Primarul Petroșaniului ne dă o veste bună legată de un proiect european...

Primarul Petroșaniului ne dă o veste bună legată de un proiect european derulat prin ADR Vest: La licitația pentru elaborarea documentației tehnice la proiectul ce vizează trei pasarele peste șoseaua de centură a localității și piste de biciclete prin tot municipiul s-au înscris doi ofertanți!

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Proiectul de peste 8 milioane de euro, bani europeni, prin care primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi și administrația locală doresc să dezvolte mobilitatea urbană în zona șoselei de centură a municipiului și a Cartierului Colonie, prin construirea a trei pasarele, dar și a bicicliștilor, prin construirea în localitate a unor piste de biciclete, are deja doi ofertanți pentru elaborarea documentației tehnice.

 

Un proiect de dezvoltare a mobilității urbane în valoare de peste 8 milioane de euro!

Luni 21 martie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, ne-a informat în ce stagiu se află acest proiect, dându-ne mai multe detalii legate de licitație și de pregătirea proiectelor europene în perioada 2021-2027, derulate prin de ADR Vest în regiunea noastră, deci inclusiv și în Valea Jiului.

„Doi ofertanți sunt înscriși în cursa pentru elaborarea documentației tehnice în vederea realizării proiectului privind construirea a trei pasarele și mai multe piste de biciclete în municipiul Petroșani.

Licitația se află la faza evaluării tehnice, iar sumele necesare sunt asigurate din fonduri europene, prin Programul Operational Asistență Tehnică – POAT.

Agenția de Dezvoltare Regionala – ADR Vest, în calitate de lider de proiect, a semnat, în toamna anului trecut, contractul de finanțare pe fonduri europene pentru proiectul: Sprijin la nivelul Regiunii de Dezvoltare Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021 – 2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură.

Programul ADR Vest include și proiectul municipiului Petroșani – Dezvoltarea mobilității urbane în Petroșani, pentru elaborarea documentațiilor tehnice.

Proiectul de la Petroșani prevede: construirea a 3 pasarele pietonale peste DN 66 și calea ferată dublă; amenajare/creare piste de biciclete pe mai multe trasee/tronsoane; înființarea a 5 centre de închiriere pentru biciclete/trotinete electrice.

Bugetul eligibil estimat al investiției este de 8.010.396,53 euro, iar pentru partea de elaborare a documentației tehnice suma estimată este de 913.575,63 lei”.

 

Primarul a răspuns prin acest mod și celor care-l întreabă prin ZVJ „când va avea Petroșaniul piste de biciclete?”

Astfel spus, primarul răspunde în primul rând celor care întreabă ce se mai aude cu pistele de biciclete. La rubrica noastră, „Ai întrebări pentru primarul tău?”, domnul Șandorîl întreba pe primar și constata, pe data de 19 martie anul curent următoarele: „Când aveți de gând să faceți piste de biciclete în oraș? Exceptând pista minusculă de la parcul mare la piață. Pe trotuar nu avem voie, pe carosabil riscăm prea mult, în special în zona primăriei…”.

Ei bine, domnule Șandor, aveți deja un răspuns concret, numai că, firește, va mai dura ceva timp, vreo doi-trei ani, până ce vor fi aceste piste, durata mare fiind că aceste proiecte europene nu se pot implementa cu una cu două, e nevoie de niște pași – birocrație destul de mare și la UE să recunoaștem. Dar, ce e important, este că acest proiect și-a început traseul de implementare și Petroșaniul va avea măcar 10 kilometri de piste de biciclete, dar și spații unde ele se vor putea închiria.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii