Primarul Tiberiu Iacob–Ridzi: „Situația este îngrijorătoare, numărul cazurilor de COVID – 19...

Primarul Tiberiu Iacob–Ridzi: „Situația este îngrijorătoare, numărul cazurilor de COVID – 19 continuă să fie ridicat și de noi depinde să limităm, pe cât posibil, răspândirea acestui virus”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

După o perioadă în care poliția locală a fost subordonată operațional poliției naționale, în ședința de joi, 18 martie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență cu privire la încetarea subordonării operaționale a Poliției Locale față de Poliția Națională, ceea ce va conduce în mod automat revenirea la normalitate a acestei instituții, reintrarea în subordinea administrației locale.

 

Situații „speciale” prevăzute în actul normativ emis de guvern

Doar în anumite situații „bine reglementate”, potrivit actului normativ adoptat de Guvern, poliția locală va mai fi subordonată poliției naționale, cum ar fi intrarea în carantină a unei localități. În acest caz, poliția națională, prin inspectoratul județean de poliție, va conduce operațional poliția locală din localitatea respectivă. De asemenea, actul normativ a fost completat și cu un articol ce prevede ca printr-un Protocol, încheiat între administrația locală și poliția locală cu poliția națională, prin inspectoratul de poliție al județului, pe perioada stării de alertă să poată fi stabilită, la nevoie, preluarea conducerii operaționale a poliției naționale într-o localitate sau alta, după cum se va impune situația.

 

Apel către cetățeni și cereri clare pentru poliția locală

Primarul Petroșaniului a fost primul care a reacționat la această veste. Tot joi, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi le-a solicitat în mod public polițiștilor locali petroșeneni „să-și intensifice acțiunile de patrulare pe raza localității”. Pe de altă parte, ținând cont de situația pandemică foarte gravă de la Petroșani, primarul a cerut polițiștilor locali „să exercite un rol mai ales preventiv în contextul actualei crize sanitare, și nu unul coercitiv”.

Totodată, a doua zi consecutiv, edilul a făcut apel public la toți cetățenii localității ca să respecte normele de protecție sanitară, purtarea măștii și distanțarea fizică în vederea stopării răspândirii noului coronavirus, situația de la Petroșani, miercuri, fiind la fel de alarmantă ca în zilele trecute. Municipiul de la poalele Parângului se apropie de „carantină” dacă incidența cazurilor va mai crește (poate fi vorba de zile, dacă tot crește în continuare, incidența de infectare de 6,00 la mia de locuitori fiind destul de aproape!).

„Îi rog pe polițiștii locali din Petroșani să își intensifice acțiunile de patrulare pe raza municipiului, însă mai ales în scop preventiv. Prezența acestora în stradă trebuie să le confere siguranță și încredere cetățenilor și nu să le determine o stare de teamă cu privire la eventualele sancțiuni care ar putea fi aplicate pentru nerespectarea normelor de protecție sanitară. Sunt de părere că măsurile coercitive trebuie aplicate în cazurile unde se constată rea-voință sau în cazul unor recidive în acest sens. În egală măsură, îi rog pe locuitorii municipiului Petroșani să fie în continuare responsabili, să respecte normele de protecție sanitară și să poarte corect masca de protecție. Situația este îngrijorătoare, numărul cazurilor de COVID – 19 continuă să fie ridicat și de noi depinde să limităm, pe cât posibil, răspândirea acestui virus. Respectând normele de protecție sanitară ne protejăm pe noi și în protejăm pe cei dragi nouă”, a transmis primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

 

Continuă acțiunile de dezinfecție

Din câte am mai înțeles tot de la primarul Petroșaniului, printr-o declarație făcută cu o zi înainte, miercuri, 17 martie, vor continua în zilele următoare în municipiu, la foc automat, acțiunile de dezinfecție a scărilor, de umplere a recipientelor montate în scările de bloc cu dezinfectant, dar și amplele acțiuni de spălare cu apă și detergent a străzilor, trotuarelor și parcurilor, firește dacă nu plouă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii