Primarul Petroșaniului / A participat la dezbatere pe tema fondurilor europene alocate...

Primarul Petroșaniului / A participat la dezbatere pe tema fondurilor europene alocate prin Planul Național de Redresare și Rezilienta

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Așa cum v-am informat în ediția noastră de ieri, Sâmbătă, 13 martie, fostul Prim-ministru și actualul președinte a Camerei Deputaților, liberalul Ludovic Orban a fost prezent la Deva la o dezbatere importantă legată de tema fondurilor europene, alocate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Pentru că ne interesează pe toți aceste fonduri europene, ce țin de dezvoltarea localităților noastre în viitorii ani, dar și de dezvoltarea afacerilor și antreprenoriatului în județul nostru, revenim asupra acestui subiect.

 

Liberalii au ajuns în număr mare la dezbatere

La discuții, suntem anunțați de primarul liberal al Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a fost prezentă toată „floarea” liberală din județ: Lucian Heiuș, actualmente secretar de stat în Ministerul Finanțelor, parlamentarii hunedoreni Vetuța Stănescu, Lucica Muntean și Vasilică Potecă, prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian. Alături de premier a sosit și parlamentarul european Siegfried Mureșan, actualmente raportor PNRR în Parlamentul Europei. De asemenea, nu au lipsit nici o bună parte din primarii din județ, nu doar cei liberali.

 

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi – o sinteză la ceea ce s-a spus în sală

„România va beneficia de o alocare de aproximativ 30,5 miliarde euro, suma totală fiind împărțită în sprijin sub formă de granturi. E vorba de 13,9 miliarde de euro sub formă de granturi și de 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi., ca urmare a adoptării Mecanismului European de Redresare și Reziliență. Județul Hunedoara va beneficia de sume importante de bani pentru dezvoltare, urmând ca în următoarea perioadă să fie întocmite proiecte pentru cele șase direcții prioritare de finanțare: digitalizare, ecologizare, sprijin pentru IMM – antreprenori – industrie, coeziune socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor) și proiecte pentru tineret”, ne-a informat după întoarcerea de la dezbatere primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Se transmite muncitorilor Văii Jiului „protecție” din partea UE și a Statului Român  și locuri de muncă

La finalul dezbaterii, raportorul european pentru Programul de Redresare și Reziliență, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a făcut o sinteză a ceea ce a zis legat de Valea Jiului:

„Am discutat despre PNRR, dar am avut o serie de discuții și cu reprezentanții angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara despre situația mineritului din Valea Jiului și oportunitățile de dezvoltare a regiunii acesteia din fonduri europene. Am explicat că există fonduri europene special destinate Văii Jiului, atât din bugetul tradițional al Uniunii Europene, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aceste fonduri vor sprijini regiunea în tranziția spre o economie verde. Am mai spus că orice tranziție se va face protejând, în primul rând, muncitorii și locurile de muncă din Valea Jiului”.

 

Cetățenii din Vale așteaptă ca promisiunile europenilor și a guvernanților țării să fie onorate

Vorbele frumoase legate de „protecția” muncitorilor și a locurilor de muncă în Valea Jiului sunt frumoase. Poate așa va fi pe viitor, că sincer, suntem din 2007 în UE, dar de-atunci încoace cetățenii europeni, români, din Valea Jiului n-au prea fost protejați, iar locurile de muncă au dispărut – și cele care mai erau, iar acum vreo 90.000 de persoane, apte de muncă, cu vârste între 15 și 65 de ani, conform datelor înscrise recent de consultanții de la PwC (firmă agreată de UE și care are în lucru Strategia de dezvoltare a Văii Jiului pe perioada următoare), NU au un loc de muncă și nu mai sunt nici măcar în șomaj! Așa zic specialiștii, nu noi. Dar, speranța moare ultima, să sperăm că de-acum se va schimba stilul de lucru și oamenii nu vor mai fi mințiți de politicieni, urmând să fie protejați ca niște europeni adevărați de UE și de Guvernul României, prin crearea de noi locuri de muncă și prin dezvoltarea Văii Jiului. Vom fi pe fază!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii