Primarul Petroșaniului / Despre plafonarea prețurilor la gaze și energie

Primarul Petroșaniului / Despre plafonarea prețurilor la gaze și energie

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Câteva întrebări a avut de pus „Ziarul Văii Jiului”, prin subsemnatul, la conferința de presă organizată miercuri 13 septembrie 2021 de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Fiind vorba de un subiect legat de criza energetică pe ordinea zilei, una din întrebări a venit tot pe același subiect, „criza”, dar a facturilor și alimentelor de bază.

 

L-am întrebat pe primar dacă, pe fondul crizei politice, cu amânarea nespus de mult a desemnării primului-ministru, la o inițiativă a parlamentarilor liberali hunedoreni, de ce nu, nu s-ar putea depune în Parlamentul României un proiect ce ar viza plafonarea prețurilor la gaze și energie, măcar la prețurile din luna august, dar și ale alimentelor de bază din așa numitul „coș zilnic” (pâine, lapte, ouă, ulei, zahăr, făină etc.), asta până ce românii vor trece măcar de iarna aceasta, ținând cont că peste 60% din populație au venituri ce nu-și permit aceste scumpiri extraordinar de mari, raportat la salariile extraordinar de mici, mult sub media Uniunii Europene și la inflația foarte crescută, mult peste trâmbițatul procent de 7%. E o chestiune până la urmă de viață și de moarte, de sănătatea și de stresul populației, dacă vreți, chiar o chestiune de siguranță națională care ar trebui dezbătută inclusiv în CSAT și tratată la modul cel mai serios și de președintele țării! Că și așa pier românii noștri din cauza crizei sanitare ca în plin război (de care vinovate sunt partidele aflate la guvernare din vară până în toamnă: PNL-URS-UDMR), asta ar mai trebui să moară și de frig sau foame în case! Un consens politic ar putea aduce ca o lege să fie adoptată în 3-4 zile, s-a mai întâmplat de câteva ori în parlament, de ce nu s-ar mai putea odată?

„Eu nu cunosc mecanismele acestea cu plafonarea prețului, dar, cu siguranță, cei din ministere le cunosc foarte bine, la fel și cei din parlament. Trebuie luată o astfel de măsură, iar dacă guvernul nu poate să ia această măsură, acum, deoarece nu este în deplinătatea funcțiunii, ca să zic așa, poate parlamentul să ia această măsură. Însă, eu întreb altceva: era chiar așa stringentă nevoia să dai jos un guvern? Pentru ce? Nu se putea aștepta până în martie, anul viitor și guvernul, în deplinătatea  lui, putea să ia rapid astfel de măsuri? Deci, aici e vorba de o responsabilitate politică a celor care au luat măsura să dărâme guvernul în această perioadă! Eu nu spun că moțiunea de cenzură nu trebuie folosită, poate este cel mai democratic instrument al unei societăți democratice, dar trebuie să cântărești foarte bine când faci acest lucru”, a venit răspunsul primarului.

Vom vedea dacă, până la urmă, politicienii din parlament de la toate partidele, în frunte cu președintele țării, de ce nu, vor arăta că pot să lupte rapid și cu adevărat și pentru popor, arătând maturitate și gândire în această situație, una foarte critică, un adevărat război prin care trece acum nu doar România. Alte țări s-au mișcat repede, au plafonat prețurile, oferă bani suplimentari pentru protecție socială, sprijină și echilibrează balanțe economice în anumite sectoare vitale pentru populație și economie. Noi ce facem, asta e întrebarea?!

N.R. Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, 13 octombrie, la B1 TV,că în acest moment nu se pot da OUG pentru plafonarea prețurilor, întrucât România nu are un guvern cu drepturi depline. Dar când a avut guvern cu puteri depline, de ce Guvernul Câțu (PNL-USR-UDMR) nu a dat nicio OUG în această de viață-moarte problemă a românilor? Aceasta e întrebarea…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii