele bine încălzite. Avem şi varianta de rezervă acum, dacă vor fi probleme putem imediat să trecem pe varianta încălzirii cu gaz. Chiar dacă e mai scumpă, câteva zile, o săptămână ori cât ar fi avaria, am merge pe această variantă. Sigur, din punct de vedere financiar preferabil ar fi ca termoficarea cu agent de la Paroşeni să meargă până la primăvară. Vom vedea. Cert e că nu vor fi probleme cu căldura în săli iarna aceasta”.
Africa, Asia şi America Latină
Despre celelalte proiecte, ce nu vizează lucrări administrative, rectorul instituţiei studenţeşti din Dealul Institutului ne-a spus că sunt destule şi că ne va spune acum doar câteva mai interesante sau mai importante, din punctul său de vedere: „Continuăm planul nostru stabilit încă de la preluarea mandatului, acela de a atrage cât mai mulţi studenţi din străinătate, în special din Africa, America Latină şi Asia. Cu cât mai mulţi veniţi la Petroşani, cu atât mai bine, trebuie să refacem perioada când la Petroşani veneau foarte mulţi studenţi străini, fapt care ar crea o şi mai mare stabilitate instituţiei noastre. În momentul de faţă avem 15 doctoranzi străini, 7 din Turkmenistan la licenţe şi peste 200 de studenţi basarabeni. Acest număr vrem să crească semnificativ, repet, din continentul african şi America Latină, sau Asia, în mod special. Am vrea să ajungem să avem minim 50 de astfel de studenţi străini pe an, pentru că în această idee am acreditat masterul de Inginerie Minieră în limba engleză, iar acum, de curând, am depus dosarul pentru Maşini şi Echipamente Miniere pentru masters tot în limba engleză. Sperăm ca la aceste specializări să atragem noi studenţi străini, care nu mai vor să facă anul pregătitor, ţinând cont şi de faptul că Universitatea din Petroşani, prin Facultatea de Mine, este renumită nu doar în ţară, ci şi în lume, prestigiul şi renumele căpătat în timp ne dă dreptul să ne punem toate speranţele în acest sens”.
Promovarea UP este importantă 
„De asemenea, chiar de la sfârşitul lunii ianuarie vom începe promovarea Universităţii din Petroşani în liceele din Valea Jiului şi din judeţ, dar şi din judeţele limitrofe. Ne dorim să luăm din start pulsul acestor elevi pentru viitoarea etapă a vieţii lor, facultatea. Vrem şi să le arătăm opţiunile universităţii noastre, reamintindu-le că la Petroşani beneficiază de cele mai bune condiţii de studiu, cu nimic mai prejos faţă de alte universităţi din ţară, de dascăli bine pregătiţi, de spaţii de cazare, de bibliotecă şi de dotări cultural-sportive (casa studenţilor, stadion, teren de sport sintetic), într-un campus universitar bine definit. Mai mult, vrem să le arătăm în primul rând faptul că absolvenţii noştri deja încep să fie angajaţi de firme multinaţionale, care vin şi se prezintă la universitate şi îi atrag spre ei. Firme precum Continental din Timişoara, Philipps, Bosh şi altele, inclusiv firme din Valea Jiului – chiar ieri am discutat cu domnul director general Arthur Găman de la INSEMEX, care mi-a spus că anul acesta şi anul viitor INSEMEX doreşte să angajeze cel puţin zece absolvenţi de-ai noştri pe domeniul ingineriei şi cercetării, în acest sens dumnealui căutând să atragă vârfurile acestor absolvenţi pe linie şcolară şi de pregătire. Diplomele noastre sunt valabile ca la orice universitate, pot studia intens şi să se pregătească, inclusiv în laboratoare bine echipate, cu profesori bine pregătiţi în domenii căutate pe piaţa muncii, deci aceşti tineri pot să afle totul în viitoarea perioadă, astfel încât să aibă o opţiune ulterioară la cele trei facultăţi ale universităţii noastre”.
Noi domenii de specializare 
„În fine, avem în vedere să deschidem şi alte cursuri pe domenii solicitate de piaţa muncii. În acest sens, ca şi anul trecut şi anul acesta vom fi foarte atenţi să vedem ce se întâmplă pe piaţa muncii, ce se cere şi aşa mai departe. Sondăm piaţa muncii şi căutăm să ne adaptăm continuu la ce se întâmplă pe acest segment acum. Nu întâmplător vă pot spune că am renunţat la două specializări unde nu aveam studenţi: la Valorificarea Deşeurilor şi la Instrumentaţie şi Achiziţii de Date. În locul lor vor apărea altele. În ceea ce priveşte specializarea Valorificarea Deşeurilor, deşi e un subiect la modă şi de viitor, eu cred că pe candidaţi i-a păcălit denumirea specializării. Dacă i-am fi spus procesarea superioară a deşeurilor, sau valorificarea superioară a substanţelor utile şi menajere, cred că aveam oameni interesaţi. Am depus actele pentru un master la Ingineria Transporturilor şi a Traficului unde avem foarte multe solicitări la licenţă şi doresc să continue cu master şi suntem în tatonarea unei specializări de asistente medicale cu studii superioare. Este o specializare foarte căutată acum, să vedem în ce măsură putem acoperi cu cadre didactice această specializare. Avem deja un parteneriat cu Spitalul de Urgenţă Petroşani şi ne dorim unul şi cu Spitalul Municipal Lupeni, mai urmează să vedem cum facem un parteneriat cu o universitate prestigioasă de medicină şi farmacie din ţară, care să ne furnizeze în prima etapă cadre didactice, până vom aduce la Petroşani titulari”.
Cercetarea ştiinţifică, programele şi parteneriatele cu universităţile străine
„În încheiere mai vreau să vă spun un aspect important. În acest moment, colegii noştri lucrează la scrierea granturilor de cercetare în cadrul proiectelor lansate de către Agenţia Naţională de Cercetare Ştiinţifică în cadru POSDRU şi de asemenea se lucrează la parteneriatele cu universităţile din străinătate pe ORIZONT 2020. Aici deja am lansat o colaborare cu polonezii şi mai lansăm o colaborare cu câteva universităţi din Germania, Olanda şi Danemarca. Dorim ca prin aceste contracte de cercetare să valorificăm în special experienţa noastră în domeniile tradiţionale, în mod special în inginerie minieră, prepararea substanţelor minerale, mediu, dar şi în probleme de inginerie aplicată, calculatoare şi altele”, a subliniat rectorul Radu Sorin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii