Primim la redacție. Scrisoare deschisă d-lui Ciolacu Marcel, Prim Ministrul României și...

Primim la redacție. Scrisoare deschisă d-lui Ciolacu Marcel, Prim Ministrul României și d-nei Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Primim la redacție. Scrisoare deschisă d-lui Ciolacu Marcel, Prim Ministrul României și d-nei Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Timp de citire: 3 minute

COMPLICATUL VPR TREBUIE ELIMINAT!

Formula de calcul prin VPR (Valoarea Punctului de Referință) din Legea nr. 127/2019, preluată în viitoarea lege a pensiilor, formulă „pe care noi am reușit să o găsim”- zicea Lia Olguța Vasilescu) este o găselniță cu SCOPUL de a scăpa de povara pensiilor celor din grupa I/condiții speciale de muncă prin eliminarea punctajului mediu anual.

Prin împărțirea directă a numărului total de puncte la același stagiu de cotizare, respectiv 25, se realizează (ca și în cazul folosirii complicatului VPR care este tot o împărțire mascată la 25) eliminarea inechităților și creșterea tuturor pensiilor din zona grupei condiții normale de lucru care folosesc în prezent stagii de cotizare mai mari de 25.

Problema care nu și-a găsit rezolvarea până acum???!!! este cea a pensiilor din grupa I/condiții speciale de muncă, unde se folosesc în prezent, legal, stagii de cotizare mai mici de 25, respectiv 15 pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiații, 17 pentru cei care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiații și 20 pentru cei cu activității desfășurate în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru.

Este singura categorie de pensionari cărora, în afară de faptul că NU sunt beneficiarii majorării pensiilor (prin micșorarea stagiilor de cotizare) așa cum se întâmplă în cazul celor din categoria condiții normale de lucru, li se vor micșora și pensiile prin majorarea stagiului de cotizare de la 15;17;20 la 25 ducând la micșorarea punctajului mediu anual, consecința: diminuarea pensiilor, urmând acțiuni în instanțele de judecată.

„Specialiștii” în pensii explică că nici-o pensie nu va scădea, chiar și în situația în care în urma recalculării rezultă pensii mai mici decât cele în plată, se păstrează cele în plată. „Păi, dacă nu se majorează, nu înseamnă tot tăieri de venituri ???!!!” spunea dl. Budăi Marius, când se afla în opoziție, într-o emisiune TV, criticând pe cei de la guvernare.

Sigur că după o lungă perioadă de stagnare, înghețare, de ne-majorare (timp în care se pierd bani) se vor majora și aceste pensii, dar așa cum am precizat mai sus, cu un punctaj mediu diminuat, amputat, corespunzător folosirii stagiului de cotizare de 25 în loc de 20.

Nu este drept să știi dinainte că prin aplicarea unei inventate formule de calcul zeci de mii de pensii nu se vor majora după care să vii să invoci prevederea situației în care în urma recalculării rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată. Este cazul în care această prevedere devine amăgitoare, înșelătoare, chiar cinică, iar fapta unei asemenea erorii făcută în mod tendențios nu poate fi scuzabilă.

Așadar, fără a complica lucrurile, cea mai potrivită formulă de calcul este: împărțirea directă a numărului de puncte la 25 pentru cei care folosesc în prezent stagii mai mari de 25, iar pentru grupa I/ condiții speciale de muncă stagiile de cotizare să fie raportate la cele care sunt folosite, legal, în prezent. Este situația în care s-ar menține și punctajul mediu anual, factor important în calculul pensie, iar COMPLICATUL VPR TREBUIE ELIMINAT!

De asemenea, majorarea anuală a pensiilor, spre liniștea tuturor pensionarilor contributivi, se poate realiza prin folosirea celei mai simple, sigure și precise formule de calcul, respectiv prin înmulțirea Punctajului mediu anual (azi înscris și pe cuponul de pensie) cu Valoarea punctului de pensie care să reprezinte un procent rezonabil, menționat în lege, dintr-un indicator și anume al salariului mediu brut real pe economie, situație în care se evită modul arbitrar (prin interpretări cu iz electoral) folosit de către cei aflați la putere când decid majorarea anuală a pensiilor.

Punctajul mediu anual  =  Numărul total de puncte realizate raportat la stagiul de cotizare.

Pensia  =  Punctajul mediu anual x Valoarea Punctului de Pensie.

Prin urmare, Punctajul mediu anual, obținut legal în baza contribuțiilor de asigurări sociale, element determinant în calculul pensiilor, nu poate fi eliminat și nici diminuat, fiind un drept de proprietate, un bun patrimonial în sensul art. 1 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, ratificată de Statul Român prin Legea nr. 30/1994.

Cei care nu sunt în acord cu cele arătate mai sus, să răspundă la întrebarea: care este scopul folosirii formulei VPR, altul decât cel menționat în primul paragraf al acestei scrisori??? – formulă „pe care noi am reușit să o găsim”- (Lia Olguța Vasilescu).

Scris de… Petre LUNGOCI.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii