Primarul Petroșaniului le transmite clar inconștienților care adoptă câini de la adăpostul...

Primarul Petroșaniului le transmite clar inconștienților care adoptă câini de la adăpostul primăriei și apoi îi lasă din nou liberi pe străzi: „La a doua abatere NU vom mai da liber câinilor!”

Timp de citire: 5 minute

După reorganizarea Serviciului de câini fără stăpân în cadrul Primăriei municipiului Petroșani, adăpostul de câini din Colonia Petroșani adăpostește câinii adunați de pe străzi în condiții destul de civilizate. Bine, ca întotdeauna, este loc de mai bine, numai că la cum arăta după ce primăria l-a preluat din nou de la acea asociație intercomunitară, putem spune că adăpostul arată acum „giugiuc”, cățeii primesc mâncare, apă, sunt sterilizați și tratați. Totuși, sunt și „oameni de bine” care-i scot din adăpost și apoi îi lasă din nou liberi pe străzi! Niște inconștienți. Care-și bat joc și de eforturile primăriei și de câini.

 

„Iubitori de animale”

Există în Petroșani foarte mulți iubitori adevărați de câini, care au grijă de ei, nelăsându-i să umble liber pe străzi. Dintre aceștia se găsesc și oameni cu inimă mare care adoptă de la adăpostul primăriei câteun cățel și apoi au grijă de el ca de un prieten adevărat.

Reversul medaliei este însă unul trist, fiindcă mai există și câte unii care merg și adoptă aceste suflete triste, spunându-și mari iubitori de animale, dar care prin ceea ce fac le fac acestor câini, mai mult rău decât bine, dovedesc, de fapt, contrariul. În sensul că după ce-i adoptă de la adăpost, îi lasă din nou singuri pe străzi! Asta nu mai este iubire de animal, este pur și simplu o faptă de nedescris, ca să fim blânzi în exprimare. Să iei animalul unde de bine de rău are hrana asigurată, un acoperiș deasupra capului și să-l lași apoi să flămânzească din nou pe străzi, aducându-ți aminte din an în Paști că trebuie să-i mai dai de mâncare, nu e treabă creștinească, oricât de bune intenții spun aceștia că au. Păi, iei cățelul doar dacă știi că ai o curte, sau o grădină unde să-l ții și să-l îngrijești civilizat, iar el la rândul lui îți va fi cel mai credincios tovarăș! Îl iei dacă știi că îl poți ține într-o casă sau un apartament, dar nu-l lași imediat pe stradă sau pe lângă bloc și apoi Dumnezeu cu mila! Ce fel de oameni sunt aceștia? Ce inimă au?

Câinii, odată lăsați liberi, normal că încep să umble la un moment dat în haite, flămânzi fiind putând să atace pe oricine, mai ales pe cei care-i întărâtă, că sunt destui și din aceștia. Dar vina nu e a lor, repetăm, ci a celor care i-au abandonat.

 

În zona turistică anumiți dulăi, lăsați liberi, sperie din plin turiștii. În caz de mușcături și ceva mai grav, cine  răspunde?

La fel se întâmplă și prin zona turistică din Parâng, unde anumiți dulăi au stăpâni doar cu numele, ei fiind de fapt lăsați liberi, iar hrana ajunge la ei prin mila vreunui turist sau cabanier, când și când. Uneori poate după zile întregi. Acum, vara, o sumedenie de turiști sau de cetățeni din Petroșani ce urcă în Parâng se plâng peste tot că sunt pur și simplu atacați de dulăi care apar de nicăieri, iar dacă se întâmplă ceva cu cineva mai nevricos, nimeni nu va răspunde, că nu are cine, la modul oficial nici un cabanier nu va mai recunoaște că este câinele lui! Această treabă a ajuns și la urechile primarului Tiberiu Iacob-Ridzi încă de anul trecut. Întrebat miercuri de acest subiect nedorit la conferința de presă la care a participat, primarul Petroșaniului a declarat următoarele:

„Cunosc această problemă. Noi am vrut să prindem câinii lăsați liberi din Parâng, anul trecut, chiar și acum două săptămâni la fel… Însă e o problemă cu unii proprietari de pensiuni de-acolo, unii dintre dumnealor după ce noi îi prindem, vin la adăpost și îi răscumpără, iar câinii ajung într-un final tot liberi pe drum. O să intensificăm aceste acțiuni și, probabil, conform regulamentului, la a doua abatere – ca să zic așa, nu vom mai da liber câinilor! O să ne gândim și la alte chestiuni, inclusiv la treaba ce ne întrebați cu Poliția Animalelor. Știu problema, am fost acolo să luăm câinii, am luat vreo 2-3 când puteam să luăm zece, deoarece ne spuneau că sunt proprietarii câinilor, să nu-i luăm… Bun. O să începem din nou, că acesta nu e un motiv să nu putem să-i strângem de pe străzi în Parâng și de oriunde. Umblă liber, îl luăm și gata…”.

 

Se tot vorbește printre cabanieri și prin primărie de „siguranța turistului”… În acest caz mai bine s-ar vorbi de „scapă cine poate”…

Dacă vorbim de „siguranța turistului”, sau a cetățeanului în general, cum mereu ni se spune, treaba asta cu câinii liberi pe dealuri și munți (aici, atenție și la gospodăriile de momârlani, unii uitând să cam își țină câinii închiși în spațiile din ogrăzi sau grădini și îi vedem nu doar prin Parâng ci vagabondând prin tot orașul și cerșind de mâncare de la trecători!) este un mare motiv de îngrijorare, deoarece, dacă luăm cazul din Parâng, unii dintre acei câini nu doar că sunt mari și au un aspect fioros, mai ales pentru un copil sau o vreo femeie ori pentru un bărbat mai slab de înger, dar sunt chiar și destul de agresivi! Gândiți-vă cu toții, să zicem într-o seară, cum o familie de turiști rătăciți sau după o drumeție ostovitoare pe jos, doresc să ajungă la una din pensiuni, iar o haită de cățelandri și dulăi nu sunt de acord cu ei… Cine va răspunde în caz de ceva? Cabanierii sau proprietarii de pensiuni? În nici un caz, că nu vor mai recunoaște niciodată că sunt câinii lor… Răspuns corect: primăria că i-a lăsat liberi!

Și atunci (fără să țin partea nimănui, mai cu seamă că și subsemnatul iubește animalele, câinii în mod special – și am avut plăcerea ca în timp, într-o succesiune de ani să am acasă în grijă vreo doi prieteni adevărați cu patru labe, dar niciodată nu mi-am bătut joc de ei lăsându-i „fleandura” pe stradă), primarul Petroșaniului are dreptate (și) în acest caz!

Deci, ca atare și în concluzie, fără supărare, trebuie făcut și la Petroșani ceea ce trebuie și fără niciun răgaz, mai cu seamă că mereu se spune de către cabanieri și de către cei din administrația publică că:„Ne dorim ca turiștii ce vin în stațiune să fie în siguranță!”. Iar cine repetă „schema” cu adopția și se dovedește că prima dată a lăsat cățelul pe străzi, atunci, într-adevăr, să nu mai aibă dreptul să adopte și a doua oară de la adăpost, dovedindu-se faptul că de fapt e rău intenționat, nicidecum „iubitor de animale”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii