Primul strat de zăpadă este cel mai instabil la munte. Apel de...

Primul strat de zăpadă este cel mai instabil la munte. Apel de la salvamontiști

Timp de citire: un minut

        A nins trei zile consecutiv la munte și un strat consistent de zăpadă s-a depus la altitudini de peste 1.800 de metri. Salvamontiștii hunedoreni le recomandă turiștilor prudență maximă dacă vor să urce pe munte. În primul rând, neapărat, să fie echipați corespunzător.

Iarna s-a instalat în toate zonele montane, unde stratul de zăpadă depășește 25 de cm. Deocamdată, pârtia nu este bună pentru schiat. Cu toate acestea, sunt teribilisti dornici de a-și testa schiurile. Riscă enorm dacă fac asta, spun salvamontiștii.

„Recomandare pentru zonele înalte, pentru doritorii de trasee alpine: să aibă foarte mare grijă. Zilele trecute a fost vânt foarte puternic, în rafale în zonele de creastă, ninsoarea s-a depus undeva la 25-30 cm în zonele peste 1.800 – 2.000 de metri. Nu e încă așezată, tasată, această zăpadă, deci riscul de a te accidenta pe trasee, mai ales acum, că nu vezi unde pui piciorul, este foarte mare”, a spus Ovidiu Bodean, Șef Salvamont Hunedoara.

Salvamontiștii le recomandă turiștilor să se echipeze corespunzător dacă vin la munte și să nu se aventureze, în special pe trasee lungi, deoarece vremea se poate înrăutăți de la oră la oră.

„Bineînțeles, trebuie echipamemt adecvat pentru această perioadă și aceste temperaturi scăzute. Bocanci, haine de protecție pentru frig, umezeală, ploaie sau ninsoare, deci echipamentul adecvat acestui sezon. Dacă totuși se încumetă pe creste, noi nu putem să îi oprim, putem doar să facem recomandări, să încerce să aibă la ei, dacă se se încumetă pe creste, neapărat aceste echipamente, colțari pentru zonele de creastă, pioleți, o coardă de asigurare între echipieri și, ca recomandare, cel mai important lucru iarna este să abordeze traseele specifice de iarnă, deci nu se mai abordează traseele de vară, cu tăierea fețelor mari, încărcate de zăpadă”, a mai adăugat Ovidiu Bodean.

Iubitorii sporturilor de iarnă mai au de așteptat pentru că, deocamdată, nu este un strat consistent de zăpadă. Dar cel existent este suficient pentru a pune probleme celor care merg în drumeție.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii