“Pentru sănătatea și siguranța copiilor noștri, ne dorim cu toții ca în cât mai multe școli să existe cabinete de medicină școlară, în care medicii și asistenții să le ofere copiilor asistență medicală și sprijin pentru informarea și educația pentru sănătate”, spune Lucica Dina Muntean, senator liberal de Valea Jiului.
La nivel național există 3.370 de cabinete medicale școlare și, potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete sunt încadrați 2.081 medici și 4.320 asistenți medicali, rezultând un deficit de personal medical în rețeaua de medicină școlară.
„Împreună cu un grup de senatori am semnat o inițiativă legislativă prin care medicii de medicină generală, absolvenți ai facultăților de medicină după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați în cabinetele de medicină școlară”, arată parlamentarul citat.
Conform Legii nr.174/2011, cabinetele medicale școlare au trecut în subordinea Consiliilor locale. Pentru ca autoritățile locale să poată angaja medici și asistenți și să poată finanța și organiza cursuri de instruire, în parteneriat cu societatea profesională de profil, au nevoie de sprijin.
Având în vedere că, în prezent, coordonarea medicinei școlare se împarte între Consiliul Local, Consiliul Județean, Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, inițiatorii au convingerea că acest sprijin va fi asigurat și medicina școlară va fi cu adevărat parte integrantă a asistenței primare și comunitare.