Primarul Nicolae Dunca: „Aninoasa va fi printre primele orașe din județ și...

Primarul Nicolae Dunca: „Aninoasa va fi printre primele orașe din județ și din țară cu canalizarea 100%”

Timp de citire: 3 minute

Primăria Aninoasa – circa 15 milioane de lei pe PNI „Anghel Saligny”

 

Am discutat joia trecută cu primarul din Aninoasa despre proiectele primăriei care au primit aprobare pe PNI „Anghel Saligny”.

 

Mulțumit de sumele europene primite

„Eu sunt într-un fel mulțumit, în alt fel nu prea sunt mulțumit, dar per ansamblu este bine, să nu spun foarte bine. Am depus proiecte pe trei componente: pe canalizare, pe infrastructură rutieră și pe podețe. Am prins finanțare pe podețe, 13,5 milioane lei, cât și pe canalizare, 1,2 milioane lei. Un total, deci, de 14,7 milioane lei.

În schimb pe infrastructură rutieră, unde am avut depus un proiect în valoare de 29 milioane lei, la care am muncit cu echipa din primărie foarte mult, n-am prins nici un leu! Dar, în concluzie, acest PNI Anghel Saligny a venit pentru Aninoasa noastră ca o mănușă, întrucât am prins, fără să vreau să mă laud acum, dar asta e realitatea, cea mai mare sumă dintre toate orașele și municipiile din județul Hunedoara, firește, raportat la numărul de locuitori.

Referitor la proiectul de 29 de milioane lei pentru drumuri, nu îmi fac prea multe griji, deoarece o să vină alte linii de finanțare pe alte programe, iar proiectul la care s-a muncit atât de mult și care s-a întocmit pentru acest program de investiții cu bani europeni, nu își pierde valabilitatea. Da, în viitorul apropiat vom depune acest proiect pe alte linii de finanțare, cu bani europeni, că vor mai fi, de exemplu cu Banca Mondială, ori pe Tranziția Justă sau ITI Valea Jiului… sau poate chiar cu o nouă finanțare națională pe Anghel Saligny 2, la anul, cine știe…”, ne-a declarat primarul Aninoasei.

 

Două proiecte importante

L-am rugat pe interlocutor să ne spună, în primul rând, pentru aninoseni, ce prevăd mai în amănunt aceste două proiecte care vor avea finanțare.

„Pe strada Libertății, strada această lungă ce traversează localitatea noastră de la Iscroni și până în capătul de nord al Aninoasei, sunt 9 podețe care traversează dintr-o parte în alta Pârâul Aninoasa. Sunt niște podețe foarte vechi, la care toate culeiele (picioarele podețelor) stau efectiv în aer, fiind mâncate în timp de apă! Sunt riscuri de prăbușire oricând la aceste podețe, deci nu ne putem juca, iar bani de investiții de la bugetul local primăria nu-i are. De unde să fi scos noi 13,5 milioane lei să facem aceste podețe. Iar cu reparații nu prea s-ar fi făcut o chestiune durabilă, că ceea ce vom face acum va ține o jumătate de secol, poate și mult mai mult! Aceste podețe au peste 100 de ani vechime. Or fi ele consolidate cu beton, dar mult nu ar mai fi rezistat, majoritatea dintre ele prezentând acum un mare risc zilnic pentru cei care le traversează. Astfel, odată cu implementarea proiectului, vom răsufla și noi ușurați din acest punct de vedere, că Doamne ferește să se fi întâmplat ceva!

Al doilea proiect prevede investiții de 1,2 milioane lei la canalizare. Noi, în cadrul Apa Serv Valea Jiului, avem componenta 1 și componenta 2 pe apă și canal, prin care orașele noastre, toate, și-au cam rezolvat aceste probleme, deci și Aninoasa. Totuși, în fiecare localitate, la proiectarea acestui gigant proiect european, au fost omise anumite străduțe sau zone la canalizare sau apă potabilă. La solicitarea cetățenilor, care își doresc cum e firesc și ei să aibă canalizare, cum e normal, că doar trăim în 2022, am inventariat străzile care nu aveau canalizare. Și am ajuns la concluzia că există trei străzi, respectiv Uzinei, Izvorului și Jiului care nu au canalizare (rețea de apă există acum). Cum oamenii își doresc, iar angajamentele de Mediu cu UE prevăd și această componentă, canalizarea, până în 2026 (când se cere ca până în acel an toate localitățile din România să aibă rețea de canalizare pe toate străzile), m-am gândit că trebuie neapărat ca prin PNRR să depunem un proiect. Zis și făcut… Și spre satisfacția noastră și a cetățenilor de pe aceste străzi s-a primit acum finanțarea! Încă un lucru rezolvat la Aninoasa. În momentul de față, fără aceste trei străzi, pot spune că orașul Aninoasa are peste tot canalizarea funcțională. Când vom finaliza investiția, Aninoasa va fi printre primele orașe din județ și din țară cu canalizarea 100%”, a venit răspunsul primarului Nicolae Dunca.

Primarul speră ca în perioada următoare să se semneze contractele de finanțare, după ce finanțarea efectivă a fost aprobată, după care lucrările vor urma să fie scoase la licitație. Ceea ce înseamnă că la primăvară, după ce licitația a avut un câștigător, constructorul s-ar putea apuca de treabă, iar la finalul lui 2023 cele trei străzi să aibă canalizare și ele! De partea cealaltă, cele 9 podețe ar putea fi gata undeva prin 2024.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii