Este ușor de pus un verdict, lucrările de extindere a apei și canalizării, oriunde în județ, indiferent de operatorul de servicii, se lasă cu scandal. Scandalul este provocat în special de aducerea la starea inițială a drumului pe care s-a intervenit. Acest lucru este practic imposibil. De ce? Pentru că ar însemna asigurarea atât a introducerii apei și canalizării dar și a unor lucrări de reabilitare a drumului, deci turnare de covor asfaltic, iar pe străzile de pământ structura practic se schimbă cu totul.
Primarul Bradului, Florin Cazacu, asaltat probabil de tot felul de sesizări din partea cetățenilor, și țâțâindu-i fundul pentru că poate fi sancționat electoral, sancționează la rândul lui, public, întârzierea finalizării lucrărilor nepermis de mult, dar mai ales refacerea infrastructurii afectate. De fapt, refacerea infrastructurii se face, dar nu la standardele primarului.
”Numeroasele solicitări ale Primăriei Brad pentru executarea unor lucrări de calitate se lovesc deseori de indolența sau incompetența celor ce trebuie să execute sau să vegheze efectiv la implementarea acestui proiect european. Primăria Brad nu este parte contractantă în acest proiect și, în consecință, pârghiile de intervenție sunt limitate. La ultima deplasare în câteva puncte de lucru din municipiul Brad, în data de 5 mai, am constatat încă o dată superficialitate în refacerea infrastructurii rutiere dar și dificultăți în implementarea proiectului, generate de adâncimile mari de lucru”, remarcă primarul.
Ce ne contrariază pe noi este detașarea primarului vizavi de această problemă a refacerii asfaltului, știind că a obținut bani de la bugetul de stat tocmai pentru asigurarea de intervenții, reparații și reabilitări ale drumurilor din Brad, iar suma, pentru 4 ani de acum înainte, este fabuloasă, ca să nu spunem scandaloasă. Am putea înțelege că ar fi nevoie de intervenții multe, deci scumpe, tocmai din cauza lucrărilor în curs, dar atunci nu mai înțelegem văicărelile primarului. Lucrările de reparații pe perioada celor 4 ani au fost estimate și scoase la licitație pentru suma de aproximativ 7.210.000 lei. Licitația ar fi trebuit să se încheie în luna aprilie.
Sesizarea primarului Florin Cazacu către Apa Prod Deva cuprinde următoarele neajunsuri grave: nefinalizarea ciclului de operații aferente fiecărui punct de lucru; atacarea de noi puncte de lucru fără pregătirea prealabilă care să conducă la închiderea operativă a frontului de lucru; subdimensionarea echipelor de lucru; blocarea pentru perioade îndelungate de timp a unor benzi rutiere pe artere de circulație cu trafic intens (E79, DN 74); nesemnalizarea, sau semnalizarea deficitară , pentru siguranța circulației rutiere, închiderea unor rețele de canalizare noi fără efectuarea probelor de presiune, întârzieri inadmisibile în refacerea structurilor rutiere afectate de proiect, inclusiv a trotuarelor și zonelor verzi, sau refacerea superficială a acestora.
Este drept, refacerea structurii rutiere nu este în unele cazuri dezirabilă, dar nici calitatea inițială a asfaltului nu era bună. În plus niciodată în teren nu mai găsești situația din actele topografice pentru că ce este îngropat în pământ, nimeni nu știe cu exactitate, deci întârzierile sunt de așteptat. Este drept, chiar dacă sunt de așteptat, nu sunt ușor de îndurat.
Alina PIPAN