Primarul Petroșaniului versus SC Apa Serv Valea Jiului

Primarul Petroșaniului versus SC Apa Serv Valea Jiului

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

de Corneliu BRAN
Într-o conferință de presă organizată la sediul primăriei din localitate, primarul Petroșaniului a răbufnit la adresa celor de la Apa Serv Valea Jiului, pe motivul întreruperilor „repetate și de lungă durată” a furnizării de apă potabilă în mai multe cartiere din municipiu.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut cu fermitate operatorului regional de apă și canal ca lucrările la proiectul integrat să se deruleze noaptea, astfel încât cetățenii să nu sufere de lipsa apei cu zecile de ore în luna lui Cuptor. Pe de altă parte, dacă tot se lucrează ziua, cei de la Apa Serv să pună la dispoziția cetățenilor mai multe recipiente sau cisterne cu apă în cartierul unde este sistată apa pe timpul lucrărilor. Vizibil iritat și deranjat din cauza acestui subiect care nu e pentru prima dată când încinge spiritele la Petroșani, primarul petroșenean a declarat următoarele:

Probleme, probleme…
„Subiectul acestei conferințe de presă este legat de Apa Serv și de ceea ce se întâmplă cu aceste opriri ale alimentării cu apă în Cartierul Aeroport. Vreau să fac un apel public și să-i somez pe cei de la Apa Serv, inclusiv conducerea Consiliului Județean Hunedoar, să înceteze cu această bătaie de joc la adresa cetățenilor din municipiul Petroșani, în special al celor din Aeroport. Eu am înțeles toate lucrurile legate de aceste opriri pentru branșările la noua rețea, însă nu poți să lași populația și 23 de ore fără apă pe o perioadă declarată de stare de alertă, dar și pe călduri de peste 30 de grade Celsius! Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în Aeroport!
La fel s-a întâmplat și duminică, când a fost o avarie. Sigur, aceste situații pot apărea accidental și sunt de înțeles, dar celelalte întreruperi voluntare trebuie făcute altfel – și o să le dau și soluțiile. Deci, problema este cu această întrerupere a alimentării cu apă, regulat, în Cartierul Aeroport, și faptul că nu este nici o întrerupere predictibilă: se anunță un program, după care acel program se prelungește foarte mult.
Mai e o problemă! Apa Serv are o singură cisternă. Am vorbit cu directorul Ionică, cisterna are vreo 10.000 de litri și se duce într-un singur loc, iar de-acolo oamenii trebuie să vină și să-și care apa și un kilometru, ceea ce este inadmisibil.
Mai avem o problemă! Săptămâna trecută mi-au fost semnalate foarte multe aspecte legate de faptul că lângă scările de bloc există niște gropi, de vreo trei luni de zile, care nu sunt nici semnalizate foarte bine și nici astupate, sau mă rog făcut ceva… Acolo este o lucrare pe care trebuie să o facă Apa Serv, aceea de branșare a noilor rețele la blocuri. Deci, nu trebuie să facă această lucrare firma care se ocupă de lucrarea de investiție, ci Apa Serv! Ei au făcut gropile și le-au lăsat așa de trei luni de zile. Îi somez public să ia măsuri rapide și urgente pentru a rezolva această problemă! Nu se poate să lăsăm aceste gropi, aflate de cele mai multe ori lângă scări și care prezintă un real pericol (…)”.

Soluții primarului
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a continuat cu soluțiile ce pot fi luate, din punctul său de vedere, de către cei de la „Apa Serv”, astfel încât cetățenii să fie mai protejați de situațiile create de aceste întreruperi de apă potabilă în plină lună de vară, când organismul uman face față mai greu căldurii iar apa este ultra necesară în cantități mai mari.
„(…) Și acum o să le dau câteva soluții. Trebuie de urgență să schimbe Programul de lucru! Să lucreze noaptea, între orele 23,00-6,00. Nu mă refer la lucrările de săpare, de introducere a conductelor și așa mai departe, mă refer la lucrările de branșare a noilor conducte la rețeaua de apă. Deci, se poate lucra între 23,00 și 6,00 dimineața, când întreruperile de apă nu afectează foarte mult pe cei care locuiesc în zona de lucrări. După care, le-aș mai spune să închirieze sau să achiziționeze recipiente de 2.000-3.000 de litri. În cazul în care se oprește apa, dumnealor să poată să meargă în patru-cinci puncte din cartierele respective, astfel încât accesul oamenilor la această apă stocată în recipiente să poată să fie mai facil. Este foarte simplu, ca la service auto de exemplu, când te duci cu mașina stricată, ei îți dau o altă mașină până ce ți-o repară pe a ta. Dacă oprești apa, atunci du-te cu apă cât mai aproape de oameni! Cu o singură cisternă la un cartier ca Aeroportul ce poți să faci? Pui cisterna pe Aviatorilor și cei de pe Independenței trebuie să care apa un kilometru! N-au apă nici la toaletă, nici la bucătărie, nu pot nici să se spele pe mâini sau să facă duș, nici nimic. Deci, să cumpere sau să închirieze mașini-cisterne pe această perioadă cât se lucrează la instalațiile de apă.
În legătură cu acele lucrări de branșare a blocurilor, dacă Apa Serv n-are capacitate umană, tehnică, sau de orice alt fel, atunci să contracteze alte firme care să-i ajute să facă aceste branșamente. Fie că vorbim de Apa Prod, fie că vorbim de alte firme specializate în acest domeniu, să rezolve odată mai repede aceste lucruri, pentru că observ că singuri nu au capacitatea să o facă.
Deci, aceasta este nemulțumire a mea. Sigur că e o mare problemă, dacă ținem cont că în perioada următoare vor fi din nou temperaturi de peste 30 de grade. Suntem în stare de alertă și nu e posibil să fie întreruperi de apă de câte 24 de ore în această perioadă”.

Pierderea de apă din rețea duminică să nu se regăsească în facturile oamenilor!
Referitor la apa potabilă care a curs pe parcursul zilei de duminică în Cartierul Aeroport mai multe ore din cauza unei defecțiuni majore survenite la o rețea principală, primarul Petroșaniului a răspuns: „Da, era apă din rețea. Eu am discutat ieri, duminică, cu directorul Ionică de problema aceea. Nu știu ce se va întâmpla cu acea pierdere. Sper să nu fie băgată în facturile oamenilor, acea apă este apă tratată, potabilă, și au avut o avarie destul de serioasă acolo. Am înțeles că au rezolvat-o până seara, dar sper să nu ajungă în facturile oamenilor acea apă pierdută, pe pierderi, așa cum erau obișnuiți până acum să facă…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii