Joia trecută, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a participat, în calitate de vicepreședinte al Asociațiilor Municipiilor din România, alături de ceilalți colegi din forul de conducere și de primari și viceprimari din orașe mari și mijlocii ale României, la întâlnirea de lucru din Capitală cu directorul general al Direcției Generale de Mediu din cadrul Comisiei Europene, Patrick Child și alți reprezentanți ai Comisiei Europene.
100 de „orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030”
După cele câteva ore de dezbateri ale problematicilor legate de Misiunea „Orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei”, care ar urma să desemneze în viitorul apropiat cele 100 de orașe neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a transmis următoarele:
„Discuțiile s-au axat pe Misiunea Orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, inițiativă prin care Comisia Europeană a urmărit să desemneze 100 de orașe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030.
La reuniunea de lucru, din partea Comisiei Europene au mai participat Rasa Catillon – policy assistant DG Environment și Anca Păduraru, consilier politic și reprezentanta Comisiei Europene la București.
Din partea AMR au fost prezenți primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc – președintele AMR, Ion Lungu, prim-vicepreședinte AMR, primarul municipiului Suceava, Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara, Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 din București; Horia Tomescu, viceprimarul municipiului București, Sorin Cristian Enache, viceprimarul municipiului Galați, Constantin Mitache, directorul general al AMR.
Capitala și două municipii din România între cele 100 de orașe neutre din spațiul UE
Reamintim faptul că pe data de 28 aprilie 2022, Comisia Europeană a desemnat cele 100 de orașe din Uniunea Europeană care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctual de vedere al impactului asupra climei până în 2030, așa numita misiune „Orașe”. Cele 100 de orașe desemnate sunt din toate cele 27 de state membre ale UE, iar 12 din ele fac parte din țări asociate sau cu potențial de a fi asociate la Programul „Orizont Europa”, Programul Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare pe perioada 2021-2027.
360 de milioane de euro puse la bătaie până la finalul anului 2023 pentru acțiunile de cercetare și inovare pe linie ecologică!
Misiunea „Orașe” va primi finanțare în valoare de 360 milioane euro în cadrul Programului „Orizont Europa” și asta până în 2023, inclusiv acest an, deci pe un termen de timp foarte scurt. Acțiunile de cercetare și inovare vor aborda mobilitatea curată, eficiența energetică și planificarea urbană ecologică și vor oferi posibilitatea de a elabora inițiative comune și de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.
Mai pot primi „viză” și alte municipii, în afară de cele 100 desemnate, pentru Programul „Orizont Europa”!
Fapt important de menționat și de atras atenția și primăriilor noastre din Vale și din județ, firește primăriilor de municipiu, este acela că având în vedere interesul foarte mare din partea a nu mai puțin de alte 377 de orașe care doresc și au transmis CE că doresc a se alătura misiunii, Comisia Europeană va pune la dispoziție sprijin pentru orașele care nu au fost selectate, incluzând sprijin prin intermediul platformei misiunii și oportunități de finanțare în cadrul Programului de lucru al misiunii „Orașe”, Programul „Orizont Europa” de care vorbeam.
În prezent, România are trei orașe neutre desemnate, respectiv Capitala – București, municipiul Cluj-Napoca și municipiul Suceava, urmând, probabil, ca în scurt timp să mai apară și alte câteva.