Marți, 10 decembrie, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob- Ridzi, a avut o serie de întâlniri la București, care au avut ca temă viitorul Văii Jiului, vizând dezvoltarea zonei, dar și viitorul termoficării la Petroșani.
Alături de primarul Devei, Florin Oancea, primarul Tiberiu Iacob- Ridzi a avut o discuție la sediul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu ministrul Virgil Popescu în legătură cu problema termoficării de la Petroșani şi de la Deva. Înaintea acestui moment, a avut loc la Guvern o întâlnire cu vicepremierul Raluca Turcan, tema fiind situația și viitorul Complexului Energetic Hunedoara, care în viitorul apropiat va trece printr-o scindare, iar activitatea acestuia va fi împărțită în producție de huilă și producție de energie, cum era de fapt la început, înaintea formării Complexului.
Termoficarea – cuiul lui Pepelea
Termoficarea a fost unul dintre subiectele principale ale discuțiilor cu oficialii de la București. Deva și Petroșaniul sunt municipiile în care mai funcționează termoficarea. Dacă la Petroșani mai sunt aproximativ 2000 de abonați, la Deva sunt 22.000 de deveni care beneficiază de aceste servicii. La Petroșani instituțiile publice nu mai sunt racordate la Termoficare. Primarul Tiberiu Iacob- Ridzi a decis să asigure pentru fiecare instituție publică un sistem alternativ de încălzire, montând centrale pe gaz, imediat ce situația termoficării și a CEH a început să intre în declin.
La Deva toate grădinițele, școlile, liceele sunt racordate la termoficare, de asemenea 4.000 de apartamente, Spitalul Județean de Urgență Deva, toate instituțiile puiblice și 300 de agenți economici. Deci Deva nu este în niciun caz pregătită să renunțe la acest serviciu. În această situație, Nicolae Florin Oancea a decis că cel mai bine ar fi ca primăria să preia în administrare societatea de termoficare, și a menționat acest lucru, răspicat, la fiecare întâlnire pe această temă.
În antiteză, primarul Tiberiu Iacob- Ridzi, vrea să scape de pacoste. Valea Jiului a renunțat de mult la acest serviciu, unele dintre orașe nici nu au apucat să beneficieze de termoficare vreodată. Doar Petroșaniul a rămas pe metereze, ducând serviciul în spate, subvenționând energia termică distribuită. Însă, atunci când era evident că sistemul nu mai funcționează, primarul a solicitat un studiu de oportunitate, care să explice clar eficiența sistemului în Petroșani, rentabilitatea lui inclusiv în cazul accesării de fonduri pentru reabilitarea rețelelor. Rezultatele sunt evidente, așteptate, sistemul public de termoficare nu este rentabil la Petroșani, mai ales când au rămas doar 2000 de abonați, persoane fizice și juridice. În acest context, primarul dorește ca termoficarea, la Petroșani să fie administrată de CEH, prin Termocentrala Paroșeni, care să asigure serviciul acesta pentru abonații care au mai rămas în sistem.
Pentru termoficarea de la Paroșeni, Primăria Petroșani a trimis o solicitare administratorului judiciar, a informat ministrul despre dorința de a preda în administrare acest serviciu, iar în viitorul apropiat se așteaptă răspunsul administratorului judiciar după o analiză economică.
” Împreună cu primarul Devei, Florin Oancea, am avut o discuţie la sediul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu domnul ministru Virgil Popescu în legătură cu problema termoficării de la Petroșani şi de la Deva. La această întâlnire au fost prezenţi şi liderii de sindicat, dar şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Am prezentat situaţia în care se află termoficarea la Petroşani şi sper ca în cel mai scurt timp să se ia o decizie în acest sens”, a menționat primarul Tiberiu Iacob- Ridzi.
Situația CEH – discutată și ea la Guvern dar și la Ministerul Energiei
Cristian Roșu, administratorul special al CEH a fost prezent la întâlnirea de la Guvern alături de conducerea Complexului Energetic Hunedoara și a Termocentralei Mintia, reprezentanții sindicatelor, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, deputatul Lucian Heiuș, administratorul judiciar Emil Gros, și primarul Nicolae Florin Oancea.
”Ne-am întâlnit, la Guvern, cu vicepremierul României, Raluca Turcan. Întâlnirea a fost solicitată de domnul primar Oancea. Dumnealui și-a arătat disponibilitatea de a prelua Termocentrala Mintia. În acest sens au fost prezentați pașii care trebuie făcuți, în insolvență, pentru preluarea societății. Ulterior discuția a continuat pe această temă cu domnul ministru Virgil Popescu. Întâlnirea a fost solicitată de această dată de reprezentanții Sindicatului Muntele, care au cerut precizări cu privire la notificarea care se aștepta de la Comisia Europeană cu privire la prelungirea termenelor de închidere pentru minele Lupeni și Lonea. Aceștia au adus la cunostință domnului ministru câteva din problemele cu care se confruntă CEH”, a precizat Cristian Roșu, administrator special CEH.
Ministrul Energiei a promis stoc suficient de cărbune pentru Mintia
Termocentrala Mintia nu are stoc suficient de cărbune, livrat de CEH, să poată furniza agentul termic pentru Deva pe toată durata iernii. Acest lucru înseamnă că se va face la nevoie și import de cărbune. Probele tehnologice cu cărbunele subbituminos din Indonezia au avut rezultate pozitive, astfel încât Termocentrala Mintia să nu mai fie dependentă de huila din Valea Jiului, şi în același timp să respecte pe deplin normele de poluare.
”Domnul ministru Virgil Popescu m-a asigurat că Termocentrala Mintia va avea stocul de cărbune necesar pentru funcționarea la parametri optimi pe toată durata iernii”, a menționat primarul Nicolae Oancea.